Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Alcoi

L’Ajuntament recuperarà la instal·lació del Betlem en el Jardí dels Reis Mags

 

S’instal·larà un pesebre que recordarà el creat per Luis Solbes. L’actuació està subvencionada al 50% per la Diputació d’Alacant

 

L’Ajuntament d’Alcoi instal·larà de nou el Betlem en el Jardí dels Reis Mags, després d’adjudicar el contracte menor de subministrament de figures belemistes per a la recuperació del patrimoni artístic dels dissenys de Luis Solbes per 14.880 euros. Aquesta actuació està subvencionada al 50% per la Diputació d’Alacant, el màxim possible, dins de la “Convocatòria de subvencions a ajuntaments per a l’elaboració d’elements nadalencs artesanals 2022”, la resta serà aportada pel mateix consistori. Aquest pesebre, que s’instal·larà durant les dates nadalenques, recordarà al que s’instal·lava des de finals dels anys 60, obra de Luis Solbes, en total tindrà prop de 40 figures.

Cal indicar que l’any 1966 l’Ajuntament d’Alcoi va assumir l’organització de la Cavalcada de Reis Mags, mitjançant la Comissió municipal de Festes. El cartell anunciador de l’arribada dels Reis Mags va ser obra de l’artista i pintor alcoià Luis Solbes, qui es va consolidar en eixos anys com l’assessor artístic de la Cavalcada, elaborant dissenys per a les carrosses, indumentària, cartellística, segells i vinyetes postals, etc.

Aquesta Comissió municipal va encarregar a Solbes per al Nadal de 1968-1969 un monumental pesebre per a ser instal·lat temporalment en el jardí dels Reis Mags, al costat de la font de l’Estrela.

Les figures d’aquest pesebre van ser elaborades en retalls de contraxapat de fusta, pintats per totes dues cares. En total hi havia prop de quaranta figures, la majoria d’elles de més d’un metre d’altura, reproduïen diverses escenes bíbliques, com el Naixement, l’Adoració dels Reis Mags, els pastors, la gaspatxada, la Samaritana al costat del pou i la fugida a Egipte de Sant Josep i la Verge.

Luis Solbes Payá va nàixer a Alcoi en 1920. Va ser el pintor que amb els anys es va convertir en l’artista que va revolucionar l’estètica de les festes populars, tant la Cavalcada com la de Moros i Cristians. Va elaborar més de 100 esbossos per a les Festes de Moros i Cristians. També va pintar el Cartell de Festes en tres ocasions (1947, 1950 i 1966). Pel que respecta a la Cavalcada de Reis, en diverses ocasions es va ocupar del disseny dels vestits de Melcior, Gaspar i Baltasar. Va morir en 1995.

“Amb aquesta actuació recuperem un important patrimoni del Nadal alcoià homenatjant a Luis Solbes. Som molts els alcoians que recordem amb afecte visitar en la nostra infància aquest pesebre, i a partir d’aquest Nadal podrem tindre’l de nou”, ha afirmat la regidora de Festes, Carolina Ortiz.


Notícies relacionades:

No hi han notícies relacionades.

274