Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Muro d´Alcoi

Hui en “La Brúixola” descobrim el Museu Fester i el Museo de l´Oli de Muro

En la primera planta del Castell de Muro se situa el Museu Fester i la Junta de Festes de Moros i Cristians. D’entrada gratuïta, el museu guarda una mostra permanent de vestits festers. En els baixos de l’edifici se situa l’oficina de turisme adaptada a la xarxa Tourist Info de la Comunitat Valenciana, on podràs informar-te tant del museu com d’altres llocs d’interès per a completar la teua visita al municipi. El mateix castell és de visita obligada. L’any 1998 es construeix el castell de Festes de Moros i Cristians, i en ell se situen la Junta de Festes i el Museu. És un edifici públic la titularitat del qual competeix a l’ajuntament i a la Junta de Festes.

 

El Museu Viu de Muro està instal·lat a l’Ajuntament i va ser inaugurat a principis de 2003. La seua primera presentació al públic en general no sols va ser la mostra d’un recinte recentment rehabilitat que albergava peces que van ser usades per a produir oli. En aquesta ocasió va reviure tot un mètode abandonat des de cap a diverses dècades per a elaborar aquest producte.
Durant el segle XIX, les almàsseres van deixar de ser una regalia del senyor després del creixent empenyiment d’una nova classe social, la burgesia. El constant endeutament dels senyors feudals amb els burgesos adinerats i el creixement demogràfic, dificultava el manteniment d’aquestes regalies.

A partir d’ara, els terratinents exploten les terres lliure i directament, orientant la producció a aquells productes més rendibles, entre els quals es troba la vinya i l’olivera, en els quals s’introdueixen noves tècniques gràcies a la industrialització.

L’abolició dels drets feudals sobre almàsseres o molins va motivar la proliferació d’almàsseres durant el segle XIX, moltes de les quals van perdurar fins a mitjan segle XX. A Muro, durant aquest període es van arribar a crear un total de 12 almàsseres urbanes i 6 en les masies.

En l’exposició actualment situada en les dependències municipals es mostren tots els elements propis una “almàssera de sang” característica de finals del segle XIX, propietat d’una de les grans famílies de terratinents de Muro. La mostra la completa altres objectes de caràcter etnològic que formen part dels fons museístics que actualment es posseeixen.


231