Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
UA

El catedràtic de la UA Augusto Beléndez, nou director de la Revista Española de Física de la Reial Societat Espanyola de Física (RSEF)

El catedràtic de la UA Augusto Beléndez

Alacant. Dijous, 22 de febrer de 2018
El catedràtic de Física Aplicada de la Universitat d’Alacant, Augusto Beléndez, s’ha convertit en el nou director de la Revista Española de Física, publicació de caràcter divulgatiu de física i sobre física més important de tota Espanya. El nomenament va tenir lloc en la sessió de la Junta de Govern de la Reial Societat Espanyola de Física (RSEF) que va tenir lloc el passat mes de gener del 2018.
Amb més de 30 anys de recorregut, la Revista Española de Física, publicada per la RSEF amb una periodicitat trimestral, està dedicada a aspectes acadèmics, pedagògics i socials de la física i pretén fer de pont de comunicació entre els diferents sectors d’aquesta a Espanya, i ofereix un canal d’informació, discussió i debat sobre els seus problemes específics i sobre la seua situació en el món. Entre els objectius que té, es troba tant propiciar l’afició per la física i el reconeixement social de la ciència, com facilitar la comunicació entre professors, investigadors, estudiosos, gestors, empresaris, polítics i uns altres, afavorint l’accés de tots a noves idees i tendències i acostant ensenyament, investigació i les altres activitats professionals dels físics. La Revista pretén, en definitiva, ser l’instrument més eficaç en el seu idioma al servei dels físics, ja siguen doctors, llicenciats o estudiants, i d’altres aficionats i interessats per la física.
Segons declara el nou director, “per a mi, a més d’un gran honor i una gran responsabilitat, és un autèntic repte, ja que els últims anys ha aconseguit un gran nivell. La meua idea és donar una visió general de la física que es fa a Espanya, que té un gran nivell, però també potenciar tots aquells aspectes relacionats amb l’ensenyament de la física a tots els nivells educatius, sense oblidar que la física i la ciència en general són part de la cultura. La física ha contribuït a fer que l’ésser humà haja pogut avançar, desenvolupar-se i tenir una existència més lliure, però també la física ens ajuda a comprendre el món en què vivim i a entendre millor la nostra posició en la immensitat de l’univers”.
El catedràtic de Física Aplicada, durant la seua extensa trajectòria acadèmica i investigadora, sempre ha estat molt lligat a promoure el coneixement de la Física. En aquest sentit, és autor del blog Física para tod@s i ha sigut guardonat, en l’edició de 2015, amb el premi “Enseñanza y Divulgación de la Física, Enseñanza Universitaria” que concedeix cada any la Reial Societat Espanyola de Física juntament amb la Fundació BBVA.
Fruit d’aquest interès per l’ensenyament de la física, Beléndez ha dirigit tres projectes d’innovació educativa per a la generació de materials docents com audiovisuals didàctics d’experiències de física que ja aconsegueixen les 600.000 visualitzacions. A més, ha tingut una gran participació en les activitats del “Any Internacional de la Llum i de les Tecnologies basades en la Llum 2015” tant a nivell nacional com internacional.

Currículum
Nascut a Albacete l’any 1963, és llicenciat en Ciències Físiques per la Universitat de València el 1986 i doctor en Física per la mateixa Universitat el 1990. Des de l’any 1996 és catedràtic d’Universitat de Física Aplicada en el Departament de Física, Enginyeria de Sistemes i Teoria del Senyal de la Universitat d’Alacant. Ha sigut director del Departament de Física, Enginyeria de Sistemes i Teoria del Senyal i de l’Institut Universitari de Física Aplicada a les Ciències i les Tecnologies de la UA, del qual va ser el principal impulsor i promotor.
La seua tasca investigadora s’ha desenvolupat en el camp de l’holografia i l’òptica en general. Ha publicat més de 230 articles en revistes indexades i ha presentat més de 330 comunicacions i ponències en congressos nacionals i internacionals. A més, ha sigut investigador principal de més de trenta projectes i ajudes d’investigació i director de el “Grup d’Holografia i Processament Òptic” (GHPO), grup d’investigació consolidat de la Universitat d’Alacant.
D’altra banda, la seua feina docent, desenvolupada des de fa més de trenta anys, s’ha centrat en la impartició d’assignatures de física de les titulacions tècniques que s’imparteixen en l’Escola Politècnica Superior de la Universitat d’Alacant.
Pertany a diverses societats científiques nacionals i internacionals com la Reial Societat Espanyola de Física i els seus grups especialitzats d’ensenyament de la física i de comunicació i divulgació en física; la Societat Espanyola d’Òptica; i l’European Optical Society. L’any 2011 va ser triat Senior Member de l’Optical Society of America i la International Society for Optics and Photonics i, des del 2016, és Fellow Member de la International Society for Optics and Photonics.


246