Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Generalitat Valenciana

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha anunciat una auditoria general de tot el sector públic valencià per a posar fi al “malbaratament i descontrol” que ha caracteritzat l’època del govern del Botànic

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha anunciat una auditoria general de tot el sector públic valencià per a posar fi al “malbaratament i descontrol” que ha caracteritzat l’època del govern del Botànic, segons posen de manifest tots els informes tècnics de la Sindicatura de Comptes, de la Intervenció General de la Generalitat i de la Direcció General de Fons Europeus i Sector Públic.

 

Carlos Mazón ha qualificat de “crítica” la situació del conjunt d’empreses, entitats i organismes públics amb l’existència de procediments de contractació irregulars, falta de control en el maneig dels recursos públics, duplicitats en la despesa, a més de retribucions a directius i treballadors “col·locats a dit al marge de la llei i pagaments a terceres persones sense control ni autorització”.

El cap del Consell ha explicat que esta auditoria implicarà diverses mesures com una auditoria forensic per a detectar de manera detallada possibles casos de frau i despesa descontrolada en determinades entitats del sector públic. Per a fer-ho, “posarem els millors professionals per a conéixer on ha anat a parar cada euro i exigir, si és procedent, responsabilitats administratives i, fins i tot, penals”, ha emfatitzat el cap de l’executiu valencià.

Així mateix, Mazón ha apuntat que es durà a terme una auditoria operativa del sector públic instrumental que “pose de manifest les duplicitats, ineficiències i el rumb del conjunt d’entitats”.

En esta línia, el president ha avançat que el Consell aprovarà prompte l’inici de l’expedient per a portar a les Corts Valencianes un projecte de llei per a “eliminar sis entitats ja creades”, i que “el Botànic va ser incapaç ni tan sols de posar en funcionament”. Unes entitats les funcions de les quals ja exercixen diferents direccions generals de la Generalitat i que el cap del Consell ha qualificat d’“empreses fantasmes”.

Estes entitats són l’Agència Valenciana de l’Energia les funcions de la qual ja fa la Direcció General d’Energia de l’IVACE; l’Agència per a la Digitalització i la Ciberseguretat, labor que exercix la Direcció General de les TIC; l’Agència Valenciana d’Informació i Control Alimentaris que ja duen a terme les direccions generals d’Indústria i Cadena Agroalimentària, i de Producció Agrícola i Ramadera; l’Agència Valenciana de Residus i Economia Circular la funció de la qual fa l’empresa pública VAERSA;  l’Agència Valenciana de Canvi Climàtic, labors ja exercides per la Direcció General de Qualitat i Educació Ambiental, i l’Escola Valenciana d’Administració Pública, que desenvolupa la Direcció General de Funció Pública.

Així, Carlos Mazón ha indicat que l’objectiu d’este Consell és “acabar amb el govern més car de la història” i que la legalitat, l’interés general, l’eficàcia, l’eficiència, la transparència i el control de la despesa, “siguen les bases fonamentals d’una nova etapa en el sector públic valencià”. “S’ha acabat malgastar els diners públics. Contarem tota la veritat als valencians”, ha emfatitzat el president de la Generalitat.

En este sentit, ha subratllat que la Comunitat Valenciana té el major dèficit d’Espanya i el deute públic en màxims històrics, i ha recordat que una de les seues primeres mesures va ser la reducció del nombre d’alts càrrecs i assessors en passar de 116 a només 63, la qual cosa suposa un estalvi de més de 20 milions d’euros en esta legislatura.

 

Irregularitats en matèria de contractació

Carlos Mazón ha explicat que segons els informes tècnics, en matèria de contractació “el 92 % del sector públic no realitza els procediments de contractació pública segons marca la llei”. Així, només 4 de les 54 entitats que conformen el sector públic instrumental han rebut una valoració positiva per part dels auditors i de la intervenció de la Generalitat.

A més, en els últims quatre anys, el conjunt del sector públic del govern del Botànic va adjudicar “a dit” 253.122 contractes per un import de 713 milions d’euros, dels quals 159 milions d’euros corresponen a contractes menors i 554 milions d’euros són de despeses adquirides sense tramitar expedient de contractació.

Per a Carlos Mazón, estes xifres “reflectixen la barra lliure que va caracteritzar el govern de Ximo Puig i un pou sense fons de la contractació a dit”, saltant-se la major part de les recomanacions que realitzava la Sindicatura de Comptes, l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIREF) i l’Oficina Independent de Regulació i Supervisió de la contractació.

 

Despesa desmesurada en personal i descontrol en l’àrea de tresoreria

Així mateix, en matèria de personal, segons les dades de la Intervenció de la Generalitat la plantilla del sector públic es va incrementar en un 35 % durant el govern de Ximo Puig, mentre que la despesa en personal de les empreses públiques es va disparar un 47 %.

Només en l’exercici de 2021 es van produir més de 4.000 contractacions de personal que no estaven autoritzades per la Direcció General de Pressupostos. Així, per exemple, l’empresa pública encarregada de la gestió dels serveis d’emergències, SGISE, “controlada pel PSPV, va tractar de colar 1.800 noves ocupacions públiques a les portes del 28-M.“

En l’àrea de tresoreria, en 22 de les 48 entitats que estan subjectes a esta mena de verificació per part de la Intervenció General i les auditories, es van produir pagaments “sense l’autorització de la persona corresponent o fins i tot pagaments a comptes bancaris no identificats degudament”, ha assenyalat Mazón.

Finalment, el cap del Consell ha explicat que el procediment administratiu de l’auditoria operativa començarà en el primer trimestre de 2024. El calendari d’actuació es compondrà de dos informes intermedis i un informe final en el qual es vaja detallant el treball realitzat i les principals conclusions.


246