Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Biar

Faré de la teua vida un llibre: “De la cuna a la luna”

Hui al nostre programa literari “Faré de la teua vida un llibre” visitarem la biblioteca pública de Biar; per a parlar amb Carmen la seua bibliotecaria, sobre la col.lecció de llibres “De la cuna a la luna” de Antonio Rubio i Óscar Villán (ed. Kalandraka).

La col·lecció “Del bressol a la lluna” ( o “de la cuna a la luna” en castellà) està dirigida a xiquets i xiquetes de 0 a 3 anys. Per ells s’han dissenyat especialment aquests pictogrames poètics o “poegrames”, un terme encunyat per designar una nova modalitat de poesia pictogràfica basada en la cerca d’un ritme de lectura que ajude a “educar l’ull i endolcir l’oïda” del petit lector, en paraules del mateix Antonio Rubio. L’Óscar Villán -Premi Nacional d’Il·lustració 1999- elabora la proposta estètica de tota la col·lecció. El seu treball és totalment artesanal, amb pinzellades i tonalitats de color fàcilment apreciables, fins al punt que les textures gairebé poden palpar-se. La imatge ressalta sobre un fons clar; el dibuix és senzill i reconeixible, amb el toc personal de Villán.

Sobre el contingut, cada exemplar de la col·lecció “Del bressol a la lluna” és “un exercici poètic de gran senzillesa i força musical”. Així, el xiquet o xiqueta aprén com es llig d’esquerra a dreta, de dalt a baix, i que el pas de les pàgines és l’esdevenir dels versos. Davant la menor importància de la grafia, les imatges adquireixen tota la força comunicativa. Són imatges perfectament llegibles que s’articulen d’igual mode que les paraules, amb les seues síl·labes comptades; que es disposen a la manera dels versos: ordenades, mesures, amb ritme i rima final; que poden ser llegides de manera autònoma des de primerenca edat, fins i tot de forma cantada. Aquesta col·lecció respon a la pregunta Quins poemes podrien llegir-se a partir dels sis mesos d’edat? Aquests dotze llibres de la col·lecció “Del bressol a la lluna” permeten que els pre-lectors comencen gaudint com si d’un joguet es tractara… i continuar utilitzant-los per a llegir autònomament, després de la seua presentació per l’adult, que segur farà les delícies dels més menuts.

 

 


245