Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
UA

Juan Roca, investit doctor honoris causa avui a la UA, assenyala “la vigilància massiva i predictiva de la població com el gran perill de la intel·ligència artificial”

La rectora, Amparo Navarro, anuncia que tot està preparat perquè els nous graus d’Intel·ligència Artificial i de Medicina comencen el mes de setembreDurant l’acte de clausura del curs 2022-2023 també s’han investit a 94 nous doctors

 

 

 

 

Alacant. Dimecres, 24 de maig de 2023

La Universitat d’Alacant ha celebrat aquest matí el Solemne Acte de Clausura del Curs Acadèmic 2022-2023, un acte presidit per la rectora, Amparo Navarro, en el qual s’ha investit doctor honoris causa el catedràtic de Dret Civil Juan Roca Guillamón i noranta-quatre nous doctors que han culminat la seua tesi durant el curs passat. El professor Juan Antonio Moreno Martínez, padrí del nou doctor honoris causa, ha sigut l’encarregat de pronunciar la laudatio, en la qual ha glossat el recorregut per la seua «prestigiosa i transcendent tasca investigadora centrada en el sector del dret civil». Moreno ha començat pels seus inicis com a professor els primers anys de vida de la Universitat d’Alacant, a la qual sempre ha continuat molt vinculat, i ha subratllat els seus valors personals.

Juan Roca ha centrat el seu discurs d’investidura en tres reflexions principals: el paper actual de la universitat, la seua organització i gestió; el significat del dret civil dins d’un ordenament jurídic que ha qualificat de «cada vegada més exorbitant, redundant i en bona part inútil, per no estar al servei de la persona sinó d’altres interessos», i en els problemes d’aplicació del dret davant dels profunds canvis que genera l’aparició de la intel·ligència artificial. En referència a aquesta tercera reflexió, Juan Roca ha afirmat que «la ciberdelinqüència no és el perill més greu que planteja la IA, sinó que, n’hi ha un altre de més gran derivat de la vigilància massiva i predictiva de la població, que permet prioritzar continguts mitjançant algorismes i manipular la informació per a generar fake news, cosa a la qual s’uneix la dependència tecnològica dels més joves».

En aquest sentit, Roca ha pronosticat que, si continuem així, «ho pagaran unes generacions futures més acrítiques, menys creatives i més plegades al poder polític que podrà manejar-les al seu caprici». Davant d’aquests nous desafiaments el nou doctor honoris causa ha posat l’èmfasi en la necessitat urgent de «preveure la manera d’impartir docència, de manera que l’alumne siga cada vegada més actiu en el seu procés de formació». Respecte del seu àmbit de coneixement, la jurisprudència, Roca ha afirmat que «la IA pot ajudar els jutges i advocats a trobar patrons i tendències en els quals recolzar les seues decisions, però la presa concloent de decisions en l’àmbit judicial va més enllà de la simple aplicació de la llei, per la qual cosa la IA no és suficient per a emetre una decisió, un acte o una sentència».

La rectora ha felicitat el nou doctor honoris causa «pels seus èxits i pel seu discurs, que m’ha commogut especialment com a jurista i com a rectora» i ha destacat que «Juan Roca forma part d’una generació de juristes nascuts i criats amb els valors constitucionals».

En el seu discurs de clausura, Amparo Navarro ha volgut destacar l’entrada en vigor de la nova llei d’universitats (LOSU) com una de les qüestions més importants del curs que es clausura avui, així com «la posada en marxa ahir, en el Claustre, de la comissió tècnica que treballarà en les propostes de les modificacions estatutàries i normatives a les quals ens obliga la nova llei». En aquesta línia ha afegit que «continuarem reclamant un finançament just i suficient com estableix la nova llei».

La rectora ha anunciat també que «està tot preparat perquè els nostres nous graus d’Intel·ligència Artificial i de Medicina comencen el mes de setembre». Amparo Navarro ha continuat afirmant que «compartim des de fa anys títols, projectes, grups d’investigació i infraestructures amb altres universitats veïnes i llunyanes, nacionals i internacionals. Aquest és el camí a seguir: les sinergies, la col·laboració, l’assistència mútua, el treball conjunt per a assumir els nous reptes de la universitat en tots els camps». Navarro ha finalitzat la seua intervenció puntualitzant que «en els moments bons es comparteix, en els roïns es lluita junts, aquest és l’esperit universitari que ens ha de guiar en el treball que assumim amb responsabilitat i amb il·lusió. Perquè enfront de la ira, prudència, justícia i temprança».

L’acte de clausura també ha inclòs la investidura de noranta-quatre nous doctors que han llegit la seua tesi durant el curs 2021-2022, i als quals la rectora també s’ha dirigit per a felicitar-los i recordar-los que «aquesta és una celebració que té un significat important per al món acadèmic, ja que aconseguir el grau de doctor és el màxim títol acadèmic que les universitats podem concedir».

 


241