Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
UA

La Universitat d’Alacant imparteix un curs per a Divulgar Ciència en el Segle XXI

Té lloc els dies 8 i 9 de setembre amb la participació de prestigiosos científics i divulgadors

Alacant. Dilluns, 5 de setembre de 2022

Amb l’objectiu de promoure i fomentar en la ciutadania l’interès per la ciència, comença dijous, 8 de setembre, el curs Divulgar Ciència en el Segle XXI a la Universitat d’Alacant. Durant dos dies, reconeguts científics i divulgadors pertanyents a disciplines diverses mostraran maneres d’abordar els reptes científics del món actual des de diferents perspectives.

Les xarrades, que tindran lloc a sala d’actes Alfredo Orts del edifici d’Òptica, començaran amb l’original proposta de Santiago Álvarez, professor de la Universitat de Barcelona, que durà a terme una visita guiada a obres literàries de Howard  Phillips Lovecraft, Pablo Neruda, Primo Levi, Raymond Queneau, o Federico García Lorca per a «apreciar de més a prop la poesia de la química i la química de les paraules». El dijous al matí serà també el torn per a Ángel Ferrández, de la Universitat de Múrcia, i la seua conferència «La ubicuidad de las matemáticas», en la qual explicarà com aquesta disciplina és present en qualsevol àmbit social, des del transport i les xarxes de comunicacions, fins al control de les epidèmies o el seu important paper per a assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU.

Aquest mateix dia, a les 16.00 h, Inés Rodriguez Hidalgo, del Museu de la Ciència de Valladolid, oferirà la xarrada «O Sole mio. Una invitación a la física solar», en la qual es tractaran qüestions com on és la «casa» del Sol, quines són les seues estadístiques vitals, de què està compost o si té «pols», al ritme de fragments de cançons que parlen de l’astre rei. «La relació de la intel·ligència artificial i la farmacologia» arribarà tot seguit a la sala d’actes de la mà d’Ignasi Belda, director general de l’empresa derivada MiWendo Solutions, que exposarà amb nombrosos exemples les fases que travessa el disseny d’un nou fàrmac.

«Memoria, placer y consciencia: un viaje al funcionamiento del cerebro» és el títol de la conferència que encetarà la jornada del dia 9, en la qual la professora Mariluz Montesinos, de la Universitat de Sevilla, serà la guia d’un viatge al funcionament del cervell per a mirar de comprendre com es produeixen fenòmens mentals tan importants com la memòria, el plaer i l’autoconsciència. La xarrada següent girarà entorn de la «Inteligencia artificial y sus implicaciones filosóficas o éticas». Belda hi donarà una visió històrica de com el pensament dels filòsofs, des d’Aristòtil fins a Alan Turing passant per Ramon Llull o Spinoza, ha impactat en aquesta nova disciplina.

Fernando T. Maestre, investigador de l’Institut  Multidisciplinari per a l’Estudi del Medi Ramon Margalef i del Departament  d’Ecologia de la Universitat d’Alacant, impartirà l’última conferència d’aquest curs, que porta per títol «Las zonas áridas y su importancia para alcanzar la sostenibilidad de nuestro planeta», en què es parlarà d’alguns dels principals problemes mediambientals que afecten les zones àrides a escala global i de les solucions que podem aplicar per a revertir l’ús insostenible dels seus recursos.

El curs el clouran, a les 13.45 h, els membres del Comitè Científic, els catedràtics
Isabel AbrilMercedes PastorNicolás Cuenca (Universitat d’Alacant) i Rafael García Molina (Universitat de Múrcia). Per a organitzar-lo s’ha comptat amb la col·laboració de la Facultat de Ciències de la Universitat d’Alacant, UADivulga (Unitat de Cultura Científica i de la Innovació), la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, el Centre de Formació, Innovació i Recursos Educatius per al professorat (CEFIRE) de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport i la delegació alacantina de l’Institut d’Estudis Catalans.


241