Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Petrer

Intercomarcal TV ofereix una sèrie de programes especials amb motiu dels Moros i Cristians de Petrer

En els dies previs a les festes de Moros i Cristians de Petrer, Intercomarcal TV ofereix una programació especial amb alguns dels i les protagonistes. En esta ocasió, hem volgut conéixer de més aprop les filaes d’aniversari d’este 2024.  A més, ens hem acostat a la història de les deu comparses a través d’alguns dels seus veterans.

La Quadrella Randeres, de la Comparsa de Llauradors, va ser fundada el 1999 i algunes de les seues membres ens van rebre a la seu de la seua comparsa.

 

La Filà Góngora y Argote, de la Comparsa d’Estudiants, va ser fundada el 1974 i compta entre els seus membres amb alguns dels més veterans de la comparsa. En el seu cèntric quartelillo van compartir anècdotes i records amb nosaltres.

 

La Filà Jaume I, de la Comparsa de Biscaïns, també celebra enguany els seus 50 anys. Va ser una filà molt innovadora des de la seua fundació i, encara a dia d’avui, confeccionen els seus tratges en el quartelillo. Ens han ensenyat la seua elaboració.

 

La Festa de Sant Bonifaci està profundament arrelada a l’esperit petrerí des de fa segles. Els Moros i Cristians son la Festa gran d’un poble que sembla viure sempre esperant l’arribada del mes de maig. La bona salut de les deu comparses sembla haver-se contagiat també a molts dels seus veterans, que en estos dies previs a les festes han volgut parlar-nos un poc de la seua experiència festera.

Reme Muñoz ve d’una nissaga de Moros Vells des de fa més d’un segle. Ella va ser abanderada el 1962 i rodella en 1948 i 1949. Pel seu costat, Paco Freire va ser un dels fundadors de la Comparsa de Beduïns i ens ha contat com van ser els primers anys dels “carrutxes”, començant per aquell històric 15 de maig de 1962 quan es van presentar al poble. Per part de la comparsa més jove de les festes, els Moros Berberiscos, Juan Planelles i Ramon Máñez ens han explicat també, a les portes del cinqüentenari, com van ser els seus inicis.

 

Gaspar Candela es descendent de festers de la comparsa de Biscaïns-Artillers, desapareguda el 1930. També va ser un dels fundadors, l’any 1957, de l’actual Comparsa de Biscaïns, sobre la qual ens ha contat diverses anècdotes. Nascut el mateix any que la seua comparsa, Ricardo Villaplana és fill d’un dels fundadors de la Comparsa de Moros Nous i també ha tingut el gust de compartir una estona amb nosaltres parlant de festa. Per últim, en esta entrega, Gabriel Gironés i Paco Pla ens han rebut al seu quartelillo de la Filà Hitites com a fundadors de la Comparsa de Moros Fronterizos.

 

Reme Vera és descendent dels fundadors de la Comparsa de Mariners allà per l’any 1896 i va ser abanderada l’any passat. Ens ha contat un bon grapat de records d’esta familiar comparsa. De la mateixa manera, Juan Amat ens ha explicat molts detalls de la popular Comparsa del Terç de Flandes. Per la seua banda, Vicente Montesinos i Reme Vera ens han ajudat a recrear l’evolució de la seua Comparsa de Llauradors. Per últim, per acabar este recorregut per la història de les comparses petrerines, Feli Tortosa, la neta de la icònica Tia Ramona, ens ha contat els seus records d’infantesa i joventut amb la Comparsa d’Estudiants, de la que va ser rodella en els anys 50 i abanderada el 1970.

 

Per últim, el mateix Dijous de Festes, 16 de maig, Intercomarcal TV ha oferit un Programa Especial des de la vila petrerina parlant amb alguns dels protagonistes i organitzadors per que ens conten totes les previsions de la Festa de Moros i Cristians d’este 2024.


196