Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Cocentaina

Cocentaina inicia les Festes de Moros i Cristians més esperades després de la pandèmia

La Junta de Festes informa:

 

Cocentaina ja ho té tot a punt per a iniciar aquest divendres 12 d’agost les seues Festes de Moros i Cristians en honor a Sant Hipòlit Màrtir. Són unes celebracions més que esperades per a tota la població perquè els actes tornen de nou al carrer després de l’obligada suspensió dels festejos en els anys 2020 i 2021 a causa de la pandèmia de la Covid-19. En aquest 2022, i una vegada superades les restriccions que va portar el Coronavirus a les nostres vides, esclata a la capital del Comtat una Festa que va camí de ser declarada d’Interés Turístic Nacional.

 

 

 

Saül Gómez i Soler inicia les Festes amb la direcció de l’Himne

El tret d’eixida als Moros i Cristians 2022 serà aquest divendres amb la interpretació de l’Himne de Festes i la Nit de l’Olla. L’activitat festiva començarà a les 19:15h a la part alta del Passeig del Comtat amb la desfilada de totes les Filaes fins al Pla acompanyades de les seues respectives bandes de música. Allí, als peus del Palau Comtal, sonarà l’Himne de Festes amb lletra del poeta Gerard Mur i Pérez així com música del compositor contestà José Insa Martínez. La Colla Mal Passet, la

 

Unió Musical Contestana i les bandes de les quatre Filaes de Càrrec (Banda Primitiva de Palomar, Unió Musical Atzeneta d’Albaida, Agrupació Artística Musical d’Alcoi i SIM de Benigànim) seran les que facen sonar l’Himne dirigit enguany pel mestre d’Ontinyent Saül Gómez i Soler. Cal recordar que aquest últim té una gran vinculació al poble donat que la seua família materna és natural de Cocentaina i a més a més fou director titular durant un temps de la mateixa Unió Musical Contestana. La jornada acabarà amb les últimes Voltetes del cicle fester pel Passeig del Comtat. Serà a partir de les 22:40h i amb el següent ordre: Kabilenyos, Muladís, Cavallers de Llúria, Contestanos, Maseros, Almogàvers, Gentils, Creuats, Contrabandistes, Cavalleria Ministerial, Bereberes Els Borts, Manta Roja, Bequeteros, Llana, Mudèjars i Guardia Jalifiana Sahorins. En finalitzar actuarà la discomòbil X-Pam a l’Avinguda del País Valencià.

 

 

 

Vora 4.000 persones participen en les Entrades de dissabte

Aquest dissabte 13 d’agost serà un dels dies grans de les Festes amb la celebració de les Entrades dels bàndols de la creu i de la mitja lluna. Aquest dia arranca a les 06:30h del matí a la Plaça de la Vila amb la missa de campanya en memòria dels Festers difunts. Seguidament, a les 07:00h, es farà el prec de l’Angelus des del balcó de l’Ajuntament i als sons de l’Himne Nacional seran alçades les banderes a la façana de la Casa Consistorial. Un dels moments mes esperats serà l’arrancà de la Primera Diana, desfilada que encapçalaran els Contrabandistes en els cristians mentre que en els moros serà esperat el pas dels Bequeteros com a formació que ostenta enguany la capitania. El primer dia de la trilogia avançarà amb una missa solemne a les 11:00h del matí a la Parròquia de Santa Maria, en honor a Sant Hipòlit Màrtir, donat que eixe dia es també la festa litúrgica del patró que Cocentaina va triar per insaculació el 7 de maig de 1600. A migdia les Filaes Contrabandistes i Maseros protagonitzaran l’Ambaixada del Contrabando per diferents punts del nucli antic. Finalment, a les 19:00h de la vesprada, donarà inici l’Entrada de Moros i Cristians amb una participació que fregarà les 4.000 persones i una desfilada on de nou totes les mirades se centraran en les persones que ostenten càrrecs i que per fi faran realitat els mateixos després d’una llarga espera: José Rafael Llorens Montava Peluca (Capità Cristià de la Filà Contrabandistes), Moisés Gil Igual (Abanderat Cristià de la Filà Almogàvers), Miguel Palací Linares (Capità Moro de la Filà Bequeteros) i Vicent Torró Castelló (Abanderat Moro de la Filà Mudèjars). L’Entrada arrancarà al carrer Pare Francesc Agulló, davant del Convent dels Pares Franciscans, i recorrerà el Passeig del Comtat, carrer Bisbe Estanya, El Pla, carrer Mare de Déu del Miracle i la Placeta dels Apòstols. En finalitzar hi haurà una revetla, amb Disco Camarassa, a l’Avinguda del País Valencià.

 

 

 

El patró tornarà a recórrer els carrers de Cocentaina diumenge

Ja el diumenge 14 d’agost serà el moment de retre homenatge a Sant Hipòlit Màrtir amb diferents actes religiosos en honor al patró de Cocentaina. Aquesta jornada central de la trilogia començarà a les 07:30h del matí amb la Segona Diana on tot el protagonisme el tenen els festers més menuts de les setze Filaes. A migdia tindrà lloc l’ofrena floral a Sant Hipòlit seguida de la missa major a l’interior de la Parròquia de Santa Maria. En finalitzar aquesta, els quatre càrrecs desfilaran fins a la Plaça de l’Ajuntament i se situaran a les portes del Consistori en una grada especial col·locada per a l’ocasió. Allí rebran el pas de totes les Filaes i els festers presentaran armes quan passen davant d’ells, moment únic de Cocentaina i considerat com un dels actes que donaren origen a la Festa. A les 20:15h arrancarà des de l’esmentat temple de Santa Maria la processó solemne amb la imatge de Sant Hipòlit i la seua Relíquia, els quals tornaran a xafar els carrers del nucli antic després de l’última vegada que fou en agost de 2019. Cal recordar que tant les andes que porten al patró, com el Reliquiari, han sigut restaurats recentment. La processó acabarà amb una disparada d’arcabusseria en honor al Sant, a la Plaça de l’Església, i en la mitjanit serà moment de gaudir de la humorística Retreta mentre que una revetla tornarà a amenitzar la matinada a l’Avinguda del País Valencià amb l’actuació de l’Orquestra Madre Selva.

 

 

 

Un sopar de germanor culminarà les Festes el dilluns

La darrera jornada de les Festes de Moros i Cristians arrancarà dilluns 15 a trenc d’alba, als peus de la Serra de Mariola, amb les guerrilles abans de donar pas a l’esperat moment de les Ambaixades. La mora serà a partir de les 11:00h del matí, i estarà protagonitzada per Luís Reche, mentre que la cristiana donarà inici a les 18:30h sent declamada en aquesta ocasió per David Pascual. Les dues es declamaran a la Plaça del Pla, amb el Castell de Festes i el Palau Comtal com a testimonis, i en els dos actes tornaran a sonar les fanfàrries musicals creades per aquest moment anys enrere pel compositor contestà José Francisco Molina Pérez. Les dues Ambaixades finalitzaran sense acord donant pas a una batalla d’arcabusseria on està previst que es cremen uns 500 kilos de pólvora. Cal recordar que al voltant de les 14:00h del migdia les Filaes Bequeteros y Cavalleria Ministerial, com antigues formacions de cavalleria, mantindran la tradició de protagonitzar la característica Ambaixada de les Tomaques; una activitat que enguany canvia d’ubicació es realitzarà a l’Avinguda Miralbò prop del Poliesportiu Municipal. El Dia dels Trons acabarà amb l’Acció de Gràcies a la Mare de Déu del Miracle i a Sant Hipòlit Màrtir, al Monestir de les Clarisses, i el trasllat de la imatge menuda de Sant Hipòlit des d’aquesta església fins a la Parròquia del Salvador. La principal novetat la trobarem amb el sopar denominat Trons i Germanor que es realitzarà per primera vegada com a fi de festa en la Plaça del Mercat, amenitzat per l’orquestra Grupo Eñe, i amb la participació de les setze Filaes.

 

 

Ampla difusió de les Festes en els mitjans de comunicació

Els mitjans de comunicació locals i comarcals es bolquen un any més en la difusió de les Festes de Moros i Cristians de Cocentaina i ho fan amb un ample desplegament tècnic i humà. Intercomarcal TV, oferirà endirecte els principals actes o les desfilades de la vesprada del 13 d’agost.

 

 


Notícies relacionades:

282