Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Generalitat Valenciana

Ximo Puig anuncia que el Consell aprovarà dilluns en un ple extraordinari la reforma fiscal que reduirà impostos a rendes mitjanes i baixes i estalviarà 149 milions d’euros a les famílies

  • Avança que la reducció del 30 % en el transport públic de competència autonòmica es prorrogarà fins que concloga 2023 i que la gratuïtat per a joves de 30 anys com a màxim s’ampliarà fins al 15 de gener
  • Anuncia que els pressupostos de la Generalitat per a 2023 inclouran, a més, l’extensió del programa de detecció precoç de càncer de mama fins als 74 anys

 

 

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que el Consell aprovarà el dilluns, en un ple extraordinari, la reforma fiscal anunciada en el debat de política general, que tindrà efectes retroactius a 1 de gener de 2022, reduirà els impostos a 1,3 milions de contribuents amb rendes mitjanes i baixes, i reportarà un estalvi global de 149 milions d’euros a les famílies.

 

Així ho ha indicat en la sessió de control de les Corts, on ha avançat també que l’actual reducció extra del 30 % en el transport públic de competència autonòmica es prorrogarà fins que concloga 2023 i que la gratuïtat establida per a joves de 30 anys com a màxim s’ampliarà fins al 15 de gener de 2023.

El president ha subratllat, a més, que el Ple extraordinari de dilluns aprovarà l’avantprojecte de la Llei de mesures fiscals, de gestió administrativa i financera i d’organització de la Generalitat de 2023 i que el Consell continuarà treballant per a incloure mesures que avancen en la progressivitat fiscal a través del projecte de llei de pressupostos per al pròxim exercici.

Puig ha avançat, a més, que els pressupostos per a 2023 inclouran l’extensió de la detecció precoç de càncer de mama fins als 74 anys. Actualment, aquest programa beneficia les dones entre 45 i 69 anys i gràcies al qual s’han pogut detectar 23.000 càncers de mama, quasi el 70 % dels quals han sigut en estadis precoços. Així mateix, des que es va iniciar el programa, s’han fet 5 milions d’estudis, i cada dos anys 800.000 dones de la Comunitat Valenciana són citades per a una revisió.

 

Resposta valenciana a la inflació

El president ha remarcat que el Consell, al contrari que en etapes anteriors, en què es va apostar per les retallades, ha encarat l’actual crisi i la provocada per la pandèmia amb mesures que reforcen l’escut social i l’estat de benestar, i ha subratllat que, gràcies al pla antiinflació de la Generalitat, una família mitjana ja s’està estalviant, per exemple, un màxim del 80 % del cost del metro i el tramvia.

 

En aquest sentit, en matèria de transport, Puig ha recordat que la integració tarifària en l’àrea metropolitana de València des de gener de 2022 mitjançant la targeta SUMA va permetre una reducció pionera a Espanya del preu d’un màxim del 50 %, i va suposar la integració de Renfe en el sistema tarifari metropolità de València. A més, també s’ha referit a la reducció de zones tarifàries i de preus que arriba a un 50 % en el TRAM d’Alacant, des de juny passat, i la gratuïtat dominical de viatges en Metrovalencia, TRAM d’Alacant i TRAM de Castelló des de l’1 de maig fins al 31 d’agost, una mesura que va beneficiar 2,5 milions de passatgers.

El cap de l’executiu valencià ha remarcat que la reducció, aplicada des de l’1 de setembre d’enguany, d’un 30 % addicional al descompte d’un màxim del 50 % aprovat anteriorment en el preu del transport públic de competència de la Generalitat (incloent-hi les concessions dels autobusos) beneficiarà fins a cap d’any 38 milions de desplaçaments, i serà prorrogada en 2023.

Com ha indicat el responsable del Consell, totes aquestes mesures formen part de la resposta valenciana a la inflació, i amb aquestes mesures es dona continuïtat a les accions adoptades pel Consell per a reforçar l’escut social, gràcies a les quals hui una família mitjana s’estalvia “300 euros en els llibres de text, 280 euros al mes en escoles infantils des dels 2 anys, 40 euros mensuals en l’ajuda al menjador i 270 euros en la matrícula universitària”.


Notícies relacionades:

No hi han notícies relacionades.

275