Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
UA

L’investigador de la Universitat d’Alacant Francisco Mojica entra en la primera Selecció Mediterrània de la Ciència

El microbiòleg de la Universitat d’Alacant (UA) Francisco Mojica entra en la primera Selecció Mediterrània de la Ciència. La iniciativa es va presentar el passat divendres 24 de setembre, dia oficial de la Nit Mediterrània de les Investigadores – MEDNIGHT 2021, en una gala celebrada a Casa Mediterráneo que va comptar amb la presència de l’expresident del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero.

L’investigador de la UA, que en els últims anys ha entrat en les travesses dels Premis Nobel per la nova tècnica d’edició genètica CRISPR, va rebre una samarreta de futbol amb l’escut de MEDNIGHT, que simbolitza la pertinença a un equip pioner en la lliga de la ciència, de la mà de la rectora de la UA Amparo Navarro.

En total, set dones i quatre homes de nou països de la conca mediterrània: Espanya, Grècia, Xipre, Turquia, Egipte, Líban, Tunísia, França i Itàlia, formen part de la primera selecció d’onze científics i científiques del Mediterrani que vol, amb l’espill del futbol, crear una identitat comuna mediterrània amb la ciència com a nexe comú.

Entre els triats, a més de Francisco Mojica (UA), figuren la investigadora en l’Institut de Neurociències d’Alacant (UMH-CSIC) Guillermina López-Bendito; l’investigador en l’Institut de Tecnologia Química de la Universitat Politècnica de València (UPV) i premi Príncep d’Astúries, Avelino Corma; la biòloga Iris Charalambidou (Xipre); el físic Alain Aspect (França); la metgessa Abla Mehio Sibai (Líban); la genetista Habiba Bouhamed Chaabouni (Tunísia); la paleontòloga Katerina Harvati (Grècia); l’enginyera química i biològica Nurcan Tunçba (Turquia); el neuròleg Abdel Meguid (Egipte); i l’ambientalista Martina Pierdomenico (Itàlia).

 

Alacant una mirada Geològica

Entre tots els actes programats per al 24 de setembre al voltant de MEDNIGHT, 350 persones van poder gaudir d’una ruta a peu pel centre d’Alacant per a aprendre els secrets geològics i com es va formar la ciutat de la mà d’investigadores i investigadors del Departament de Ciències de la Terra i del Medi Ambient i estudiants de Geologia de la UA.

Sota inscripció prèvia, en grups reduïts i distribuïts per trams i horaris, els assistents van recórrer i van descobrir llocs imprescindibles com la panoràmica del relleu de la provincial d’Alacant des del Castell de Santa Bàrbara; la mar Miocena d’Alacant, fa 15 milions d’anys; els microfòssils del Benacantil; despreniments rocosos; el Museu de l’Aigua i els pous de Garrigós; l’alteració (meteorització) de l’església de Santa María; les roques del passeig de l’Esplanada; i la platja del Postiguet.

“Una manera d’acostar l’origen i patrimoni de la ciutat des d’un enfocament científic i divulgatiu. Un recorregut que pretén mostrar com la ciència és divertida i, en aquest cas, és testimoni de la història i patrimoni geològic que amaga Alacant”, va destacar la rectora de la UA, Amparo Navarro, al seu pas pel Museu de l’Aigua acompanyada del regidor de Cultura, Antonio Joaquín Manresa; la vicerectora de Transferència, Innovació i Divulgació Científica de la UA, M. Jesús Pastor; el cap d’Innovació i Tecnologia d’Aigües Municipalizadas d’Alacant, Antonio Sánchez; i la directora del Departament de Ciències de la Terra i del Medi Ambient de la UA Alice Giannetti.

Activitats presencials

A més, al voltant de un centenar d’estudiants, professionals i famílies van participar en les visites guiades i tallers que van tenir lloc en horari de matí en dos de les estacions científiques de la UA: el CIMAR, Centre d’Investigació Marina situat a Santa Pola, i el Jardí Botànic de la Estació Biològica dels Torretes, a Ibi.

Finalment, a la Seu Universitària Ciutat d’Alacant van tenir lloc dues trobades amb segell femení. El primer “Sociòlogues Valencianes”, coordinat per la professora de la UA, Diana Jareño, en colaboració amb l’Associació Valenciana de Sociologia (AVS), va comptar amb la rectora Amparo Navarro, el degà de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la UA Raúl Ruiz, la professora de la Universitat de València Erika Masanet, i la reconeguda sociòloga M. Teresa Algado.

A continuació, la sessió “Cuineres del territori: diàleg sobre el paper dels dónes en la configuració del patrimoni culinari i gastronòmic” va reunir el catedràtic d’Història de la Ciència i director acadèmic de la Càtedra Carmencita d’Estudis del Sabor Gastronòmic de la UA, Josep Bernabeu, i la dietista i nutricionista i professora de l’àrea d’Història de la Ciència de la Universitat UA María Tormo-Santamaría.

Activitats virtuals

Més de 3.200 visualitzacions i/o participants ja han aconseguit els experiments, tallers, xarrades, jornades i jocs virtuals que han oferit investigadores i investigadors de tots els centres de la Universitat Alacant entre el 20 i el 24 de setembre de 2021. Salut, Criminologia, Química, Òptica, Física, Ecologia, Astronomia, Botànica, Turisme, Geografia, Medi Ambient, Patrimoni, Llengua i Literatura, Arqueologia, Matemàtiques, Robòtica, Biotecnologia, Ciències del Mar… són només algunes de les àrees que s’han tractat des de la UA durant la MEDNIGHT 2021.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Exposició sobre clima i biodiversitat

L’exposició “Clima i biodiversitat en un món canviant. Una visió des de la UA”, organitzada també en el marc de MEDNIGHT, pot visitar-se fins al 22 d’octubre a la Sala Aifos de la UA. Una mostra organitzada conjuntament per tres àrees: “Temps, clima, riscos i canvi climàtic en el territori alacantí” a càrrec del Laboratori de Climatologia de la UA; en el segon, “Insectes: un microcosmos de formes i colors” gràcies al Museu de la Biodiversitat d’Ibi, el Centre Iberoamericà de la Biodiversitat de la UA (CIBIO) i l’Ajuntament d’Ibi; i, finalment, “Adaptacions de les plantes al clima mediterrani: la biodiversitat vegetal en un escenari de canvi global” de la mà del Departament de Ciències Ambientals i Recursos Naturals de la UA.

MEDNIGHT 2021

MEDNIGHT s’ha celebrat en el marc de la Nit Europea de les Investigadores (European Researchers’ Night), un projecte de divulgació científica promogut i finançat per la Comissió Europea com una part de les accions Marie Sklodowska-Curie (acord de subvenció núm. 101036107) del programa Horitzó 2020.

El projecte MEDNIGHT ha reunit l’any 2021 tretze institucions: Universitat d’Alacant (UA); Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO); Universitat Jaume I (UJI); Universitat de València (UV); Fundació per a la Investigació de l’Hospital Clínic de la Comunitat Valenciana (INCLIVA); Agència Estatal Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC); Universitat de Múrcia (UMU); Fundació Museu Didàctic i Interactiu de Ciències del Baix Segura de la Comunitat Valenciana (MUDIC); Universitat Politècnica de Cartagena (UPCT); Fundació SÈNECA – Agencia de Ciència i Tecnologia de la Regió de Múrcia; SciCo Greece; SciCo Cyprus, i l’empresa El Caleidoscopio, coordinadora del projecte.

Les activitats organitzades des de la Universitat d’Alacant en el marc de MEDNIGHT 2021 compten, a més, amb el suport de la Fundació per a la Ciència i Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, a través d’UA Divulga, Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i) de la UA.

Més informació

 

Notícies relacionades:

La ciència i el Mediterrani arriben aquest divendres a la província d’Alacant.

La Universitat d’Alacant presenta una àmplia oferta d’activitats en la Nit Mediterrània de les Investigadores

FOTOGRAFIES

– Francisco Mojica en la Selecció Mediterrània de la Ciència.

– Ruta Geològica per Alacant al pas pel Museu de l’Aigua, parc de l’Ereta i l’Esplanada.

– Activitats CIMAR Santa Pola i Jardí Botànic de la Estació Biològica dels Torretes (Ibi).

– Sessions a la Seu Universitària Ciutat d’Alacant: “Sociòlogues Valencianes” i “Cuineres del territori”.


242