Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Mutxamel

Coneixem a la Muixeranga d’Alacant “colant-nos” en un dels seus assajos al col.legi El Salvador de Mutxamel (Alacant)

Coneixem a la Muixeranga d’Alacant “colant-nos” en un dels seus assajos al col.legi El Salvador de Mutxamel (Alacant) per parlar amb els seus membres i saber-ne més sobre la seua colla, la història i les activitats que desenvolupen. La Muixeranga d’Alacant és una associació sense ànim de lucre que des de 2014 treballa amb l’objectiu de promoure la construcció de muixerangues com una de les manifestacions més originals de la cultura valenciana.

Junt amb 24 colles muixerangueres més, forma part de la Federació Coordinadora de Muixerangues i és la colla de 5 de més al sud de tot el territori valencià. En l’actualitat compta amb més de 100 socis de totes les edats que asseguren la bona salut i futur d’aquesta colla de muixeranguers. Han participat en moltes trobades, esdeveniments i espectacles.

 

La muixeranga és la tradició valenciana de fer construccions humanes. Documentades des del segle XVIII, les muixerangues formen part de l’essència dels valencians. Des de fa uns anys s’ha iniciat un procés d’impuls i recuperació de muixerangues sense precedents.

La Muixeranga és una manifestació cultural valenciana, l’origen de la qual es perd en el temps. Probablement heretada dels àrabs, tenim constància escrita a partir del segle XVIII quan entra a formar part de les Processons de la Mare de Déu de la Salut a Algemesí. A partir de l’any 2002 hem assistit a una primera eclosió muixeranguera i, des del 2011, a un veritable esclat de noves colles nascudes per tot el territori valencià.

Diumenge 19 de novembre organitzen la VII Trobada de Muixerangues de la Muixeranga d’Alacant 2023, a les 11:30 h al parc del Canyar de les Portelles a Mutxamel. On participarà aquesta colla junt amb la Muixeranga de la Safor i Muixeranga La Carabassota de Guadassuar: https://fcmuixerangues.org/esdeveniments/muixeranga-dalacant-24/

Si volen conéixer més informació poden visitar la seua página web: https://www.muixalacant.org/ i al seu Facebook: https://www.facebook.com/muixalacant/

Els convidem a descobrir la colla de la Muixeranga d’Alacant i les seues impressionants figures al nostre reportatge, no s’ho perden!


228