Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
L´ALCOIÀ Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat

La Mancomunitat organitza un taller participatiu sobre accés a l’habitatge a l’Alcoià i el Comtat 

 

  • L’objectiu és recollir propostes ciutadanes per a crear un informe estratègic per a l’accés a l’habitatge a les comarques.
  • El taller s’estructurarà en 5 sessions que tindran lloc entre setembre i octubre, a les quals s’alternarà l’exposició de casos d’èxit, de la mà de persones expertes en la matèria, i el desenvolupament de propostes ciutadanes.

 

Als últims anys, les comarques de l’Alcoià i el Comtat han perdut població progressivament però, tot i així, moltes persones es troben amb dificultats per a accedir a l’habitatge. Quins són els problemes? Quines iniciatives podrien millorar la situació?

La Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat organitza un taller participatiu perquè la ciutadania de les comarques propose les seues idees per a desenvolupar mesures en matèria d’accés a l’habitatge. Les jornades es duran a terme en cinc sessions, entre setembre i octubre, a l’Àgora, i comptaran amb la presència de destacades persones expertes en la matèria. L’objectiu és conéixer quina és la situació i quines línies de treball estan donant fruits a altres territoris semblants, per tal de fer una planificació estratègica per a l’accés a l’habitatge a les comarques de forma participada.

L’oficina Xaloc de la Mancomunitat, que està en funcionament per un conveni amb la Conselleria d’Habitatge, va obrir les seues portes en 2021, i ha contribuït a la detecció d’alguns dels problemes als quals s’enfronten les persones que volen accedir a l’habitatge tant als municipis de major població com als rurals. Des d’aquesta experiència, es vol aprofitar el procés participatiu per a escoltar les diferents realitats i problemàtiques de l’habitatge al nostre territori i plantejar solucions viables.

A les jornades pot participar qualsevol persona interessada, a títol individual o en representació d’associacions, col·lectius professionals o altres entitats, amb inscripció prèvia. És recomanable assistir a totes les sessions per tal de participar a l’evolució de les idees que es proposen inicialment, que aniran enriquint-se amb la informació proporcionada per les persones expertes i el treball conjunt de les persones participants.

El taller es pot dur a terme gràcies al finançament de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica a través de la Diputació d’Alacant.

 

Taller participatiu ‘Estratègies d’accés a l’habitatge’ de la Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat

 

SESSIÓ 1 | dilluns 11 de setembre, 18h

La situació de l’habitatge a l’Alcoià i el Comtat.

Gabriel Cantó, arquitecte de l’oficina Xaloc de la Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat.

L’accés a l’habitatge en entorns rurals, una experiència a les comarques de Castelló.

María José Rua Aguilar, arquitecta i professora de la UJI, i Pau Ginés, arquitecte i coordinador del projecte.

Selecció participativa dels elements de debat relacionats amb la situació de l’habitatge a les comarques sobre els quals es treballarà al taller.

 

SESSIÓ 2 | dimarts 19 de setembre, 18h

Debat participatiu a partir dels elements seleccionats a la sessió anterior.

Selecció col·laborativa dels elements d’urgència als quals cal intervenir mitjançant metodologies de priorització.

 

SESSIÓ 3 | dimarts 26 de setembre, 18h

Estratègies per a la intervenció en l’habitatge als espais rural-urbans.

Observatori d’Habitatge d’Alcoi i Observatori d’Habitatge de la Diputació de Barcelona.

Selecció participativa d’elements de debat relacionats amb les estratègies per a la intervenció.

 

SESSIÓ 4 | dilluns 2 d’octubre, 18h

Debat participatiu a partir dels elements seleccionats a la sessió anterior.

Priorització d’estratègies d’intervenció per part de les administracions als espais rural-urbans.

 

SESSIÓ 5 | dimecres 4 d’octubre, 18h

Definició de la proposta per a la planificació estratègica en matèria d’habitatge a l’espai rural-urbà de l’Alcoià i el Comtat.

 


246