Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
UA

La Universitat d’Alacant celebra la sisena edició de FUTUR

Universitat d’Alacant informa:

El pròxim divendres, dia 17 de desembre del 2021, tindrà lloc a la Universitat d’Alacant la Fira Universitària de Turisme, organitzada íntegrament pel alumnat d’aquesta titulació. «La Costa Blanca des dels cinc sentits», és el lema triat per a aquesta sisena edició l’objectiu principal de la qual és «convidar a redescobrir la província i delectar-se amb els sentits», segons els mateixos organitzadors.

Per a això, la Fira es dividirà en 5 seccions, cadascuna d’aquestes dedicada a un sentit, des de les quals es mostrarà la Costa Blanca atenent criteris de sostenibilitat, accessibilitat i objectius plantejats en l’AGENDA 2030.

Si la situació sanitària ho permet, a l’esdeveniment es podrà assistir presencialment, mitjançant inscripció en la web www.futur.ua.es, i seguir les taules en temps real si se sol·licita la connexió a la retransmissió en directe.

L’esdeveniment començarà amb un programa científic, la conferència inaugural del qual serà a càrrec de Vicente Marhuenda, expert coneixedor del turisme provincial, qui analitzarà el sector des del punt de vista experiencial.

Després de l’acte inaugural el focus d’atenció es trasllada a les cinc seccions per a endinsar-se en els cinc sentits a través de les xarrades programades en la sala de graus de la Facultat d’Òptica.

La Fira es completarà amb els diferents expositors, activitats lúdiques i tallers. El tancament de la Jornada el posarà una desfilada festera, a les 19 hores, en la porxada de la Biblioteca General.

 

Programa científic

Des del punt de vista més acadèmic, s’ha dissenyat un complet programa de conferències científiques igualment enfocades a redescobrir la província des del punt de vista sensorial. La primera d’aquestes, dirigida al sentit de la vista, comptarà com a moderadora amb María Teresa Riquelme, docent en el departament d’Antropologia Social i Cultura de la UNED. En aquesta taula es debatran temes com ara el paper que fan les imatges a l’hora de promoure una destinació, la possibilitat de fer arribar el patrimoni cultural d’una manera inclusiva, les diferents maneres de veure la Costa Blanca. Hi participarà la directora de la ONCE a Alacant, el director tècnic del MARQ i el fotògraf autor de Linkalicante.com.

La segona taula, dedicada a l’oïda, la moderarà Mari Paz Such, vicedegana de la Facultat de Filosofia i Lletres i coordinadora del grau de Turisme de la Universitat d’Alacant. Entre els ponents, escoltarem amb atenció el director de conservatori Guitarrista José Tomás i un pirotècnic sensorial, els quals ens donaran la perspectiva sobre el paper que fa el so com a atractiu turístic i tractaran la Banda Sonora de la Costa Blanca.

La tercera taula, enfocada en el sentit del tacte, serà moderada per Jorge Pereira Moliner, catedràtic del Departament d’Organització d’Empreses de la UA i els temes que es tocaran seran: com vincular els estudis de Belles Arts al turisme, el paper del turisme com a agent dinamitzador de la Costa Blanca, el rol de la artesania en el turisme i la funció dels elements tradicionals en el turisme, tots aquests a debat per directors de diversos museus i el vicedegà del grau en Belles Arts de la UMH.

La quarta taula, que tracta sobre el sentit de l’olfacte, serà moderada per María del Rosario Navalón García, professora del Departament de Geografia de la Universitat d’Alacant. Els temes que s’exposaran seran: la influència de les olors en una destinació per al turista, les aromes característiques de la Costa Blanca, el desenvolupament de l’enoturisme i els seus matisos en la Costa Blanca, tots aquests tractats per persones amb olfacte per a aquesta sèrie de qüestions.

Finalment, la taula dedicada al gust, estarà moderada per Enrique Alfonso Moltó Mantero, doctor en Geografia i docent en el Departament d’Anàlisi Geogràfica Regional i Geografia Física en la Universitat d’Alacant i tindrà com a temes principals la possibilitat de transportar el turista a través dels sabors i com projectar la cultura gastronomia de la Costa Blanca. Per a això, es comptarà amb persones que es dediquen a l’art culinari, bé siga cuinant-lo, degustant-lo o difonent-lo.

 

Tallers pràctics

Per a mostrar l’amplitud de la idiosincràsia cultural alacantina s’han programat una sèrie de tallers pràctics com el de Ninots, en col·laboració amb la Federació d’Artistes Fallers i de Fogueres de la Comunitat Valenciana ; el de terrisseria o el d’elaboració de palma blanca. A més s’ha convocat un Concurs de Fotografia per a mostrar els paisatges de la província des d’aquesta perspectiva sensorial.

La Fira Universitària de Turisme FUTUR és un esdeveniment formatiu creat per la professora Rosa Torres en el context de l’assignatura de Protocol i Organització d’Esdeveniments del grau de Turisme. L’objectiu d’aquesta pràctica és «mostrar i demostrar als futurs graduats les seues capacitats i aptituds en el sector i millorar-ne la formació pràctica mitjançant la metodologia d’aprendre fent», com explica l’actual coordinadora acadèmica de l’activitat la professora Ana Ibáñez.

 

Dades de localització:.

Acte: Celebració de FUTUR VI.

Dia: Divendres 17 de desembre.

Hora: 9.00 h.

Lloc: Universitat d’Alacant (porxada de la Biblioteca General) per a la Fira

Edifici d’Òptica per a les ponències

Sant Vicent del Raspeig, Alacant, Espanya


238