Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Cocentaina Diputació Alacant

La Diputació recolza amb 45.000 euros la recuperació de l’ala oest de l’històric Palau Comtal de Cocentaina

La subvenció, inclosa en el Pla Provincial per a la posada en valor del patrimoni arquitectònic, ha permès conèixer el valor de les restes arqueològiques en un front del Pati d’Armes

La Diputació d’Alacant ha subvencionat amb 45.500 euros les obres de recuperació de l’ala oest del Palau Comtal de Cocentaina. Aquesta actuació està inclosa en el Pla Provincial per a la posada en valor del patrimoni arquitectònic de caràcter històric i titularitat municipal, dotat amb més de 13 milions d’euros.

 

Noticia “El Món a les nou”:

 

La diputada d’Arquitectura, Carmen Sellés, s’ha desplaçat aquest matí a Cocentaina, on s’ha reunit amb l’alcalde Jordi Pla i tècnics de totes dues administracions per a visitar l’emblemàtic edifici. Sellés ha comprovat in situ els treballs arqueològics descoberts.


“La Diputació ha reforçat la seua aposta per a recolzar econòmicament la protecció d’immobles i enclavaments de la província de gran valor patrimonial i vinculats a la nostra història”, ha indicat el diputat d’Arquitectura, qui ha insistit que “l’execució d’aquesta mena d’actuacions és inviable per a molts ajuntaments a causa de l’escassetat de recursos tècnics i pressupostaris”.

 

Roda de premsa:

L’Ajuntament de Cocentaina va presentar a la convocatòria el projecte de “Recuperació i protecció de les restes arquitectòniques de l’ala oest del Palau Comtal” i va sol·licitar un pressupost de 50.654,57€, que incloïa treballs tècnics. L’import definitiu de la subvenció ha correspost al 90% del pressupost, en funció de la població del municipi. L’actuació comprendrà els treballs arqueològics en l’ala oest del Pati d’Armes de l’edifici, a fi de conèixer el valor històric i arqueològic de les restes allí descobertes en la dècada dels anys vuitanta del segle XX i plantejar una possible via d’evacuació per aquest espai.

L’edifici dels Comtes de Cocentaina està emplaçat en l’angle sud-oest del recinte emmurallat de la vila i ha patit una sèrie de transformacions arquitectòniques al llarg dels segles relacionades amb els diversos usos que ha tingut, primer com a fortalesa i residència dels primers senyors feudals, Roger de Llúria i posteriorment del llinatge dels Corella. Així, podem situar la primera construcció de l’actual edifici a principis del segle XIV, encara que s’han trobat restes arqueològiques d’època musulmana possiblement pertanyents a una construcció anterior a la conquesta cristiana.

A la fi de la dècada dels seixanta del segle XX l’Ajuntament contestà va iniciar la compra del monument i va anar recuperant, restaurant i rehabilitant l’edifici, procés que va finalitzar en 1992 amb la compra de la Sala Daurada i la seua posterior restauració en 1994. Des de llavors, les diferents dependències del Palau Comtal han sigut utilitzades per a activitats culturals, a més d’albergar la seu del Museu Municipal, que custòdia obres com el retaule gòtic de Santa Bàrbara i el retaule de Sant Antoni Abada de Nicolás Borras o la Bíblia Sacra de finals del segle XIII, entre altres peces de gran valor històric.


255