Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
UA

La UA tracta l’accessibilitat i la inclusió en el patrimoni natural i cultural, en museus i exposicions

Informació de la Universitat d’Alacant:

Amb l’objectiu de potenciar una museologia i museografia inclusiva, la Universitat d’Alacant reunirà experts i tècnics a la Seu de la Vila Joiosa, per a fer conèixer les principals eines i recursos inclusius en tots els àmbits aplicables a museus, exposicions i llocs del patrimoni natural i cultural.

Durant quatre jornades, del 29 de juny al 2 de juliol, tècnics d’institucions líders en diferents camps de l’accessibilitat de museus i patrimoni en el panorama nacional i internacional, entre els quals es troben Plena Inclusión Madrid, l’Observatorio Iberoamericano de Museos (Ibermuseos) i el Centro Aragonés para la Comunicación Aumentativa y Alternativa, parlaran dels dos sistemes bàsics de comunicació inclusiva: la lectura (o llenguatge) fàcil i els pictogrames de comunicació augmentativa i alternativa. Entre els ponents, destaca la participació d’un dels divulgadors de l’accessibilitat universal més prestigiosos, Francesc Romeu Marti, escriptor, polític i especialista en accessibilitat universal.

Els ponents tractaran temes com la redacció de textos de lectura fàcil; les eines d’autodiagnòstic d’accessibilitat per a museus; o la comunicació i accessibilitat cognitiva d’espais i materials en entorns museístics, expositius i patrimonials mitjançant pictogrames d’ARASAAC. 17.00 – 19.00 h «Cómo aplicar la accesibilidad universal y la inclusión en museos, exposiciones y lugares del patrimonio natural y cultural».

El curs, Accessibilitat i inclusió en el patrimoni natural i cultural, museus i exposicions (I): lectura fàcil i pictogrames de comunicació augmentativa i alternativa, dirigit pel professor José Antonio Moya Montoya, s’emmarca en els Cursos d’Estiu Rafael Altamira de la UA i compta amb la col·laboració de la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana; Turisme Comunitat Valenciana, Xarxa de Destinacions Turístiques Intel·ligents de la Comunitat Valenciana; Ibermuseos; Plena Inclusión; i Arasaac, Portal Aragonès de Sistemes Augmentatius i Alternatius de Comunicació.

Programa

 

Professorat:

  • Óscar García Muñoz. Coordinador projecte Plena Inclusión Madrid
  • Natalia Huerta Alvarez. Gestora de projectes de l’Observatori Iberoamericà de Museus, Programa Ibermuseos. Unitat de Coordinació de la Subdirecció General de Museus Estatals (Ministeri de Cultura i Esport)
  • Antonio Espinosa Ruiz. Cap de Servei Municipal d’Arqueologia, Patrimoni Històric i Museus, director de Vilamuseu. Ajuntament de la Vila Joiosa
  • Francesc Romeu Marti. Escriptor, polític i especialista en Accessibilitat Universal. Advocat i consultor especialista LEGGROUP Advocats
  • David Romero Corral. Coordinador Centre Aragonès per a la Comunicació Augmentativa i Alternativa
  • Sara Cachan Muñoz. Coordinadora Centre Aragonès per a la Comunicació Augmentativa i Alternativa
  • José Antonio Moya Montoya. José Enrique Sirvent, director del Curs Periodista especialitzat en comunicació audiovisual de la ciència. Investiga en el camp del patrimoni natural i cultural. Professor del Dept. de Comunicació i Psicologia Social i investigador de l’Institut Universitari d’Arqueologia i Patrimoni Històric. Ha exercit com a director i realitzador audiovisual durant més de trenta anys en el Taller d’Imatge de la Universitat d’Alacant. Imparteix docència en el grau en Publicitat i en el màster en Turisme Cultural de la UA i és professor en el màster en Arqueologia Nàutica i Subaqüàtica de la Universitat de Cadis, des de la seua creació l’any 2017. Dirigeix el Grup d’Investigació en Comunicació Audiovisual (ICOMAV) de la Universitat d’Alacant.

240