Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Petrer

Els veterans de la Festa petrerina ens obrin la porta a la seua Història

La Festa de Sant Bonifaci està profundament arrelada a l’esperit petrerí des de fa segles. Els Moros i Cristians son la Festa gran d’un poble que sembla viure sempre esperant l’arribada del mes de maig. La bona salut de les deu comparses sembla haver-se contagiat també a molts dels seus veterans, que en estos dies previs a les festes han volgut parlar-nos un poc de la seua experiència festera.

En primer lloc hem parlat amb Reme Muñoz, vinculada a la Comparsa de Moros Vells des del seu naixement a través de son pare, qui va ser capità en la dècada de 1920. Diversos membres de la seua família van ostentar també càrrecs en la comparsa fins que ella va ser rodella en 1948 i 1949 i abanderada en 1962.

Paco Freire per la seua banda, a més de ser una figura històrica de la política local, va ser fundador de la Comparsa de Beduïns. A sa casa ens ha contat com va ser eixe 15 de maig de 1962 quan va desfilar per primera volta la comparsa dels “carrutxes”. Amb ell hem pogut reflexionar també sobre la evolució de la Festa.

Per acabar esta primera nit de xarradetes amb els veterans de la festa hem anat a la seu de la Comparsa de Berberiscos, a l’icònic carrer Nou. Allí dos fundadors, Juan Planelles i Ramon Máñez, ens han explicat com de complicats van ser els primers anys i com aquell 19 de maig de 1975 en que es va fundar la més jove de les comparses petrerines no podrien haver-se imaginat on estarien a dia d’avui, a les portes del cinqüentenari.

Continuem amb Gabriel Candela, membre fundador de la Comparsa de Biscaïns el 1957 i descendent de membres de la comparsa abans de la seua desaparició el 1930. Ens ha explicat, entre altres coses, com va ser el canvi d’indumentària fins a adoptar l’actual estètica medieval.

Ricardo Villaplana té la mateixa edat que la seua comparsa, els Moros Nous, de la qual son pare va ser un dels fundadors. Durant una estona hem estat parlant de la seua extensa trajectòria festera.

Per acabar este segon episodi de “Veterans de la Festa” hem estat al quartelillo de la filà Hitites, de la Comparsa de Moros Fronterizos, parlant amb dos fundadors de la comparsa: Paco PlaGabriel Gironés.

 

 

L’últim episodi de “Veterans de la Festa” el comencem amb la polifacètica Reme Vera, neta d’un fundador de la Comparsa de Mariners, rodella en 1948 i 1949 i de nou el passat 2023. Ens ha rebut precisament en la casa on es va fundar la comparsa.

D’allí ens hem desplaçat a la Plaça de Dalt, a la seu de la Comparsa de Llauradors, on ens ha rebut el seu membre més veterà, Vicente Maestre, i la rodelleta de 1974, Reme Vera Villaplana.

Juan Amat, més conegut com a “Tista”, prové d’una família lligada a la Comparsa del Terç de Flandes des de la seua fundació al voltant de 1879. A la seu de la comparsa hem parlat de records íntims i emotius d’este històric flamenc.

I acabem amb la comparsa més nombrosa de la Festa, la Comparsa d’Estudiants. En esta ocasió ha estat representada per Feli Tortosa, rodella el 1955 i el 1956 i abanderada l’any 1970. La neta de la històrica Tia Ramona ens ha mostrat, a més, els seus tratges, que té molt ben conservats.


193