Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Alcoi

L’Arxiu Municipal d’Alcoi digitalitza 10.000 noves pàgines de premsa històrica entre 1865 i 1954

L’Ajuntament d’Alcoi informa:

 

 

L’Arxiu Municipal d’Alcoi ha conclòs la fotodigitalització d’unes 10.000 noves pàgines de premsa històrica per a facilitar la seua conservació i la seua difusió mitjançant el portal documental BIVIA.

 

 

Una volta executada la tasca més voluminosa de digitalització dels darrers anys del fons de premsa històrica, enguany s’ha efectuat la fotodigitalització d’exemplars únics incorporats en els últims anys, com ara alguns exemplars de «Diario de Alcoy» de 1865 o «El Propagandista» de 1871, alhora que s’ha acabat de completar capçaleres completes, com «El fallero», «Los Congregantes de S. Luis Gonzaga», «Hoja Parroquial» o «Boletín del Círculo Católico de Obreros».

 

 

Aquesta fotodigitalització s’ha realitzat sobre els exemplars conservats a l’Hemeroteca històrica d’Alcoi i s’han obtingut còpies en diversos formats. Una còpia «màster» en format TIFF a 400 dpi d’alta qualitat; una còpia en format JPG a 200 dpi d’alta qualitat i baixa compressió, que permet una ràpida visualització de les imatges obtingudes i, finalment, per a la seua consulta en BIVIA una còpia en format PDF que permet una consulta molt més ràpida així com una descàrrega més fàcil.

 

 

Aquests exemplars estaran disponibles en BIVIA en les pròximes setmanes mentre es realitza la seua descripció documental. Entre els exemplars que cal destacar està la premsa més antiga localitzada a Alcoi, com és el cas del mitjà generalista de notícies «Diario de Alcoy» de 1865, o l’efímer «El Propagandista» de 1871, mitjà de difusió del comité local del Partit republicà federal, els líders més reconeguts del qual eren el diputat Antonio Aura Boronat i l’alcalde Agustí Albors (víctima de la «revolució del Petrólio»).

 

 

També era habitual que els mitjans locals publicaren suplements especials amb motiu de les festes de Sant Jordi d’Alcoi (cas del suplement «Alcoy festivo» de 1935) o les de Sant Hipòlit de Cocentaina (cas del periòdic «Renacimiento» de 1930).

 

 


Notícies relacionades:

231