Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Castalla

Assistim a un dels assajos de l’Agrupació Musical Santa Cecília

Hui en dia a Castalla, trobem l’Agrupació Musical Santa Cecília com a referent musical de la localitat ja que contínuament i inesgotablement ens regala als nostres oïdes algunes meravelloses tonades.

L’Agrupació és la hereva de tota la tradició musical de Castalla, molt vinculada amb les nostres festes de moros i cristians, a les quals acudien i acuden anualment les diverses bandes i músics dels diferents municipis valencians. Però també em de ser conscients del paper que va jugar al segle XIX i XX les bandes militars de música:

“ cuando no eran los invasores franceses al son de musicas guerreras, eran los ejércitos de la corona española… cuando no eran los carlistas eran isabelinos…y cuando no eran consevadores eran los liberales”.

 

Reportatge:

L’actual Agrupació Musical Santa Cecília de Castalla arranca, a efectes de l’administració, el 25 de abril 1984 quan es van establir uns estatuts com a societat musical. Però ja des de principis del segle XX existia aquest moviment, i ja després de la guerra es va establir i consolidar dita banda. Ja a partir de la dècada dels 50 es van iniciar l’ensenyament de la música a Castalla, on destaca als anys 60 la figura de Emilio Valdés Perlasia ,entre molts altres, com a màxim responsable de l’aprenentatge musical, encara que no estava regulada per cap òrgan estatal.

 

Notícia:

 

 

 

En els 70 i 80 les noves fornades de músics amb el segell “made in Castalla” anaven incorporant-se a la banda. I a poc a poc l’agrupació musical es va consolidar dins del programa d’activitats de la mateixa ciutat. La seua participació en els actes municipals fou fonamental per a desenvolupament de les mateixes (actualment encara ho és), com és, entre molts exemples, el de la Coronació de la Mare de Déu de la Soledat (1982). La il·lusió dels més joves i l’experiència dels més majors configurà en aquestes dècades un binomi inseparable que beneficià sense cap dubte a l’expansió de la cultura musical a Castalla.

Als 90, l’agrupació musical Santa Cecilia va fer un pas de gegant tant en qualitat com en quantitat. La progressió de la nostra banda es va afavorir en primer lloc per la inauguració d’un nou centre d’assaig, i en segon lloc per l’autorització de Conselleria de l’obertura d’una escola de música adaptada als plans d’estudis LOGSE. De fet, este gran pas, va comportar la formació dins de Castalla de grans músics actuals, encara que després van tenir que marxar als conservatoris per a millorar les seues tècniques i capacitats.

Actualment les coses continuen igual. L’escola de música funciona a ple rendiment, i és d’admirar que cada any hi ha més i més xiquets que aprenen les aptituds necessàries per a poder tocar un instrument. En aquest apartat , destaca la importància que suposa a nivell local tenir una escola de música, molts castelluts no s’adonen del gran potencial educatiu que tenen. Sobretot per la difusió cultural que comporta dita formació, que en tota regla és paral·lela a l’educativa.

Per altra banda l’agrupació musical Santa Cecilia funciona independentment a l’escola. Aquesta continua amb les seues tasques i col·laboracions en actes. Any rere any realitzen els diferents concerts que es planegen: Nadal, mig any, Santa Cecilia, música als pobles, festival d’estiu, setmana santa… i tot i que la mitjana d’edat està al voltant de la vintena, la banda està formada per més de 100 membres.

Ara mateix, es troben preparant el concert que donarà inici al Mig Any de Festes de Moros i Cristians i nosaltres hem tingut la sort de conèixer des de dins totes les seues activitats i a les persones que la componen.


236