Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Cocentaina

La Covid-19 obliga al Fòrum per la Memòria Històrica i Democràtica a Cocentaina
a adaptar-se a les circumstàncies sanitàries

La Covid-19 obliga al Fòrum per la Memòria Històrica i Democràtica a Cocentaina

A l’acte vam projectar un vídeo de les activitats que hem pogut portar a terme este any, malgrat la repercussió que va provocar el confinament, i vam aprovar les que pretenem fer el proper any. Estes últimes s’han pensat baix la missiva de reinventar-nos i repensar la forma d’adaptar-nos a la situació queestem vivint sense renunciar a la tasca encetada per les entitats memorialistes per a la cerca de la Veritat,
la Justícia i la Reparació.

Estem convençuts que la memòria històrica és l’assignatura pendent de la nostra societat. És per això que hem programat tretze activitats, entre les que destaquem: seguir amb les entrevistes i enregistrament de testimonis, vivències personals sobre la Segona República, la Guerra Civil, la dictadura franquista, l’exili, etc. Així mateix, conformar un Banc de la Memòria Oral de les nostres comarques, i amb ell elaborar un documental històric.

També, fomentar l’estudi, la recerca i la difusió dels fets vinculats amb la memòria històrica, especialment d’aquells silenciats i ocults durant molts anys per causa de la repressió franquista amb un adequat Arxiu Documental. En este sentit ens ha oferit l’Arxiu i Biblioteca Municipal de Cocentaina un espai on poder dipositar i organitzar tota la documentació i fons bibliogràfic del Fòrum, perquè siga pública i de fàcil accés a tothom, per fomentar així el seu estudi i bona conservació. El fons del Fòrum consta, a hores d’ara, de 55 llibres, entre altres documents, tots referents al tema dels fets històrics dels anys 30, 40, 50, etc., i ja els hem cedit a la Biblioteca Municipal de Cocentaina.

Estem també treballant en una proposta de monument o monòlit per col·locar en alguna plaça o carrer, com a testimoni i homenatge que la societat en general volem rendir a totes les persones que han sigut víctimes del franquisme, la Guerra Civil i la Dictadura. Ens fa especial il·lusió treballar en ell perquè entenem que este tipus d’actes reflecteixen el nostre compromís en reconèixer la dignitat i reparació a les
víctimes per part dels municipis i la societat. Són detalls imprescindibles per a promocionar la veritat, la justícia i garantir una autèntica reconciliació per què mai més torne a passar.

A més, estem treballant en un projecte de Còmic sobre la Memòria, aquest pretén ser una ferramenta didàctica perquè els adolescents i joves tinguen una consciència històrica-política a la seva justa mida que no estiga distorsionada per falta d’informació. Ells i elles són el nostre futur i qui crearan l’ordre social de
les pròximes generacions, per tant, pensem que han de conèixer els fets que van succeir, saber cóm i perquè van succeir i poder així detectar les injustícies i desigualtats socials.

També pretenem obrir un mena de debats i fòrums públics per conversar sobre la conveniència o no de la Monarquia i la República com a models d’Estat. Considerem que som una societat madura que ha de debatre el seu propi futur democràticament i sense cap tipus de tabú.

FÒRUM PER LA MEMÒRIA HISTÒRICA I DEMOCRÀTICA A COCENTAINA
memoriahistoricacocentaina@gmail.com
“Som la memòria que tenim i la responsabilitat que assumim, sense memòria no existim.”

En estos moments també estem gestionant a “Ràdio Cocentaina – La Veu del Comtat”, un programa periòdic amb l’objectiu d’intentar posar llum i claredat on considerem que ha hagut foscor i manca de transparència al llarg de tantes dècades. Especialment divulgar la vida d’algunes persones públiques que foren jutjades, condemnades, empresonades, afusellades, o hagueren d’exiliar-se vivint molts anys fora de casa, dels amics i dels parents.

Estes i moltes altres activitats les trobareu descrites al document que adjuntem i que us agraïm que compartiu i difongueu, si us ve de gust.

Desprès de tantes dècades que han passat d’aquells fets, encara són força desconeguts per la societat i mereixen un vertader esforç de les entitats memorialistes per difondre’ls, donar-los veu i no permetre caure en l’oblit.


240