Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Tibi

Hui coneixerem al Grup de Danses de Tibi

Hui coneixerem al Grup de Danses de Tibi

Un grup amb molta història que s’ha ocupat per mantenir vives les tradicions de la Vila de Tibi. Un grup de gent entusiasta, amable, divertida que viu el grup de danses com una família. I així ens han fet sentir. Hui coneixerem als seus membre, especialment a Adita, la seua directora amb tota una vida dedicada al folklore. Parlarem amb la Rondalla, amb els balladors i balladores, amb les vestidores i perruqueres, amb els directors del grup infantil i com no, amb els més menuts del grup. Coneixerem la seua indumentària i parlarem de les seus danses tan peculiars.

La situació geogràfica de Tibi és magnífica ja que es troba en plena muntanya i alhora ben comunicat amb Alacant per autovia. Tibi està dins de la vall de la Foia de Castalla entre la muntanya de la Penya Roja i el Maigmó.

És un lloc idoni per als amants de la naturalesa i el turisme rural.Existeixen infinitat de rutes per a la pràctica de bicicleta de muntanya o senderisme, podent visitar el Pantà de Tibi (construït per Felip II en 1594), el qual és el més antic d’Europa encara en funcionament, els bellíssims paratges de la serra del Maigmó, el castell àrab construït en el segle X, o simplement passejar pels seus tranquils carrers.

El grup es va formar l’any 1965, començant la seua activitat amb actuacions pels pobles de la comarca. Va ser a partir de l’any 1977 quan es va donar a conèixer fora de la nostra província, emprenent una labor cultural que volem mostrar per tots els llocs on actuem. Està format per 10 músics i 3 cantants que integren la rondalla, juntament amb 8 parelles mixtes de ball.

De la investigació del nostre passat, s’han aconseguit extraure fins a un total de 14 balls originals de la Vila de Tibi. En 1989 el grup va entrar a gravar en un estudi els seus balls més representatius i una recopilació de dolçaina i tambor de les danses, cercaviles i dianes típics de Tibi.


240