Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Cocentaina

Entrevista als càrrecs de la Pia Unión de la Verge del Miracle

Les Festes Patronals de la Mare de Déu del Miracle de Cocentaina tenen també els seus devots destacats. Per una banda, tres xiquets representen la societat del moment del descobriment del Miracle: el 19 d’abril de 1520, quan el mossèn oficiava l’Eucaristia en presencia del fill del Comte de Cocentaina, Guillem Roís de Corella, de Costantino Fajardo, -que vindria ser com el sagristà- i d’un xiquet, Gaspar, que feia d’escolanet i que va ser el primer pregoner del fet ocorregut a la capella.

L’acta diu que mossèn va veure una suor estranya en el rostre de la Inmaculada que presidia l’altar de Sant Antoni i rasgant el vel, se’n va adonar que eren gotes de sang. Un total de 27 llàgrimes que canviaren el sentir i la devoció contestana, i que fins i tot, va substituir l’advocació d’Inmaculada per la de Mare de Déu del Miracle.

El passat dissabte 20 de gener, a la capella de Sant Antoni del Palau, es va dur a terme el traspàs de càrrecs dels comtes, mossèn i súplica per a les festes patronals de 2024. 

Per això, nosaltres hem volgut conèixer als protagonistes: Javi Oltra Castelló serà Mossén Onofre Satorre i durà la Icona, representant així a eixe mossèn que va presenciar i viure el Miracle in situ. Paula Vicent Pascual representarà a la senyora Àngela de Borja, Comtessa de Cocentaina; i Rafa Ferri Cortell representa a Roderic Roís de Corella, els comtes que en aquell 1520 governaven a Cocentaina, establerts en el Palau Comtal.

Tots dos amb una fe cega en la Icona bizantina a la que professaven molta devoció,  foren els qui mantingueren eixa fe generació rere generació, cuidant el Quadre i la capella fins que es decidí fer-li una capella més gran degut a la gran devoció que Cocentaina i els pobles del voltant li professaren a aquesta Verge. Tanmateix, Arantxa Ferrándiz Fenollar serà la veu que recitarà el dia 19 d’abril el bonic text de Francisco Maíquez Canet que descriu el fervor i devoció contestanes.

En l’entrevista també han tingut protagonisme Ernesto Ferrándiz, autor del cartell; sor Milagro, pregonera de la festa; i Pepe Ribelles i Mari Carmen Albors, majors que rebran l’homenatge i que tindran un paper destacat en la pròxima trilogia mariana de Cocentaina.

 

 


232