Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
UA

La rectora de la Universitat d’Alacant reivindica una Alcúdia compartida i erigeix el seu patronat com a custodi i garant del seu patrimoni

El jaciment ha sigut l’escenari de la gala de clausura del 25 aniversari de la creació de la fundació universitària.

L’acte ha servit per a homenatjar Rafael Ramos Fernández, recentment mort.

El Museu del Jaciment Arqueològic de L’Alcúdia ha sigut l’escenari per la Universitat d’Alacant per a la gala de clausura dels actes commemoratius del 25è aniversari de la creació de la Fundació Universitària d’Investigació Arqueològica que van començar el mes d’octubre passat. Presidida per la rectora, Amparo Navarro, ha comptat amb les intervencions de la consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual; l’alcalde d’Elx, Carlos González; el diputat Juan de Dios Navarro, en representació de la Diputació d’Alacant i ha sigut conduïda pel vicerector d’Investigació de la UA, Juan Mora.

L’objectiu de la gala ha sigut posar en valor una efemèride que va aconseguir convertir el jaciment arqueològic en un centre patrimonial de referència nacional a nivell d’investigació, formació d’alumnat universitari i promoció cultural i turística no sols a la Comunitat Valenciana, sinó a nivell internacional.

Durant la seua intervenció, la rectora i presidenta del patronat, Amparo Navarro ha destacat “l’enorme responsabilitat històrica i científica adquirida fa 25 anys“ que va convertir la UA en l’única universitat espanyola i una de les poques del món, que tinga un jaciment arqueològic entre el seu patrimoni. La rectora ha evidenciat també el compromís “d’una universitat jove com la que represente”, que ha sigut capaç, “a través d’una fundació universitària de dotar d’infraestructures i mitjans per a investigar, habilitar al públic zones excavades fa dècades, ordenar i catalogar un volum ingent de fons materials i documentals i formar un bon nombre d’estudiants”. Navarro, que ha reivindicat una Alcúdia compartida, ha assenyalat que “l’Alcúdia és de tots, nosaltres només en som els custodis i els garants” i ha recordat que el Pla Director “va nàixer per a generar un marc de gestió que permeta una major implicació de totes les institucions que consideren el patrimoni de l’Alcúdia com a propi i de tota la ciutadania”.

En aquest sentit, per a Carolina Pascual, “les universitats aconseguiu fer créixer el territori que us acull. A més de la investigació, aquest jaciment compleix altres funcions igualment importants: posa en valor el territori que l’envolta i permet que la ciutadania puga comprendre i gaudir la riquesa cultural i històrica d’aquesta terra”. La consellera d’Innovació ha afirmat que l’Alcúdia “reforça la identitat, perquè no oblidem que un dels emblemes de la ciutat d’Elx, de la meua ciutat, és la Dama que va ser trobada ací”. Finalment, la representant del Consell sosté que el paper desenvolupat per la Universitat d’Alacant en aquests anys “és un exercici de responsabilitat amb el patrimoni històric cultural, que ens dona riquesa i que ens pertany a tots” i ha afirmat que “les administracions tenim l’obligació i l’oportunitat de preservar-lo i de protegir-lo perquè, en cas contrari, aquest llibre es desfarà i amb ell, part de la nostra història”.

Per part seua, l’alcalde d’Elx, Carlos González, ha declarat que “l’Alcúdia no sols és un jaciment que es troba en el nostre terme, sinó que és una rica herència cultural que ens connecta i relaciona amb el nostre passat, amb el llegat profund que constitueix la nostra identitat com a poble, i amb les arrels antropològiques que han marcat la nostra personalitat i manera de vida al llarg de la història”.

 

Homenatge a Rafael Ramos Fernández

La trobada ha servit també com a marc ideal per a retre homenatge al recentment mort Rafael Ramos Fernández, promotor de la venda del jaciment a la UA i impulsor de la creació de la Fundació. Ha sigut el vicerector d’Investigació, Juan Mora, l’encarregat de lloar la figura de Rafael Ramos de qui ha destacat “el compromís i implicació en la defensa del patrimoni il·licità i en particular del jaciment de l’Alcúdia, del qual va ser director entre el 1977 i el 2012, data de la seua jubilació”. L’acte ha comptat amb la presència de la família Ramos al complet. La rectora ha fet lliurament d’una placa commemorativa “en reconeixement a la labor exercida pel historiador, arqueòleg i amic”, ha dit Navarro. Per part seua, Adolfo Ramos Molina, un dels quatre fills, ha agraït a la Universitat la “sensibilitat i l’afecte mostrat” cap a la figura del seu pare, especialment per la iniciativa aprovada recentment pel Patronat de la Fundació de donar el nom del seu pare al Centre d’Interpretació de l’Alcúdia.

Després del lliurament del reconeixement, el Quartet de corda de la Orquestra Filharmònica de la Universitat d’Alacant ha interpretat dues peces, l’Adagio en Sol menor de T. Albinoni i Air de la Suite No.3, de J. S. Bach. El Quartet és un grup de cambra que sorgeix en el marc de la Orquestra Filharmònica de la UA, OFUA, i el seu projecte formatiu i pedagògic. Va debutar al maig del 2018 al Teatre Principal d’Alacant i es caracteritza per la versatilitat i el nivell interpretatiu, i abraça diferents propostes i repertoris.

La gala ha servit també per a la estrena de dos audiovisuals dirigits per Mariló Berenguer, del Taller d’Imatge de la Fundació General de la Universitat d’Alacant. El primer, un històric sobre els 25 anys de la Fundació L’Alcúdia i el segon, dedicat als projectes d’investigació arqueològica duts a terme en el jaciment en els últims anys.


241