Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Generalitat Valenciana

Sanitat inicia el programa de prevenció i atenció als problemes de salut per temperatures extremes

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública inicia aquest dimecres, 1 de juny, el Programa de prevenció i atenció als problemes de salut per temperatures extremes, el principal objectiu del qual és reduir l’impacte associat a l’excés de temperatura i les possibles onades de calor durant l’època estival a la Comunitat Valenciana. El programa estarà actiu fins al 30 de setembre, llevat que les condicions meteorològiques n’impliquen la modificació puntual.

Des de l’estiu de 2004, aquest programa recull les mesures per a vigilar i reduir els efectes en salut associats a les temperatures elevades segons el nivell de risc previst en tot el territori de la Comunitat Valenciana, amb les especificacions necessàries en cada departament de salut.

Hi ha un sistema de vigilància meteorològic específicament desenvolupat per al territori de la Comunitat Valenciana. Actualment, les alertes per previsió de calor extrema són emeses per la Direcció General de Salut Pública i Addiccions, amb actualització diària i es poden consultar en consulteu ací
El programa permet a la Conselleria de Sanitat vigilar la situació meteorològica per a predir les situacions de risc per excés de temperatures, així com establir un sistema de coordinació i intercanvi d’informació entre les diverses institucions implicades.

Així mateix, a través dels centres de salut pública es difonen les alertes per risc de calor extrema a la xarxa institucional i territorial dels departaments de salut i es proporciona informació a la població sobre els nivells d’alerta declarats i les mesures de prevenció, especialment als grups de més risc (persones majors, xiquets i xiquetes o persones amb alguna malaltia crònica), així com professionals sociosanitaris.
El programa també permet vigilar i avaluar l’impacte de la calor intensa en la salut de la població.

Nivells de risc i activació de les alertes

Diàriament s’elaboren mapes de risc amb les previsions de temperatura per a tots els municipis de la Comunitat Valenciana. Són 542 municipis i 542 prediccions realitzades per satèl·lits que indiquen a Sanitat les onades de calor, amb els nivells de temperatura previstos. Aquests nivells es mostren en els mapes amb quatre colors i cada color està associat a un nivell d’intervenció: nivell normal (verd), moderat (groc), alt (taronja) i extrem (roig), i que porten vinculades una sèrie d’actuacions.
Per a intervindre-hi s’ha de complir que, de les prediccions diàries que són per a tres dies consecutius, dos dies siguen del mateix nivell alt. Quan ‘HUI’ i ‘DEMÀ’ tenen nivell alt o taronja o nivell extrem o roig, es produeix la intervenció d’alerta.

A més de la novetat ja indicada de prediccions per municipis en compte de per les anteriors zones termoclimàtiques (que de vegades servien per a uns quants municipis diferents), enguany també s’ofereix una predicció específica per a les temperatures nocturnes, i es genera avís per a nits “equatorials” i “tòrrides”.

Es considera nit tropical aquella en què la temperatura mínima no baixa dels 20 °C, equatorial quan la mínima no baixa dels 25 °C i de nit tòrrida quan la temperatura mínima no siga menor de 28 °C. En aquesta zona mediterrània, la nit amb mínimes de 20 °C no dispara l’alarma sanitària.

Un estiu més càlid de l’habitual
Segons els tres grans centres de predicció meteorològica i climàtica consultats, és a dir, el Centre Europeu de Predicció a Mitjà Termini (ECMWF), el Centre de Predicció de Regne Unit (MetOffice), i el Centre Nacional de Predicció Ambiental (NCEP), així com altres prediccions i projeccions consultades, a la Comunitat Valenciana la probabilitat que es produïsquen temperatures superiors a les habituals als mesos de juny, juliol i agost de 2022 és elevada (50 %-70 %) o molt elevada (>70 %).

Pla nacional
La Conselleria de Sanitat també participa, juntament amb el Ministeri de Sanitat, en el Pla nacional d’actuacions preventives dels efectes de l’excés de temperatures sobre la salut 2022 consulteu ací, que fa previsions a escala nacional i recull els efectes sobre la salut i dades de mortalitat.


Notícies relacionades:

284