Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Ibi

Els arxius preserven, promouen, donen accés i difonen el coneixement

  • Hui hem vingut a conèixer l’arxiu d’Ibi, mitjançant la mirada de l’arxivera de la localitat M. José Martínez Tribaldos. Parlarem d’història, gestió,investigació i estima pel nostre passat. Ens acompanyen en aquest viatge? 

Moltes de les vegades, es desconeix la importància dels documents històrics que es resguarden en els arxius civils, eclesiàstics i privats que hi ha al nostre país, perquè se’ls ha conceptualitzat com un munt de papers vells inservibles, als quals només els investigadors poden accedir, perquè només ells poden llegir i interpretar la informació que contenen.

D’una banda, els documents històrics no són inservibles, al contrari resguarden moltes dades del passat d’un municipi, estat o país. Els arxius són vitals i més que necessaris per a les persones, les organitzacions i la societat en general perquè sense ells no tindrien ni passat ni futur. Viurien al dia sense tindre coneixement algun sobre les seues actuacions o la dels altres. Tothom vol conéixer la seua història i reclama estar informat i documentat, però no tothom presta l’interés que es mereixen els arxius per a aconseguir aquest coneixement.

Els arxius són necessaris en la societat perquè promouen el coneixement, custodien i preserven la nostra memòria, difonen el nostre patrimoni històric, donen accés als ciutadans, són garantia de Protecció de dades i Propietat Intel·lectual, impulsen la investigació històrica i científica, donen suport a la gestió documental de les organitzacions, fa costat a la transparència i a la rendició de comptes, a més donen agilitat en la localització de la informació, etc. 

Per aquesta raó hui hem vingut a conèixer l’arxiu d’Ibi, mitjançant la mirada de l’arxivera de la localitat M. José Martínez Tribaldos. Parlarem d’història, gestió, investigació i estima pel nostre passat. Ens acompanyen en aquest viatge? 

 

 


Notícies relacionades:

No hi han notícies relacionades.

281