Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Cocentaina

Eugenia Miguel revisa el 2022 de les regidories d’Urbanisme, Medi Ambient, Seguretat Ciutadana i Fira de Tots Sants

La regidoria d’Urbanisme, l’any 2022, ha estat marcada per les depeses que han originat diferents propietats privades, que pel seu abandonament i pèssim estat de conservació, s’han demolit per tal d’evitar el perill, tant per als vianants com per al veïnat d’aquestes. Concretament s’han invertit 114.013,21 € en execucions subsidiàries, ja que els propietaris de les vivendes no s’han fet carreg d’aquestes despeses. També s’ha invertit en 3 propietats municipals: una casa al carrer Bisbe Mallol, que s’ha rehabilitat per poder emprar-la en cas d’emergència, i s’han iniciat els projectes de reurbanització en altres dues zones, la plaça Sant Antoni i el carrer Caramanxel, amb una primera fase de demolició de les construccions i adequació dels solars per poder continuar aquest any 2023 amb els projectes prevists. La despesa total feta en retirar el perill de les propietats per a la via pública ha estat, aproximadament, de 200.000 €.

D’altra banda, s’ha treballat pera  poder dur endavant l’ordenança de minimització d’impacte ambiental de vivendes en sòl no urbanitzable per a poder iniciar els expedients de regularització d’aquestes i també s’ha redactat el projecte de minimització col·lectiva de l’àrea denominada Polisixto a la Plana de Cocentaina.

Aquesta anualitat, també s’ha dut endavant la fase final del Pla Especial de Protecció i el Pla director de la muralla, que s’espera que en breu siga aprovat definitivament i ja s’ha estat programant alguna de les actuacions que es preveuen dins aquest Pla urbanístic, com és la prevista a la zona del Portal de l’Àngel, als carrers Pintor Borràs i Cura Montagut. Per a aquesta actuació ja s’ha redactat el projecte que preveu tant la restauració i posada en valor de la muralla i la torre existent en aquest emplaçament, com també la reurbanització de la zona i també tots els treballs d’investigació arqueològica. La totalitat de l’actuació està valorada en 668.847,66 € i per a aquesta s’ha aprovat una subvenció de 150.000 € per part de Presidència de la Generalitat Valenciana.

Un altre projecte que cal destacar pel que fa al planejament és l’aprovació del Pla de Reforma Interior de la unitat d’execució denominada Textiflok en el Pla General d’Ordenació Urbana del municipi. Aquesta actuació d’iniciativa privada comportarà la millora de la xarxa viària, la urbanització que queda pendent de desenvolupar a la zona i la gestió de la cessió de les dotacions públiques previstes al Planejament General a favor de l’Ajuntament, que es corresponen amb l’edificació de la nau industrial de Textiflok, que forma part del catàleg d’edificacions amb protecció estructural, així com una zona verda que es disposarà al voltant d’aquesta.

Des de les regidories d’Urbanisme i Medi Ambient, també s’han dut a terme diferents plans com són el d’Agenda Urbana i Agenda 2030, així com el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible, que marcaran les directrius de futur del municipi en matèria de sostenibilitat i que són imprescindibles per a poder optar a diferents ajudes de la Unió Europea i els Plans d’emergència Municipals, específics per al risc sísmic, el risc d’inundacions i el risc d’incendis forestals. Aquest últim s’està finalitzant en l’actualitat, ja que ha estat el més complex pel risc que comporta les elevades dimensions de la franja d’interfície urbana-forestal i les vivendes aïllades dins de la zona forestal. Els primers mesos d’aquest any es faran diferents reunions amb el veïnat que viu en aquestes zones per tal d’explicar quina ha de ser la seua actitud i com s’han de protegir davant un incendi forestal. Al mateix temps s’aprofitaran aquestes reunions per tal de recordar el pla de prevenció d’incendis forestals amb totes les recomanacions i treballs de manteniment d’aquestes zones per tal de previndre els incendis forestals a l’època estival.

Aquest any també s’ha redactat el pla tècnic de gestió forestal del mas de Llopis que amb el de Santa Bàrbara i al pla de prevenció d’incendis forestals determina les diferents actuacions que aniran realitzant-se per al manteniment de les zones forestals en condicions òptimes.

Des de la Regidoria de Medi Ambient se segueix apostant pel projecte d’horts urbans l’Alcavonet, que en l’actualitat compta amb 24 parcel·les i un hivernacle i on hi ha una gran diversitat cultural aportada pels usuaris, ja que conviuen dotze nacionalitats diferents (Espanya, Ucraïna, Portugal, Senegal, Romania, Tailàndia, Marroc, Suècia, Bolívia, Algèria, Alemanya, Rússia i Anglaterra) que proporcionen al projecte un intercanvi molt productiu de les diferents formes de dur a terme l’activitat agrària, com també la riquesa dels productes que es cultiven, donant una visió de la riquesa cultural que té Cocentaina. També als horts de l’Alcavonet s’està duent a terme un projecte d’agrocompostatge, iniciat de la mà de la Universitat Miguel Hernández i que en l’actualitat compta amb el suport dels mateixos usuaris dels horts.

Continuem invertint en seguretat ciutadana amb l’adquisició de senyalització viària i de reductors de velocitat col·locats en diferents punts i la posada en funcionament de càmeres de seguretat, actuació valorada en 14.798 €, per tal de poder controlar infraccions de trànsit, actes  vandàlics i fins i tot robatoris que han servit per a identificar les persones que han comés aquests delictes.

També s’ha invertit en formació per a la plantilla de la policia local, que ha fet cursos homologats d’aparells de detecció de drogues i de l’ús de les Taser, així com les habituals pràctiques de tir i s’ha adquirit una càmera gelada per poder comprovar el correcte funcionament de les armes de la policia.

A la 676 edició de la Fira de Tots Sants s’ha seguit apostant per les dues línies que permetran que la Fira guanye en qualitat: l’accessibilitat i la sostenibilitat.

S’ha acabat de redactar la segona part del pla d’accessibilitat i ja a l’última edició, s’han incorporat mesures per tal que qualsevol persona que vinga durant els dies de Fira a Cocentaina puga gaudir de tota l’oferta cultural, gastronòmica, turística i comercial que ofereix aquest esdeveniment.
En l’última edició del certamen també s’ha dut molta cura per tal de poder reduir els consums energètics, tant per part de l’Ajuntament com dels mateixos expositors que han utilitzat lluminàries de baix consum.

Amb el 2022 encetàvem el primer congrés Fira de Tots Sants, fent-lo coincidir amb el mig any de Fira, on vam tindre una ampla oferta cultural i gastronòmica que va dinamitzar la població durant uns dies. La valoració del I congrés va resultar molt positiva per als expositors oficials de fira que van poder gaudir de xarrades on se’ls va orientar en diferents àrees com són l’econòmica, la publicitat i el màrqueting o l’accessibilitat.

Les inversions en aquesta anualitat de fira han anat enfocades en tres línies. La primera d’elles ha estat l’adquisició de tauletes tàctils, per al personal informador i els punts d’atenció al visitant, contribuint a la reducció de l’ús de paper i facilitant el treball d’aquests. La segona línia ha estat la millora i mecanització dels distints pàrquings que s’han habilitat per a facilitar l’aparcament de vehicles tant als visitants com al veïnat afectat pel muntatge de fira. Al mateix temps també s’ha reforçat la senyalització dels pàrquings i les estructures de seguretat que s’empren de forma habitual durant els dies que dura el certamen. La tercera línia ha estat la millora en la pàgina web, amb la inclusió de l’aplicació de reserva de pàrquing.

La Fira torna a batre un rècord de visitants, 534.548 persones la van visitar, posant de manifest que, amb la seua declaració d’Interés turístic Internacional, és un aparador per a mostrar al món el patrimoni cultural i natural de Cocentaina, a més de recolzar la gastronomia, la cultura o l’esport amb les diferents activitats que es proposen i que s’estenen en el temps més enllà dels dies de Fira com són les diferents exposicions d’artistes locals, els concerts realitzats per les entitats musicals de Cocentaina, el Certamen Coral, el Trail o el concurs d’AOVE.

Com sempre, se seguirà treballant des d’aquestes regidories per tal que Cocentaina tinga el millor.


243