Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Tibi

El Consistori tiberut i els veïns afectats per la central fotovoltaica FV Kenerjona I

El Consistori tiberut i els veïns afectats per la central fotovoltaica FV Kenerjona I, que travessarà Tibi amb una xarxa de línia elèctrica aèria de 10 quilòmetres, presentaran al·legacions per a intentar frenar aquest macroprojecte, que tindrà un gran impacte ambiental en la zona.

Aquest projecte afecta als municipis de Castalla, Tibi, Sant Vicent del Raspeig i Mutxamel, i pel terme municipal de Tibi passarà la conducció de la línia elèctrica que evacuarà en la subestació de Muxtamel. A Castalla està prevista la instal·lació de plaques solars sobre 56 hectàrees, que se situarien a l’est del nucli urbà, en la zona de Sarganella i El Forcall.

El malestar i la preocupació entre els veïns tiberos està creixent per moments, després de conèixer-se el projecte que es troba en exposició pública. Els veïns amb residències habituals i cases de camp en l’àrea afectada, que abasta la zona posterior de finca Terol, Sarganella, el Llosar, Riu Verd, Torroselles i Ronesa, entre altres, estan fent un front comú per a lluitar contra aquesta iniciativa que qualifiquen de “aberrant”. Tal com ens expliquen, en alguns punts del trajecte de l’estesa, les torres d’alta tensió, de quasi 50 metres d’altura, estan a escassos 60 metres de l’habitatge i, en uns altres, es travessen zones forestals i rurals d’alt valor ambiental i ecològic.

Els afectats ja s’han reunit amb l’alcalde i els tècnics municipals per a redactar les al·legacions, el termini de les quals conclou el 5 de març. Segons explica el primer edil, José Luis Candela, la posició de l’Ajuntament és clara, “demanarem que s’aprofite i es reforce la conducció que ja existeix en la zona de la Penya Roja cap a Xixona, o bé, que la nova línia transcórrega per camins de titularitat municipal i siga soterrada’.

Aquesta serà també l’argumentació que exposen els afectats, “demanem que agafen aqueixa opció, perquè ja existeix una línia en funcionament i així s’evitaria un mal personal i ambiental irreparable” i anuncien que estan disposats a anar fins a la Conselleria per a fer-se oir.
Respecte a Castalla, l’equip de govern tracta de frenar el desenvolupament de grans plaques fotovoltaiques amb la suspensió de l’otorgación de llicències per a aquestes activitats i una modificació del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU), que està en marxa.

 


245