Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Alcoi

L’Ajuntament realitza el tràmit ambiental perquè la Generalitat puga ampliar l’Hospital Mare de Déu dels Lliris

Ha aprovat l’informe previ ambiental per a la posterior tramitació de la Modificació Puntual del Pla General d’Ordenació Urbana d’Alcoi per a l’augment de l’índex d’edificabilitat neta de la parcel·la en la qual es troba l’Hospital Mare de Déu dels Lliris

L’Ajuntament d’Alcoi ha aprovat aquest matí el tràmit ambiental necessari perquè la Generalitat puga dur a terme l’ampliació de l’Hospital Mare de Déu dels Lliris. En concret, es tracta de l’aprovació de l’informe previ ambiental per a la posterior tramitació de la Modificació Puntual del Pla General d’Ordenació Urbana d’Alcoi per a augmentar l’índex d’edificabilitat neta de la parcel·la passant d’1m2t/m2s a 1,6 m2t/m2s.

L’Hospital Mare de Déu dels Lliris es va inaugurar l’any 1972, comptant en l’actualitat amb una mica més de cinquanta anys d’existència. Ha sigut des del començament de la seua activitat una infraestructura sanitària pública que serveix no sols a la localitat alcoiana, sinó que dona cobertura a un àmbit que incorpora diverses poblacions de les comarques de L’Alcoià, El Comtat i La Foia de Castalla.

Com hem indicat, l’edifici principal de l’hospital posseeix una antiguitat superior a cinquanta anys, ja que va ser inaugurat el 5 de juliol de 1972. Comptava originalment amb un total de 300 treballadors i 194 llits. En l’actualitat hi ha aproximadament 300 llits i el nombre de treballadors és major que el doble d’aquella xifra inicial.

Aquest edifici ha patit diverses reformes i ampliacions al llarg d’aquests anys per a anar adequant-se a les necessitats que ha vingut demandant la societat a la qual serveix. Malgrat haver sigut objecte de diverses remodelacions i ampliacions en les últimes dècades, l’edifici continua presentant moltes mancances a causa d’una deficient distribució i a la falta d’un major nombre de nuclis de comunicació vertical, produint-se, per exemple, greus problemes de circulació interior (interferència entre pacients, sanitaris i visitants).

La intensitat de l’ús d’aquest hospital ha sigut notable en tot moment al llarg de la seua història. Es contempla que aquesta siga encara major al llarg dels pròxims anys. Així, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública de la Generalitat Valenciana va promoure en 2022 un Pla Director de l’Hospital Mare de Déu dels Lliris en el qual es fixa una inversió de prop de 82 milions de € (I.V.A. inclòs) a executar en un termini de deu anys, fins a 2032, gràcies al qual s’aconseguirà ampliar la superfície de l’edifici fins als 47.567 m² construïts (aproximadament un 40% més), de manera que es puga prestar un servei a la comunitat més ampli i, al mateix temps, eficaç.

Per a poder dur a terme aquest pla director, és necessària la modificació puntual que s’ha iniciat. En cas contrari no es podria escometre pràcticament cap mena d’ampliació perquè l’edificabilitat consumida en l’actualitat ja esgota el total assignat a la parcel·la sobre la qual assentisca aquest edifici.

L’objecte del Pla Director de l’Hospital Mare de Déu dels Lliris és establir una estratègia d’adequació i ampliació d’aquesta infraestructura sanitària als requeriments que demandarà la societat en el futur, a mitjà termini, per a poder prestar-los amb uns nivells de qualitat suficients. Cal tindre en compte de què es tracta d’un Hospital Comarcal que abasta les comarques de L’Alcoià i El Comtat, amb una població total entorn dels 136.000 habitants, distribuïts en 32 municipis o entitats municipals.

La intervenció prevista consistirà bàsicament a ampliar i reformar l’edifici existent i a executar tres noves edificacions aïllades en la parcel·la amb la finalitat complementar l’edifici principal. Amb aquestes modificacions es pretén incrementar la dotació d’àrees destinades a diverses de les funcions actuals així com generar noves superfícies d’ús que permeten l’aparició de nous serveis o millorar els actuals.

Entre altres coses, es pretén extraure del nucli de l’edifici totes les funcions no assistencials (direcció, administració, cafeteria…) i també les dependències associades a les consultes externes. Seran les funcions quirúrgiques, d’hospitalització i de provisió de tractaments i reconeixements específics les que romandran en el cos central. Gràcies a tot això es podrà augmentar el nivell de qualitat prestacional als usuaris i es podrà assumir l’increment de demanda que s’espera per als pròxims anys.

En definitiva, l’hospital futur haurà de ser més flexible, sostenible i accessible que l’actual. I, a més, estar a un nivell equiparable al de les millors infraestructures de nova generació d’aquest tipus. Quant a flexibilitat, es busca que es convertisca en un immoble que siga capaç d’ampliar-se i modificar-se de manera eficient, sense retallar les seues possibilitats d’ús actuals, ni implicant costos desorbitats o inconvenients insalvables. Pel que fa a sostenibilitat, ha de generar una petjada ecològica, tant de construcció com d’ús, poc rellevant en relació amb la seua magnitud. En referència a l’accessibilitat, haurà de permetre l’accés i ús de les instal·lacions en termes universals, sense restricció de cap mena.


245