Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
UA

La Universitat d’Alacant concedeix el seu XXII Premi Maisonnave a l’artista Pepe Azorín

El Consell de Govern aprova la proposta per unanimitat coincidint amb el 25 aniversari de la instal·lació de l’escultura de “la mà” al campus

 

Alacant. Dijous, 26 d’octubre de 2023

El Consell de Govern de la Universitat d’Alacant ha aprovat avui per unanimitat la concessió del XXII Premi Maisonnave a José Díaz Azorín a iniciativa del Vicerectorat de Cultura, Esport i Extensió Universitària, un guardó que es concedeix anualment com a reconeixement a una activitat continuada en defensa dels valors cívics o de la promoció de l’educació i la cultura a la ciutat d’Alacant. Com és habitual, el premi es concedirà en un acte públic que se celebrarà en dates pròximes al Dia de la Constitució.

 

Tal com ha manifestat la vicerectora, Catalina Iliescu, en el seu discurs de proposta, “considerem que la seua carrera exemplar, la seua capacitat de dedicació al seu art des de les seues múltiples facetes (pintura, dibuix, gravat, escultura), la seua tasca pedagògica en l’ensenyament secundari alacantí i fora d’aquest, la seua projecció nacional i internacional, el seu compromís amb els valors cívics i el seu immens amor per l’expressió plàstica com a signe identitari i valor sociocultural alacantí, fan José Díaz Azorín mereixedor del XXII Premi Maisonnave de la UA”.

La concessió del premi coincideix amb el 25 aniversari de la instal·lació al campus universitari de Sant Vicent del Raspeig de l’escultura Dibuixar l’espai, més coneguda com La mà, una figura que s’ha convertit en tota una icona i símbol de la Universitat d’Alacant.

 

Pepe Azorín

José Díaz Azorín (Pepe Azorín) naix a Iecla (Múrcia) el 1939. Estudia en la Facultat de Belles Arts de Sant Carles entre 1955 i 1960. El 1962 té la seua primera exposició personal, en la Caixa d’Estalvis Provincial d’Alacant. Des de llavors col·labora assíduament amb la CAM i amb els museus alacantins de L’Assegurada (avui MACA, amb una petjada indeleble d’Eusebio Sempere) i MUBAG. L’any 1970 s’estableix a Alacant i exerceix com a catedràtic d’institut. La seua dedicació pedagògica va ser reconeguda per generacions d’alacantins que es van iniciar en el dibuix amb aquest gran artista, que mai ha deixat d’exposar i d’imposar, entre els seus contemporanis, una actitud jove, enèrgica, vital i humana. Els seus cranis d’animal, les seues mans, les seues arrels, els seus ocells morts, les seues ales, en tot això hi ha una preocupació anatòmica i una presència constant de la mort com a part de la vida.

Des del mural Cantiges d’Alfons X en la seu de Ràdio Alacant, fins a les exposicions dedicades al fenomen migratori o a la labor d’Enric Valor per la llengua valenciana, passant pel bust d’Amado Granell (que va lluitar en la Novena Companyia de la Segona Divisió Blindada integrada per republicans espanyols, la primera unitat militar aliada que va entrar al París ocupat per la Wehrmacht), i que ara està en la plaça de la Igualtat del nostre campus, Pepe Azorín és un artista compromès amb els valors cívics de la democràcia.

A la seua primera exposició, li n’han seguit prop d’un centenar, tant d’individuals com de col·lectives, a Espanya i a Noruega, Finlàndia, Itàlia, l’Argentina, el Brasil, Mèxic, Suècia, els Estats Units, Egipte o França. És autor de nombroses edicions d’obra gràfica i entre les seues grans escultures, que poblen els espais urbans d’Altea (L’abraçada), d’Elx (Monument al datiler) i d’Alacant (Homenatge a la professió d’infermeria), cal destacar la que compleix enguany un quart de segle, anomenada Dibuixar l’espai, més coneguda com La mà, que s’ha convertit en el símbol de la Universitat d’Alacant.

Membre fundador i president del Col·lectiu d’Artistes Plàstics del País Valencià, el 2017 la Generalitat Valenciana li va concedir la Distinció al Mèrit Cultural «per la seua sensibilitat i trajectòria artística, des d’una mirada poètica expressionista per a contemplar el món».

 

Calendari electoral 

Un altre dels punts de l’ordre del dia de la reunió del Consell de Govern de la UA ha sigut l’aprovació de la proposta de convocatòria d’eleccions i calendari electoral per a la renovació del Claustre.

La seqüència s’iniciarà el pròxim dia 2 de novembre amb l’exposició pública del cens electoral i culminarà el 22 de desembre, amb la proclamació definitiva de les candidatures electes. La presentació de candidatures serà entre el 15 i el 21 de novembre i el vot electrònic es podrà exercir els dies 13 i 14 de desembre.

Tal com indica l’article 53 de l’Estatut de la Universitat d’Alacant, el Claustre Universitari té atribuïdes competències com ara l’elaboració i la modificació de l’Estatut de la Universitat, l’aprovació de la memòria anual de la Universitat presentada per la rectora i l’elecció de la defensora o defensor universitari, entre d’altres.

 


244