Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Muro d´Alcoi

Muro arranca la seua tradicional Fireta de Sant Antoni amb sol i una variada oferta d’oci i cultural

  • La inauguració oficial ha tingut lloc aquest matí i ha comptat amb representació d’autoritats provincials i comarcals
  • S’espera mantindre la bona afluència de visitants de tots els anys davant de la millora del temps  i de no complir-se el risc de pluja 

 

Muro, 20 de gener 2024

 

Muro ha inaugurat aquest matí la seua tradicional Fireta de Sant Antoni que se celebrarà durant tot el cap de setmana. La previsió de pluja per a tot el cap de setmana, que finalment no s’ha complit, ha fet que es reduïsca el nombre d’estands participants, quedant finalment per baix dels 80 previstos. De tota manera l’oferta continua sent molt completa i variada en aquesta cita anual, considerada Festa d’Interés Turístic Autonòmic. Al voltant d’aquesta popular celebració, l’Ajuntament ha organitzat un ampli programa d’activitats d’oci i culturals per a tots els públics. Com cada any, confiant que les previsions meteorològiques ho permeten, s’espera que la Fireta atraga nombrosos visitants de la comarca i de diferents punts de la Comunitat Valenciana.

 

 

La inauguració oficial ha tingut lloc aquest matí i ha comptat amb l’assistència de diferents autoritats comarcals i provincials, com ara el president de la Diputació d’Alacant Toni Pérez, diputats provincials, alcaldes i regidors de les comarques i poblacions veïnes. A la comitiva s’han sumat també Alfonso Pascual Jutge Pau de Muro i els representants d’associacions socioculturals locals, que col·laboren en l’organització de la Fireta.

La Placeta Molina ha sigut un any més l’escenari de la interpretació de l’Himne del Tio Pep amb el qual, com marca la tradició, arranca la popular Fireta. A continuació, la senyora Agustina Cascant Belvis, veïna de Muro i en representació de la gent major del poble, ha sigut l’encarregada de tallar la cinta inaugural, acompanyada per les autoritats assistents. El moment ha sigut seguit per nombroses persones que s’han congregat aquest matí en la plaça, malgrat el mal temps.

Com és costum, abans de l’acte s’ha fer un reconeixement a un negoci familiar local amb tradició al poble, que en aquesta ocasió ha sigut per al Forn de pa i pastisseria Payá.

Després de la coreografia interpretada pel ballet de Ainhoa Font, la comitiva oficial ha iniciat el recorregut institucional pel Mercat Medieval, des de la Placeta Molina fins la Plaça Església, parant-se en diferents estands. En aquest punt, s’ha fet una visita guiada al campanar de la parròquia de San Juan Bautista, on s’ha assistit en directe al volteig manuals de les campanes. Visites que estaran obertes al públic tot el cap de setmana.

El recorregut ha seguit per la Plaza Matzem, carrer Carmen, seguint pel corredor de l’Ajuntament, on s’han visitat els estands de les associacions fins arribar de nou a la Placeta Molina. Des d’ací la comitiva ha seguit visitant el recorregut de la Fireta per la Plaça Església, carrer Major, Plaça de la Vila, carrer L’Àngel, Plaça Palacio i carrer Papa Juan XXIII.

El president de la Diputació d’Alacant, Toni Pèrez, en la seua primera visita a la Fireta de Muro, ha assenyalat que “hem triat Muro per passar aquesta festivitat que se celebra en molts llocs, i és un bon moment per estar recolzant el comerç de proximitat i així ho estem fent, molt per damunt de la nostra presència de hui ací, perquè hi ha que mantindre les tradicions, la cultura popular i dinamitzar activitats turístiques com aquesta fireta que són un atractiu per a la comarca i la província”.

En el transcurs de la inauguració, l’alcalde de Muro, Vicent Molina, ha destacat la importància de la Fireta de Sant Antoni per la gent de Muro i ha agraït la implicació de tot el poble i les seues associacions per fer-la possible cada any millor, aconseguint mantindre la seua essència. “El temps ens ha permet inaugurar la Fireta i el cap de setmana es presenta formidable, així que estem  molt contents perquè el gremi artesanal necessita d’aquest esdeveniment. A més a més, agrair la implicació de tot el teixit associatiu de la nostra vila que ha volgut participar i que és el vertader protagonista, així com tots els departaments municipals implicats i les ajudes que de les Institucions que la fan possible”.  Per altra banda, ha tingut paraules d’agraïment per al president de la Diputació d’Alacant per triar Muro per celebrar aquesta festivitat de Sant Antoni i ha convidat a tota la gent de les comarques del voltant a que vinguen a viure-la en primera persona.

Per acabar, ha convidat a la gent a passar un cap de setmana diferent a Muro i conèixer de primera mà “tots els atractius que te la nostra Fireta”.

 

 

Més de 15 exposicions i variades propostes culturals i d’oci durant tot el cap de setmana

La tradicional Fireta de Sant Antoni se celebra a Muro des de 1738 i és un dels esdeveniments comarcals més especials per als veïns i veïnes de Muro, que es retroben cada any amb les seues tradicions, cultura i folklore que comparteixen amb tots els visitants.

A banda dels expositors i la diversa oferta gastronòmica, l’Ajuntament ha organitzat un variat programa d’activitats culturals, del qual destaca la diversitat d’exposicions en què participen les diferents entitats locals. En total, més de 15 mostres que es van inaugurar ahir i dos mercats benèfics.

La música, el folklore i els balls tradicionals, també seran protagonistes. Cal destacar, la participació de l’Associación Cultural Musical i Folklórica Acataifa de Gran Canària, amb la col·laboració del Grup de Danses Baladre de Muro, que participarà en l’espectacle central que tindrà lloc hui, al Centre Cultural.

Demà, se celebrarà el tradicional Aplec de Danses, que recorrerà els carrers des de la Placeta Molina fins a la plaça del Matzem. Un dels moments més especials de la Fireta. A més a més, els diferents grups de ball de Muro, s’encarregaran d’amenitzar el recorregut durant tot el cap de setmana.

Un dels punts neruralgics serà d’aquesta edició serà la Placeta Palàcio, destinada enguany a les activitat infantils i la zona d’animals, mentre que les atraccions de fira, la zona gastronòmica i l’escenari musical s’han traslladat en aquesta edició al carrer José Bono, amb motiu de les obres del Batà.

Com en altres edicions, no faltarà l’espectacle de muntada i domadura de cavalls, que tindrà lloc en el camp de futbol del Patronat, aquesta vesprada.

La tradicional romeria de Sant Antoni arrancarà demà, a les 17.00 hores amb el seu habitual recorregut des de la plaça de l’Església fins a l’ermita de Sant Antoni.

Tota la informació relacionada amb el programa d’actes de la Fireta es pot trobar en la pàgina web de l’Ajuntament de Muro (www.vilademuro.net) i a través de les diferents xarxes socials municipals.

 

 

 

TONI PÉREZ PARTICIPA EN LA INAUGURACIÓ DE LA FIRETA DE SANT ANTONI DE MURO

El president de la Diputació d’Alacant, Toni Pérez, ha participat aquest matí en la inauguració de la Fireta de Sant Antoni de Muro, una festivitat declarada d’Interès Turístic Autonòmic i que se celebra des de 1738.

El president, després de signar en el llibre d’honor de l’Ajuntament, on ha estat acompanyat per l’alcalde de la localitat, Vicent Molina, i pel diputat de Desenvolupament Econòmic i de la comarca, Carlos Pastor, ha assistit a aquest esdeveniment que s’ha desenvolupat en la placeta Molina, on s’ha interpretat la tradicional composició del ‘Oncle Pep’.

Toni Pérez ha assegurat que es tracta de “una festa molt arrelada a la província i una ocasió especial per a fer costat al comerç de proximitat, el que obri la seua persinana tots els dies”.

El responsable provincial ha manifestat, així mateix, que la Diputació d’Alacant continuarà impulsant aquest tipus d’iniciatives que permeten “mantenir tradicions, defensar la cultura popular i dinamitzar activitats turístiques a la comarca i la província”.

 


242