Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Comunitat Valenciana

La Federació Valenciana de Municipis i Províncies posa en marxa el Fòrum de Municipis de Costa

Aquest matí ha quedat constituït en el port de Borriana el Fòrum de Municipis de Costa promogut per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP). Un Fòrum altament demandat per tots els municipis de costa de la Comunitat Valenciana per a poder abordar els reptes que afronten les nostres costes en els pròxims anys.

En l’obertura del Fòrum han sigut presents la consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas, la presidenta de la FVMP, Rocío Cortés, i Jorge Monferrer, alcalde de Borriana, com a amfitrió d’aquesta cita. Una vegada finalitzada l’obertura, el secretari general de la FVMP, Miguel Bailach, ha constituït el Fòrum i ha presentat al president del Fòrum, Wenceslao Alós, alcalde de Moncofa, i als deu vocals membres del Fòrum, alcaldes i regidors que representen a tres municipis de la província de València (Canet d’en Berenguer, Tavernes de la Valldigna i Daimús), tres de la província d’Alacant (Xàbia, Dénia i Guardamar del Segura) i dues de la província de Castelló (Borriana i Cabanes).

 

La consellera Salomé Pradas ha manifestat la importància que per a la Generalitat té la costa valenciana, donat el gran nombre de quilòmetres, platges i ports del litoral que té el nostre territori. Ha deixat clar que, a més del gran valor turístic i econòmic que aporten les nostres costes, és fonamental tenir una bona política de protecció d’aquests espais per a preservar a llarg termini aquest gran valor natural. Per tot això ha agraït la constitució d’aquest Fòrum que afronta i cerca solucions per a la problemàtica de la costa valenciana.

El Fòrum ha transcorregut amb interessants taules redones i exposicions que han abordat diferents problemes que afecten el nostre litoral. Totes elles seguides per un gran nombre d’alcaldes i regidors de tota la Comunitat Valenciana, estant representats municipis de les tres províncies i per representants de diverses associacions d’afectats pels problemes que tenen les nostres costes. En la primera taula redona, alcaldes i regidors de municipis costaners han advertit de la necessitat d’una política consensuada amb l’administració nacional per a poder donar solucions als conflictes que sorgeixen.

Posteriorment, dues exposicions han donat a conèixer dos temes interessants per a saber com s’han d’afrontar problemes concrets sobre aquesta temàtica. Primer, José Cristóbal Serra, catedràtic de l’Escola Superior d’Enginyeria de Camins, Canals i Ports de la Universitat Politècnica de València, ha parlat sobre les causes de la regressió del litoral i la situació de la normativa actual referent a això. A continuació, María José Alonso, professora titular de dret administratiu de la Universitat de València, ha exposat les conseqüències de la regressió del litoral des del punt de vista jurídic.

Una nova taula redona moderada pel vicesecretari general de la FMVP; Modest Martínez, ha reunit representants de diverses associacions d’afectats pels problemes de platges del nostre litoral. L’última exposició del Fòrum ha sigut sobre l’Avantprojecte de Llei de Protecció i Ordenació de la Costa Valenciana. Aquesta exposició l’ha duta a terme Vicente Martínez Mus, director general de Costas, Ports i Aeroports de la Generalitat Valenciana i principal promotor d’aquest Avantprojecte de Llei.

En la clausura del Fòrum de Municipis de Costa han intervingut Miguel Bailach, secretari general de la FVMP, i José Antonio Redorat, director general d’Administració Local. Davant l’èxit de convocatòria i temes abordats en aquesta primera reunió del Fòrum de Municipis de Costa, tots els assistents i participants han mostrat el seu interès a participar en noves convocatòries d’aquest Fòrum que avui ha quedat constituït en l’incomparable marc del port de Borriana.


243