Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Petrer

El Forn Cultural acull l’exposició “Carmelina Sánchez-Cutillas: Des de les fronteres del silenci”

Des del divendres 29 d’octubre fins divendres que ve, 5 de novembre, la sala d’exposicions del Forn Cultural acull l’exposició “Carmelina Sánchez-Cutillas: Des de les fronteres del silenci”, promoguda per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.

La regidoria ha concertat amb els diferents centres educatius de secundària diverses visites a l’exposició de l’alumnat d’ESO i Batxillerat, visites que es duran a terme als matins. L’exposició estarà oberta al públic en general des d’este divendres 29 fins al diumenge 31 d’octubre, i el dijous 5 de novembre, en horari de 18.30 a 20.30 hores.

L’exposició, amb el títol ‘Des de les fronteres del silenci’, presenta els aspectes més personals i íntims de l’autora de Matèria de Bretanya, l’obra més coneguda, també la seua poesia, fins i tot la inèdita, com ara els poemaris Joiosa guarda i De la cendra i la flama, apareguts en els arxius personals de l’escriptora, i els estudis de caràcter històric, com, per exemple, l’assaig Violant d’Hongria.

La mostra està distribuïda en quatre blocs ben definits, i permet al visitant enquadrar millor la vida i l’obra d’esta dona que, si bé va nàixer a Madrid, va trobar en terres valencianes la seua verdadera identitat personal, professional i literària. La primera part de l’exposició està dedicada a l’àmbit més personal i íntim. La cambra més estimada representa l’espai reservat a la lectura, la reflexió i el treball, on Carmelina Sánchez-Cutillas, rodejada dels seus llibres, va gestar una forta vocació literària. És la lloc on va escriure els seus versos i també on va concebre l’obra més estimada, Matèria de Bretanya, forjada pels records de la seua infància a Altea.

El món del passat, la segona part de la mostra, reflectix l’obra de recerca històrica, en la qual Carmelina Sánchez-Cutillas denota una sòlida formació com a historiadora i investigadora, amb estudis i treballs sobre la Corona d’Aragó. Fruit de les seues investigacions són els treballs Don Jaime el Conquistador en Alicante i Lletres closes de Pere el Cerimoniós endreçades al Consell de València, entre altres.

La Carmelina poetessa irromp en la dècada dels seixanta amb Un món rebel (1964) i Conjugació en primera persona (1969), en què l’escriptora denuncia un present fet de silenci i repressió. Del 1964 són dos poemaris inèdits: Joiosa guarda i De la cendra i la flama, versos en què ella medita sobre el pas del temps i sobre la seua condició de dona. Els jeroglífics i la pedra de Rosetta (1976) i Llibre d’Amic e Amada (1980) són altres poemaris destacats.

L’últim bloc de l’exposició se centra en la xicoteta pàtria i en l’obra cabdal de Carmelina Sánchez-Cutillas, amb la qual va guanyar el Premi Andròmina (1975). En este llibre Carmelina evoca i literaturitza els records d’infància de l’autora a Altea durant els anys previs a la Guerra Civil. Matèria de Bretanya és també la crònica d’un temps i un país escrita per la gran escriptora valenciana del segle XX.

Més noticies

“Terror en las calles” y un escape room de la película “Saw” son las dos actividades de Halloween en Petrer

Ana

“La violencia está en lo cotidiano. No lo normalices” es el mensaje de la campaña del Ayuntamiento para el 25N

Ana

‘Arte en la Casa Bardín’ cierra el año con el proyecto fotográfico ‘To name a mountain’ de Alfonso Almendros

Ana

¿“Entradicas”?, ¿Final Champions League?…

Redacció

¿Vio usted el debate entre Rubalcaba y Mariano Rajoy?

Redacció

¿Qué va hacer en vacaciones? Conocemos los planes de verano de los vecinos de Petrer

Redacció
1079