Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Generalitat Valenciana

1 de decembre: Día Mundial de la lluita contra el VIH / SIDA

1 de decembre: Día Mundial de la lluita contra el VIH / SIDA

Amb motiu del Dia Mundial de la Lluita contra el VIH/SIDA, que se celebra el pròxim 1 de Desembre, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, sota el lema general “Coneixem el problema, posem-li condó” s’uneix, amb la resta d’institucions nacionals i autonòmiques, a la iniciativa impulsada per ONUSIDA per a previndre la transmissió del VIH i millorar-ne el diagnòstic.

Actualment la via més freqüent de transmissió del VIH és la sexual, la qual cosa converteix la infecció per VIH bàsicament en una infecció de transmissió sexual (ITS).

La infecció per VIH i la resta de les ITS comparteixen riscos i mecanismes de transmissió.

La transmissió en compartir material per a l’ús de drogues injectades continua existint, però en un percentatge molt inferior a la transmissió per contacte sexual no protegit (sense utilitzar un preservatiu).

El tractament precoç amb antiretrovirals ha millorat el pronòstic de les persones que viuen amb el VIH i ha disminuït la transmissió a altres persones; així s’aconsegueix que la infecció per VIH siga un problema de salut greu, però crònic. Les persones que viuen amb VIH i estan en tractament tenen una esperança de vida cada vegada més pròxima a la de la població general.

Aquesta situació ha provocat que els missatges sobre el VIH ja no ocupen les primeres planes dels mitjans de comunicació i que la percepció de risc davant del VIH haja disminuït de forma important en la població general, i encara més, si és possible, en la població adolescent i jove.

No obstant això:

· L’any 2016 hi ha hagut un nou diagnòstic de VIH al dia a la Comunitat Valenciana (la tendència de nous diagnòstics està en lleuger augment a tot l’Estat espanyol).

· S’estima que a la Comunitat Valenciana hi ha prop de 16.000 persones que viuen amb el VIH, de les quals aproximadament un 25% no ho saben.

· El 85,5% dels nous diagnòstics es van realitzar en homes.

· L’any 2016, un 43% dels nous diagnòstics d’infecció per VIH van ser diagnòstics tardans.

· Les infeccions de transmissió sexual (ITS), en concret la sífilis i la gonocòccia, estan en clar ascens a la Comunitat Valenciana en els últims cinc anys.

Davant d’aquesta situació la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública busca conscienciar la ciutadania sobre que:

· La infecció per VIH continua sent un problema de salut greu i present en la nostra societat.

· La prevenció primària, l’ús del condó en qualsevol relació sexual amb penetració anal-vaginal-oral, constitueix la forma més eficaç i senzilla d’evitar la transmissió del VIH i també d’altres infeccions de transmissió sexual (ITS).

Per a la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública és un objectiu prioritari el control de la infecció per VIH, mitjançant la prevenció, el diagnòstic precoç i els tractaments adequats, com també la millora de la qualitat de vida de les persones afectades, i la lluita contra l’estigma i la discriminació. Les diverses estratègies per a previndre l’epidèmia del VIH, a més de la prevenció primària, com són el diagnòstic i tractament precoç, el tractament postexposició i la profilaxi preexposició (PrEP) (quan s’incorpore a Espanya) a poblacions d’alta vulnerabilitat en la transmissió del VIH/ITS són previstes en l’estratègia que la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública té per al control de la infecció per VIH.

Tot això s’emmarca en l’estratègia de millora de l’abordatge del VIH i de les infeccions de transmissió sexual (ITS) que ve reflectida en l’Estratègia de Salut Sexual i Reproductiva de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.
Es disposa de tres centres específics, un per província, per a l’abordatge individual i comunitari de les poblacions amb una elevada vulnerabilitat davant de la infecció per VIH, les Unitats de Prevenció del VIH i Infeccions de Transmissió Sexual (CIPS / ITS), que efectuen les activitats individuals i comunitàries sobre VIH/sida i les ITS en aquestes poblacions.
Per a accedir als CIPS / ITS sols s’ha de telefonar al telèfon d’informació gratuïta. No cal presentar cap documentació per a ser atés.
Informació: unitats de prevenció de la sida i infeccions de transmissió sexual (CIPS / ITS d’Alacant, Castelló i València) PROVA GRATUÏTA I CONFIDENCIAL / TELEFONA O VÉS-HI / TELÈFON LÍNIA GRATUÏTA 900 70 20 20 (horari d’atenció telefònica de 9 a 14 h).

Unitat de Salut Sexual. SERVEI DE PROMOCIÓ DE LA SALUT I PREVENCIÓ EN LES ETAPES DE LA VIDA. DIRECCIÓ GENERAL DE SALUT PÚBLICA – CONSELLERIA SANITAT UNIVERSAL I SALUT PÚBLICA


240