Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Cocentaina

Documental “Bedés Robats, “MORIR TRANQUIL-LA”  del Fòrum per la Memòria Històrica i Democràtica a Cocentaina

Fòrum per la Memòria Històrica i Democràtica a Cocentaina (Alcoi i Comtat):

Dins les activitats del Dia Internacional de la Dona – 8M, el Fòrum per la Memòria Històrica i Democràtica a Cocentaina (Alcoi i Comtat), hem organitzat a Cocentaina juntament amb el Col•lectiu 8 de Març i la col•laboració de l’Ajuntament. És el tercer any que el Fòrum col•labora i vol reivindicar les dones que silenciosament i amb la seua doble repressió han contribuït a la Història.

El 16 de març a les 19:00 h en el Centre Social, projectarem el documental sobre els Bebés Robats, “MORIR TRANQUIL-LA”, acompanyat per una xerrada per María José Pico “presidents” i Paco Alarcón “secretari”, de l’associació AVA d’Alacant. Que pretén evidenciar aquesta dramàtica situació i fer reflexionar sobre una realitat moltes vegades desconeguda, ja que és silenciada des de certs sectors de la societat que no els interessa que surta a la llum. Una de les tragèdies més cruels des de la fi de la Guerra Civil ocasionada pel cop militar del dictador Franco fins a finals del segle XX, en plena democràcia.

Durant l’època del franquisme i la transició democràtica a Espanya, es van produir casos de nadons robats, en què els nadons eren separats de les seues mares biològiques sense el seu consentiment i lliurats a altres famílies sense informar-los de la veritat.

Aquest succés es va dur a terme en presons, hospitals i clíniques, on es deia a les mares que els seus nadons havien mort en néixer, mentre que en realitat eren lliurats a famílies amb més poder adquisitiu o de la mateixa ideologia política que el règim franquista.

Aquest fosc capítol de la història espanyola ha estat objecte de múltiples investigacions i denúncies per part dels afectats i els seus familiars, que han lluitat durant dècades per trobar els seus éssers estimats i descobrir la veritat sobre els fets.

Tot i els avenços en la recerca i la justícia en els darrers anys, encara queden moltes preguntes sense resposta i moltes persones que no han pogut trobar els seus éssers estimats. Aquest tema continua sent un dolorós recordatori dels abusos de poder i la manca de drets humans que van tenir lloc durant l’època del franquisme i la transició.

“Morir tranquil•la. Bebés i mares furtades a terres valencianes” Tràiler”

https://www.youtube.com/watch?v=_DxZepV6Bx0…

https://www.rtve.es/noticias/20230215/identifican-dos-parejas-hermanos-robados-franquismo/2424962.shtml


Notícies relacionades:

294