Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Alcoi

L’Ajuntament aprova el projecte actualitzat per a l’execució del Pont de Serelles

 

Pas previ a la licitació de les obres

La Junta de Govern de l’Ajuntament d’Alcoi va aprovar dilluns passat el projecte actualitzat per al Pont de Serelles que després de l’actualització de preus passa a ser de 3.786.235,70 euros, IVA inclòs. Aquest és el pas previ a la licitació de les obres que serà al més prompte possible seguint els tràmits administratius corresponents.

L’Ajuntament durà a terme aquesta actuació amb l’aval que es va confiscar a l’empresa constructora una vegada es va declarar en fallida, un total de 3,7 milions, però prèviament havia de licitar l’actuació per a restablir els barrancs, per a complir amb el requeriment de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, la qual cosa va suposar una sanció de 601.000 euros. El valor del pont amb l’actualització de preus supera el valor de l’aval confiscat, però tal com ha determinat el personal tècnic tenint en compte que el temps estimat de l’obra és de 9 mesos, serà de caràcter pluriennal i la inversió necessària per part del consistori es podrà realitzar en el pressupost de 2024.

És necessari recordar que el projecte inicial es va licitar i va entregar en 2016, després de diversos litigis i un llarg procés administratiu, quan per fi va quedar clar que l’empresa promotora no tenia dret a recuperar l’aval. És a dir, es va concursar perquè les empreses es presentaren a redactar el projecte del pont. En la mesa de contractació formada per personal tècnic de l’Ajuntament seguint uns criteris que prèviament s’han publicat va triar el licitador que va presentar la millor oferta. El que va quedar en tercer lloc va presentar un recurs administratiu en estimar que l’empresa adjudicatària de la redacció del projecte del pont de Serelles havia presentat una baixa temerària i consideraven que no s’havia valorat correctament als seus tècnics per la compatibilitat de titulacions. Una primera sentència va donar la raó a l’empresa i el consistori va recórrer seguint els consells del personal administratiu i jurídic.

No va ser fins a abril de 2021 que el Tribunal Superior de Justícia va estimar el recurs d’apel·lació presentat per l’Ajuntament d’Alcoi, revocant i anul·lant aquesta sentència i imposant a l’empresa el pagament de les costes processals. L’Ajuntament va licitar l’obra en 2021 sobre el projecte del pont que estava valorat en 2.400.000 euros aproximadament. L’empresa adjudicatària va renunciar indicant que el motiu era la pujada de preus dels materials, per la qual cosa s’ha hagut de dur a terme una actualització econòmica, “per les variacions econòmiques tan significatives que han experimentat les unitats d’obra, els materials de la qual guarden una relació directa amb els productes siderúrgics”, segons ha indicat en l’informe l’Enginyer de Camins, Canals i Ports municipal.

 


Notícies relacionades:

283