Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Banyeres

visitem la seu de l’Associació Cultural Font Bona (Centre d’Estudis Locals) de Banyeres de Mariola

Hui en el nostre reportatge visitem la seu de l’Associació Cultural Font Bona (Centre d’Estudis Locals) de Banyeres de Mariola situada en la bella casa centenària de la Fundació Don José Valor Amorós, al carrer la Creu núm. 7. En aquesta preciosa edificació parlem amb Antonio Mataix membre d’aquesta Associació i del seu Centre d’Estudis. Recorrem diverses estades, on Antonio ens compta més detalls sobre aquesta associació cultural, com es va originar, la seua estructura i els diferents fins, objectius i activitats per a conéixer la gran tasca que duu a terme la mateixa.

 

 

La finalitat primordial de l’Associació Cultural Font Bona (Centre d’Estudis Locals), des de la seua constitució l’any 1995, és la de recopilar, donar a conéixer, protegir i divulgar el patrimoni cultural de Banyeres de Mariola. D’aquesta manera es vol assegurar la pervivència del major nombre possible d’elements de l’herència col·lectiva i, d’aquesta manera, fomentar la pròpia identitat local.

 Des d’aquesta asociació realitzen una publicació que porta el títol de “Bigneres” (nom relacionat amb una denominació antiga de Banyeres, del s XIII. Concretament és la primera menció documental del topònim de Banyeres a l’any 1249).

Amb la revista Bigneres es preté crear un espai de comunicació i omplir un buit evident dins de l’activitat cultural de Banyeres, perquè existeixen temes monogràfics que, per la seua extensió, es perden per falta d’una publicació periòdica que els aglutine per a potenciar el seu estudi, la seua conservació i difusió. Amb aquest objectiu l’Associació Cultural Font Bona obri una porta editant de manera anual la revista Bigneres.

En Bigneres es dona l’oportunitat de publicar col·laboracions d’especialistes que aborden temàtiques relacionades amb Banyeres de Mariola en el camp de la història, geografia, geologia, arqueologia, etnografia, ecologia, urbanisme, música, art, sociologia, medi ambient… En definitiva, tots els elements que integren el patrimoni de Banyeres de Mariola que són depositaris d’uns valors que s’intenten preservar per a generacions futures. 

Cal destacar, que Bigneres ja ha arribat en 2023 al seu núm. 18, aconseguint ja un nombre considerable d’edicions, i les portades de les quals de les diferents anualitats són úniques, creades específicament per a cada número, i són vertaderes obres d’art, que ja en si mateixes narren la seua pròpia història amb tan sols mirar aquestes il·lustracions de la portada.

Així mateix, a conseqüència de l’escassetat existent de publicacions sobre temes referents al patrimoni històric-cultural de Banyeres de Mariola, naix la col·lecció “Quaderns d’estudis locals”, creada també des d’aquesta associació i el seu centre d’estudis locals. Es tracta d’una sèrie d’investigacions amb la finalitat de recuperar gran part del llegat dels nostres avantpassats perquè els majors puguen recordar i els més joves conéixer. També han realitzat, editat i publicat els llibres “Història gràfica de Banyeres de Mariola” (I i II). Interessant publicació molt gràfica amb més de 1.500 fotografies distribuïdes en diferents capítols on s’engloben nombrosos aspectes de Banyeres de Mariola i els seus veïns.

 

Si volen conéixer més detalls i curiositats sobre l’Associació Cultural Font Bona (Centre d’Estudis Locals) de Banyeres de Mariola, no es perden aquest reportatge.


233