Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
UA

La catedràtica de Dret Financer i Tributari de la UA, Aurora Ribes, guardonada en els Premis Estudis Financers 2021 pel seu treball sobre els pactes successoris

El treball de recerca elaborat per Aurora Ribes Ribes, catedràtica de Dret Financer i Tributari de la Universitat d’Alacant, centrat en els pactes successoris, vigents en sis comunitats autònomes, la seua fiscalitat i la discriminació que pot suposar respecte de la resta de comunitats autònomes, ha sigut guardonat en els Premis Estudis Financers 2021.

La catedràtica, adscrita al Departament de Disciplines Econòmiques i Financeres, és l’autora del treball de recerca Pactos sucesorios: ¿legalidad o abuso? Nuevo tratamiento fiscal a la luz de la proyectada reforma legislativa, que ha sigut premiat pel Centre d’Estudis Financers (CEF), Madrid, en la modalitat de «Tributació».

La regulació de pactes successoris en els drets civils especials o forals d’alguns territoris (Aragó, Illes Balears, Catalunya, Galícia, Navarra i País Basc), s’ha convertit en una poderosa eina de planificació successòria que contrasta amb la prohibició de la successió contractual del dret comú, aplicable a la resta de comunitats autònomes del territori nacional, i que estableix la prohibició de transmissió en vida.

En les sis comunitats assenyalades, els pactes successoris d’eficàcia de present constitueixen una figura controvertida, atesa la seua naturalesa híbrida i els importants beneficis fiscals de què gaudeixen, fruit de la seua equiparació amb les transmissions mortis causa. L’estudi de la professora Ribes aborda també el descens detectat en la tributació en aquestes sis comunitats autònomes. La investigadora tracta les mesures que, justament després d’haver presentat la seua investigació al concurs, han entrat en vigor sota la forma de «Mesures de prevenció i lluita contra el frau fiscal» (Llei 11/2021, de 9 de juliol), que han generat polèmica. Tots els treballs es presenten sota pseudònim.

La idea d’investigar sobre aquest tema va sorgir arran de la participació d’Aurora Ribes i la professora emèrita de Dret Financer i Tributari de la UA, María Teresa Soler, en la Comissió d’Experts sobre la Reforma del Sistema Tributari Valencià.

En ocasió de la XXXI Edició del Premi Estudis Financers, el jurat designat, compost per experts en dret financer i tributari de l’àmbit acadèmic, administratiu i de l’exercici professional, ha seleccionat el treball presentat per la professora Ribes.

Aquest prestigiós guardó, referent en l’àmbit nacional, pretén reconèixer i estimular la tasca investigadora dels estudiosos de la matèria tributària, i valora especialment el caràcter pràctic i l’originalitat dels treballs presentats. El Premi Estudis Financers s’estableix en les següents vuit modalitats: «Tributació», «Comptabilitat», «Dret del Treball i Seguretat Social», «Recursos Humans», «Dret Civil i Mercantil», «Dret Constitucional i Administratiu», «Educació i Noves Tecnologies», i «Màrqueting i Publicitat». És el premi més important a Espanya de dret tributari, i la modalitat de «Tributació» va ser la que primer es va implantar. Totes aquestes modalitats són coincidents amb les activitats formatives principals del CEF.

Les principals línies d’investigació en què ha realitzat aportacions la catedràtica Ribes són dret internacional tributari (interpretació de convenis de doble imposició, procediment amistós, mesures antiabús, assistència mútua recaptatòria, tributació de no residents, jurisprudència europea en matèria successòria, residència de les persones jurídiques, impostos d’eixida, etcètera), dret penal tributari (dret a no declarar contra si mateix, principi non bis in idem, delicte de defraudació tributària) i fiscalitat autonòmica (tributs cedits). A més, l’experta és autora de més de setanta publicacions científiques.

Per a la pròxima publicació de l’article la investigadora preveu retocar parts del seu treball que l’entrada en vigor de la Llei 11/2021, just després de presentar el seu treball al premi, així ho requerisquen.

La dotació econòmica del premi concedit és de nou-cents euros i comporta la publicació pel CEF del treball de recerca premiat. El lliurament de premis tindrà lloc en l’Ateneu de Madrid, el 29 de setembre de 2021.


245