Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Alcoi

 Les càmeres de control de trànsit ajuden a esclarir 10 casos en una setmana

 

Al llarg d’aquests anys, l’Ajuntament d’Alcoi ha disposat una xarxa de càmeres i sensors a la ciutat, una eina que ha demostrat ser de gran valor, tant en l’obtenció i registre de dades com en el reforç general de la seguretat

Durant l’última setmana les càmeres del control de trànsit de la nostra ciutat han sigut clau per a la resolució d’un total de 10 casos, en concret 5 infraccions en semàfors, 2 infraccions greus i 3 col·laboracions amb altres cossos de seguretat per diversos fets delictius.

Pel que respecta a les 5 infraccions de semàfors hi havia versions contradictòries entre les persones que conduïen i Policia Local que gràcies a les càmeres es va demostrar que si havia incorregut en la infracció. Els fets van succeir en Góngora, Entença, al costat de les Aules Verdes, Gabriel Miró i El Camí.

Precisament el cotxe que es va saltar el semàfor de l’El Camí, va tindre un accident al costat de la Glorieta i es va donar a la fugida. L’altre cas greu va ser un ‘intent d’atropellament’, és a dir, una persona va evitar a una moto que quasi l’atropella. En aquests casos gràcies a les càmeres de seguretat es va poder detectar als vehicles infractors i realitzar la corresponent denúncia.

A més la Policia Local ha col·laborat amb la Guàrdia Civil d’Alacant, la Guàrdia Civil de Múrcia i la Policia Nacional d’Alcoi per a ajudar a esclarir els culpables de diversos fets delictius duts a terme en polígons fonamentalment.

És important destacar la coordinació entre el Departament d’Informàtica de l’Ajuntament d’Alcoi i la Policia Local, així com la formació que els imparteixen. La programació de les càmeres de control de trànsit permeten identificar els vehicles fàcilment i no sols això es poden diferenciar per colors, grandària, matrícula siga completa o no, etc. És a dir, davant una possible denúncia ciutadana d’un cotxe xicotet de color gris ha xocat amb un altre, ha fugit i tan sols s’ha pogut veure dos números de la matrícula a les 11 del matí en un carrer determinat. El programa realitza ràpidament la cerca i determina el possible vehicle infractor. Les càmeres poden aportar tots els detalls d’un accident, com la velocitat, maniobres realitzades i si han influït altres circumstàncies.

“La utilització de les càmeres és una mostra del que suposa ser Smart City: posar la tecnologia al servei de la ciutadania, amb l’objectiu de reforçar el seu benestar. Volem que el seu ús, així com la coordinació amb els cossos de seguretat, contribuïsca a reduir delictes o actes vandàlics, a millorar la seguretat viària i a evitar altres conductes incíviques”, afirma el regidor de Seguretat Ciutadana, Raül Llopis.

L’aposta d’Alcoi per convertir-se en un referent de ciutat intel·ligent, a través del Pla Director ‘Smart City’ aprovat en 2018 amb el vot a favor de tots els grups polítics, ha suposat la progressiva implantació de càmeres, sobretot en punts amb major densitat de trànsit. Aquests dispositius exerceixen una vigilància no intrusiva l’objectiu principal de la qual és recaptar informació per a una millor gestió, encara que també s’han convertit en un gran aliat tecnològic per a reforçar la seguretat ciutadana.

Les càmeres instal·lades als carrers de la ciutat no busquen identificar a les persones, sinó bàsicament controlar el trànsit i comptabilitzar el pas de vehicles. No obstant això, la seua varietat de funcions fa d’elles un recurs molt valuós per a les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat, sobretot per a la Policia Local encara que també han sigut crucials en investigacions dutes a terme per la Policia Nacional.

Entre els delictes i faltes que s’han pogut impedir o resoldre destaquen robatoris de vehicles, cerca de vehicles pertanyents a persones en crida i cerca, robatoris en domicilis i en empreses, desperfectes en béns públics i altres actes vandàlics o accidents de trànsit. Recordem sinistres concrets com un atropellament en l’avinguda de Juan Gil Albert, en el qual un vianant va resultar greument ferit en ser atropellat mentre creuava un pas de zebra. Gràcies a les càmeres es va poder identificar al conductor, que es va donar a la fugida i que va poder ser localitzat després d’un operatiu de cerca en la qual va participar també la Policia Local de Cocentaina, ja que aquesta persona es refugiava en una segona residència rural d’aquesta localitat.

Les àrees industrials d’Alcoi també compten des de 2018 amb 31 càmeres de vigilància i 10 sensors de captura de matrícules instal·lades en 21 punts de control. A més de reforçar la seguretat de totes les persones que treballen en aquestes zones -habitualment més desconnectades del nucli urbà- la seua presència té un efecte dissuasiu fonamental per a reduir la incidència d’actes vandàlics i delictes. Aquests dispositius han permés frustrar robatoris en empreses i detenir “in fraganti” als presumptes delinqüents, en registrar la matrícula d’un vehicle que entrava i eixia a unes hores determinades i observar que els seus moviments corresponien clarament a una labor de vigilància típica de la planificació d’un colp.

També durant la pandèmia es van adquirir dispositius que es van instal·lar en diferents punts i edificis municipals de la ciutat. Encara que se les coneix com a “càmeres Covid”, la veritat és que la seua adquisició estava ja prevista dins del programa Smart City i de l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat (EDUSI) que cofinança la Unió Europea. De fet, els 155.921 euros que va costar implantar aquestes 160 càmeres han sigut sufragats al 50% a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). Aquests dispositius no reconeixen a les persones, sinó que permeten comptabilitzar-les i detectar increments de temperatura corporal, enviant alarmes quan se sobrepassen els aforaments o es detecten registres irregulars. No obstant això, les seues funcions van molt més enllà i una desena d’elles s’empren actualment per a regular la conversió en zona de vianants del Centre, ja que poden llegir les matrícules dels vehicles, distingint les d’aquells residents amb entrades autoritzades als seus aparcaments o als comerciants i treballadors amb permisos.

 


Notícies relacionades:

No hi han notícies relacionades.

275