Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Alcoi UPV

Manuel Martín-Loeches i la visita a la Cova de l’Or de Beniarrés tanquen la XVIII Setmana de la Ciència del Campus d’Alcoi de la UPV

La Setmana de la Ciència del Campus d’Alcoi de la Universitat Politècnica de València (UPV) compleix amb el seu objectiu d’acostar la ciència a tots els públics. Les últimes activitats que se celebraran seran aquest divendres 26 i dissabte 27 de novembre, amb la conferència de Manuel Martín-Loeches i la visita guiada a la Cova de l’Or, respectivament.

Per a aquestes activitats, les inscripcions continuen obertes en https://semanaciencia.alcoy.upv.es/. La Setmana de la Ciència compta amb la col·laboració de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología – Ministerio de Ciencia e Innovación. També col·laboren la Càtedra ‘Alcoi Ciutat del Coneixement’, signada amb l’Ajuntament d’Alcoi; l’IVAM CADA Alcoi, l’Obra Social Caixa Ontinyent, Multiscan Technologies i Data Transfer. Les activitats, que ja s’han celebrat en la Setmana de la Ciència, han tingut molt bona acollida per part dels assistents. Totes elles s’han desenvolupat seguint els protocols marcats per la situació sanitària marcada per la Covid-19.

Manuel Martín-Loeches és professor de psicobiologia de la Universitat Complutense de Madrid i Director de la Secció de Neurociència Cognitiva del Centre d’Evolució i Comportament Humà (UCMISCIII). Impartirà la seua conferència a partir de les 19.30 h aquest divendres 26 de novembre.

En la ponència donarem un repàs a algunes de les peculiaritats de la ment humana que permetran entendre millor com el llenguatge és capaç d’influir de manera important en el nostre cervell. El cervell humà és fruit de milions d’anys d’evolució, però no deixa de ser el d’un primat la característica del qual més important és el seu món social. Donades aquestes circumstàncies, no serà sorprenent que el que més afecta al cervell siguen els membres del grup, la qual cosa facen, diguen o pensen altres persones. Més que racional, per tant, el nostre cervell té un marcat caràcter social i emocional, la qual cosa el fa molt vulnerable. Les relacions humanes estan basades en gran manera en el llenguatge, gràcies al qual hem aconseguit grandíssimes cotes de progrés tecnològic i científic. Però, tenint en compte la vertadera naturalesa del nostre cervell, el llenguatge també pot ser una poderosa eina per a influir en els altres. El comportament, les emocions, les nostres decisions o la nostra manera de pensar es veuen modulats, de manera important, pel llenguatge. I la majoria de les vegades no som conscients d’això.

Ja el dissabte 27 de novembre, Jorge A. Soler Díaz guiarà una visita a la Cova de l’Or de Beniarrés. És professor del Departament de Prehistòria, Arqueologia, Història Antiga, Filologia Grega i Filologia Llatina de la Universitat d’Alacant, conservador de Prehistòria del Museu Arqueològic Provincial d’Alacant (MARQ), i, ha sigut nomenat director tècnic del Museu de Belles arts Gravina (MUBAG).

La Cova de l’Or de Beniarrés s’obri a 675 m sobre el nivell de la mar en el vessant meridional del conjunt de relleus que conformen la serra del Benicadell. Recull en el seu interior un jaciment arqueològic d’enorme importància per al coneixement i la investigació del Neolític de la façana mediterrània de la Península Ibèrica. La qualitat i significació del material arqueològic trobat en les excavacions plantejades des dels anys trenta del s. XX fan veure que la cavitat constituiria un lloc de referència social, per als pobladors d’origen mediterrani que a mitjan VI mil·lenni a. C., van introduir en aquestes valls la pràctica de l’agricultura i la ramaderia.

Les últimes activitats realitzades dins de la Setmana de la Ciència han sigut les conferències del bioquímic i conegut divulgador científic, Pere Estupinyà; i de Conrado Martínez, professor titular i investigador del departament de Medicina de l’UJI.

En el Restaurant L’Escaleta es va degustar un tast arqueològic amb el xef Kiko Moya i amb el catedràtic d’arqueologia de la UA, Ignasi Grau.

La ciència i l’humor es va fusionar amb els Monòlegs Científics dels finalistes de Famelab. Van participar els investigadors i divulgadors Alicia Pelegrina, Laura Toribio, Mariola Penadés i Víctor Manero.


240