Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Pinoso

Luisa Domenech es reconeix “una enamorada del meu poble” en el pregó del Villazgo 2024

Els actes del Villazgo d’enguany han comptat amb el bon oratge com aliat i la presència d’una ampla representació d’autoritats i municipis que han recolzat la festa i s’han volgut apropar a descobrir la idiosincràsia del Pinós en un matí intens de celebració, que commemora tantes coses importants per a les pinoseres i pinosers, com és aconseguir autogobernar-se i saber llaurar una trajectòria històrica que l’ha convertit en el poble emprenedor que és hui en dia.

 

 

I és que, un any més, s’ha tornat a demostrar que van merèixer la pena els esforços que feren les bones gents del Pinós fa 198 anys, que van fructificar en l’obtenció del reial títol de Villazgo atorgat al Pinós pel rei Ferran VIII, document que va ser presentat a la ciutadania el 12 de febrer de 1826, dia en que va començar a caminar sense dependre de Monòver, amb alcalde i ajuntament, com diu la cançò que des de fa uns anys recorda esta commemoració.

Hui s’ha recordat l’efemèride amb cercaviles, balls tradicionals, una missa cantada, partides de Tanganilla, jocs tradicionals, visites a la Torre del Rellotge i la Casa de Don Pedro, així com una mostra de la cultura i la gastronomia pinoseres.

 

Ben prompte hem començat a escoltar el so de la música, donat que els actes, que any rere any preparen les Regidories de Cultura, Comerç i Turisme de l’Ajuntament del Pinós, donaven inici als voltants de la Casa de la Música, des d’on ha partit la primera cercavila de la jornada, en la qual han pres part les autoritats locals, reines i corts d’honor, representants d’associacions locals i comissió del Villazgo, a més de les delegacions convidades, acompanyades per la banda de música Unió Lírica Pinosense.

La comitiva ha arribat a l’església parroquial de Sant Pere Apòstol per assistir a la Missa del Llaurador, cantada per la Rondalla Coral “Monte de la Sal”, i en la qual han pres part membres de les diferents associacions en les lectures i l’ofertori.

En acabar l’ofici religiós, novament en cercavila, s’han traslladat fins al recinte de la Mostra del Pinós Antic, per a procedir a obrir les portes i assistir a l’acte del Pregó, que enguany ha oferit Luisa Domenech. La seua filla María li ha entregat la clau per a que ella obrira el portó abans d’encaminar-se a l’escenari.

Però abans, del pregó, tant el Grup de Danses del Pinós como el Grup de Cors i Danses Monte de la Sal han oferit una xicoteta dansà, interpretant i ballant dues peces cadascun d’ells.

Amb el seu pregó, Luisa ha fet que el públic retrocedira unes dècades en la història del Pinós, nomenant personatges que van marcar la seua infància i joventut, llocs de la seua memòria en racons del Barri de les Coves,… “les coses de la infància mai s’obliden i les històries personals tenen molt a vore amb els sentiments i personatges que et marquen. Tot el que el poble t’ofereix ho hem d’aprofitar. Per això vull compartir, amb estes paraules, el que és i ha segut fins ara la meua vida i experiència personal. Soc una enamorada del meu poble, ací ha transcorregut tota la meua vida en família i amb les amistats, perquè jo no vaix eixir a estudiar fora, i això que diuen que un poble és avorrit on no hi ha res a fer, vos puc assegurar que ací no se compleix, perquè sempre n’hi ha molta activitat”.

 

 

Per a Luisa Domenech, “açò no s’acaba ací, però he d’agrair el regal que se m’ha fet enguany per poder pronunciar este pregó, seguint els passos de mon pare, que ho va fer alguns anys quan encara es llegia des del balcó de l’ajuntament”, y al referir-se a la seua afició a la música, reconeix que quan canta sempre te “una sensació de llibertat”. Per tal motiu ha finalitzat el seu pregó, amb la interpretació de la cançó “gracias a la vida”, amb lletra adaptada per al dia de hui acompanyada de la seua inseparable guitarra

L’alcalde del Pinós, Lázaro Azorín, ha destacat que “en 2 anys commemorarem el bicentenari del municipi i volem que siga una festa molt gran, que no sols s’ha de quedar en un dia especial, sinó que ha de marcar el transcurs de tot un any, com així ho van fer els pinosers i pinoseres de 1926, amb motiu del primer centenari del Pinós. Ja portem un temps pensant com celebrar-ho, per a que visquem un esdeveniment que no passe desapercebut per a ningú. Mereixerà la pena l’espera”.

També s’ha dirigit als presents el Subdelegat del Govern a Alacant, Juan Antonio Nieves Martínez, qui ha valorat l’esdeveniment d’una forma molt positiva, “cal ser reivindicatiu de la història i el Pinós ho és”

Per últim la pregonera ha signat en el Llibre d’Or de la Vila i l’alcalde li ha imposat la insígnia del Pinós.

Des que ha acabat el pregó la gent ha començat a moure’s per tot el recinte del Villazgo, que enguany recuperava una xicoteta zona comercial i gastronòmica a la plaça de l’ajuntament, amb la possibilitat de tastar vins de Bodegas Pinoso, dolços de Pastas Caseras Jesús o embotits de Carnisseria Hnos. Albert, que s’han sumat a les ofertes i menús especials dels establiments que han obert excepcionalment les seues portes en diumenge, així com els restaurants que hui han vist plens els seus salons.

Com l’any passat, al pàrking municipal s’han ubicat els estands expositius de les associacions, pedanies  i col·lectius locals mostrant curiositats i joies dels avantpassats pinosers.

El Ball del Vermut”, a càrrec del grup “Tres fan Ball”, ha servit per tancar un matí ple d’al·licients.

La regidora Silvia Verdú s’ha mostrat molt contenta per com ha transcorregut la jornada i ha volgut donar les gràcies, als i les integrants de les associacions “per fer possible un any més esta celebració”. Per la seua part la regidora de Turisme, Neus Ochoa que també ha valorat molt positivament la jornada amb una especial menció a la part gastronòmica que de nou ha tornat a estar present este dia.

L’alcalde del Pinós, Lázaro Azorín, ha coincidit amb les regidores en què la jornada de hui ha sigut un èxit, tenint en compte també que la climatologia ha acompanyat. “Un any més hem fet poble i recordat els nostres orígens”.

A banda del Subdelegat del Govern a Alacant, Juan Antonio Nieves Martínez, també han estat presents diputats provincials i ampla representació de municipis i delegacions festeres de les localitats de Monòver, l’Alguenya, La Romana, Villena, Ibi, Elda, Novelda, Petrer, Asp, Monfort, Jumilla, Yecla i la ciutat de Múrcia.


193