Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Benillup Benimassot Famorca Tollos

L’IVAM completa les intervencions artístiques del seu programa ‘Confluències’ a Benillup, Benimassot, Tollos i Famorca

 

  • En el marc de la Ruta 99, l’IVAM presenta aquest dissabte les creacions de Rubén García a Benillup, Lola Zoido a Benimassot, Pilar Beltrán a Tollos i La Cuarta Piel a Famorca
  • En total són 24 intervencions artístiques les que ja es poden contemplar a les poblacions de menys de cent habitants de la Comunitat

 

Alacant (07.07.23). L’Institut València d’Art Modern (IVAM) presenta, aquest dissabte 8 de juliol, els nous projectes del seu programa ‘Confluències, intervencions artístiques en el medi rural’ a les poblacions més xicotetes del Comtat  (Alacant). Es tracta de les creacions de Rubén García a Benillup, Lola Zoido a Benimassot, Pilar Beltrán a Tollos i La Cuarta Piel a Famorca.

Amb aquestes, l’IVAM completa l’última fase de residències de ‘Confluències’, un projecte que compta amb 24 propostes artístiques a les poblacions de la Ruta 99, els pobles de menys de cent habitants de la Comunitat Valenciana. La directora de l’IVAM, Nuria Enguita, ha assenyalat que “al Comtat finalitza el període de residències i creacions de ‘Confluències’, el programa de l’IVAM en què s’han convidat dotze artistes a desenvolupar, cadascun d’ells, dos projectes artístics específics per a aquestes poblacions”. Al llarg de tot aquest procés, que va començar l’any 2021, “s’han establit vincles i experiències compartides entre artistes, habitants, visitants i el Museu mateix, com a mediador de les propostes”.

 

A Benillup, un xicotet municipi situat al centre de la vall del Travadell, les pluges torrencials han menjat el terreny al poble, situat a pocs metres del barranc de Caraita. Amb la seua instal·lació, ‘Sub-Vertical’, Rubén García vol denunciar aquesta amenaça silenciosa que pateix el poble, convidant a parar atenció sobre els sons que formen part del paisatge. Situada al mirador de Travadell, les persones visitants podran experimentar, a través d’aquesta instal·lació, un tipus d’escolta sense la intervenció de l’oïda, mitjançant la inducció òssia.

Conegut com el mirador de la Serrella, des de Benimassot es poden contemplar les magnífiques vistes sobre la vall de Seta. En aquesta població Lola Zoido vol cridar l’atenció sobre l’aigua com a recurs fonamental. Una sèrie de monedes i targetes creades a partir d’IA, i en la superfície de les quals apareixen elements del paisatge de Benimassot, s’instal·laran al canal, actualment sec, que travessa el poble amb l’esperança que en el futur aquestes queden ocultes quan l’aigua torne a recórrer-lo.

Pilar Beltrán a Tollos tracta de recuperar el so perdut dels ramats que abans pasturaven pel territori, mitjançant la instal·lació d’una sèrie d’escultures de les quals pengen esquellots i campanetes de diferents grandàries i sonoritats. Beltrán hi ha instal·lat 37 escultures, el mateix nombre d’habitants que té Tollos, el municipi més xicotet de la província.

La Cuarta Piel a Famorca ha pujat fins a la Nevera de la Font. Fins fa poc més d’un segle, la gelera de Famorca proveïa de gel les ciutats de la Costa Blanca. A través de diversos tallers junt amb les veïnes del municipi, han dissenyat el sabor i la forma d’un gelat propi per a connectar el moment present amb aquesta tradició. La visita d’aquest dissabte per les quatre instal·lacions finalitzarà a Famorca amb una festa en què es podrà degustar aquest gelat.

 

Un total de 24 instal·lacions en la Ruta 99

 Les 24 instal·lacions de ‘Confluències’ es poden visitar a les poblacions d’Espadilla, Fuentes de Ayódar, Torralba del Pinar, Torrechiva, Vallat, Villamalur, Higueras, Pavías, Matet, Sacañet, Fuente la Reina, Castell de Cabres, Herbers, Palanques, Vallibona i Villores, a la província de Castelló; Sempere, Carrícola i la Puebla de San Miguel, a la província de València, i Benillup, Benimassot, Famorca i Tollos, a la d’Alacant.

Junt amb els artistes del Comtat, completen el programa Bleda y Rosa, Carlos Izquierdo, Fent Estudi, Laura Palau, LUCE, Makea Tu Vida, Pep Vidal i Sandra Mar.

Al llarg de la pròxima tardor el programa continuarà amb l’organització de diverses activitats i accions de mediació entorn d’aquestes obres.


244