Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Facheca Famorca

Els municipis de Fageca i Famorca protagonitzen enguany el ‘Calendari de l’Espanya Buida’ del Grup Driver

Al més pur estil de ‘xiques de calendari’, els municipis de Fageca i Famorca protagonitzen enguany el ‘Calendari de l’Espanya Buida’ del Grup Driver.

 

 

 

 

El seu objectiu és donar visibilitat i protagonisme “a unes poblacions que podrien desaparéixer si no es posa remei”, indiquen. Enguany, el calendari el conformen dotze municipis espanyols que han patit incendis. Aquesta iniciativa vol reivindicar l’encant dels pobles de l’Espanya buida i fer costat a als municipis afectats per incendis. El projecte, que es va posar en marxa fa quatre anys, convida d’una banda, a descobrir dotze pobles que estan recuperant la seua antiga esplendor i encant i d’una altra, a conéixer les seues històries, les seues festes i la seua gent.

 

El Comtat és una de les comarques amb més pobles de tota la Comunitat, 24 en total. I excepte Muro i Cocentaina, tots estan per sota dels mil habitants. Des de Beniarrés, amb poc més de mil, fins a  Famorca, que està al voltant dels 50 habitants.

 

La lluita contra el despoblament continua i és cert que està implantada en l’agenda de totes les entitats i institucions. Els pobles s’uneixen per demanar més serveis, o per buscar altres vies per atraure persones. També arriben inversions tant de la Diputació com de la Generalitat o el Govern Central. Gràcies a l’esforç de tots els agents s’ha aconseguit frenar un poc el descens, però encara molts pobles de les nostres comarques continuen en seriós risc de despoblament.

 

Després de l’incendi, que es va propagar a gran velocitat des de la Vall d’Ebo per les valls de l’interior de la Marina i el Comtat, fins a arribar a pobles com Famorca, a les poblacions afectades “va nàixer un sentiment generalitzat per a lluitar contra el despoblament” i contra “tots els altres problemes del món rural”.

 

I és que, malgrat tot, són moltes les raons que poden portar a fer una aposta vital per les zones rurals. Siguen nouvinguts o no, molts dels veïns i veïnes de pobles menuts no canviarien la seua vida, per res del món.

 

El calendari exemplifica el canvi de paradigma que suposa passar uns dies de vacances o d’escapada de cap de setmana en un entorn rural o, fins i tot, instal·lar-se en una de les poblacions de la “Espanya buida” de manera definitiva, ara que sembla que el teletreball ha arribat per a quedar-se. La iniciativa fa també una crida  a la responsabilitat i demana als futurs turistes que prenguen les mesures de seguretat i higiene adequades quan visiten les localitats.

 

Aquest recorregut per l’Espanya buida pot realitzar-se en format paper i també en línia, a través de la pàgina web www.calendariodelaespañavacia.com , des d’on pot descarregar-se i imprimir-se el calendari.


236