Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
UA

Mar Pastor: “La violència de gènere és una de les més clares manifestacions de la desigualtat en la nostra societat”

La Universitat d’Alacant ha celebrat el “Dia Internacional de la Dona” amb un acte institucional presidit per la rectora, Amparo Navarro, en el qual s’ha fet lliurament del Premi IgUAltat 2022 a la mèdica forense Mar Pastor Bravo, s’ha presentat la campanya “Amb noms de dona: medi ambient i dones” i s’ha llegit el manifest de la Xarxa d’Unitats d’Igualtat de Gènere per a l’Excel·lència Universitària (RUIGEU).

Navarro ha felicitat Mar Pastor pel guardó que “institucionalitza el compromís de la Universitat d’Alacant amb la promoció de la igualtat” i li ha agraït la seua feina perquè “ens protegeix i defensa a totes” en un acte que ha comptat amb la presència de tot l’equip de govern de la UA, la secretària autonòmica d’Universitats, Carmen Bevià, representants de l’Ajuntament d’Alacant i una nodrida representació de la comunitat universitària.

La rectora ha reivindicat en la seua intervenció amb motiu del 8 de Març els “grans passos” de la Universitat d’Alacant en polítiques d’igualtat i ha repassat algunes fites com l’aprovació del IV Pla d’Igualtat, el primer màster oficial en Violència de Gènere i el títol propi sobre la igualtat en l’àmbit de les empreses en el qual es treballa, entre d’altres. Navarro també ha assegurat que “continuem treballant en aquesta preocupant infrarepresentació en els llocs de responsabilitat i en les carreres STEM”, un punt aquest en què ha assenyalat que la “importància creixent del domini de les tecnologies per a accedir a ocupacions de rellevància social ens urgeix a actuar per a tancar la bretxa digital de gènere que encara hi ha en la formació de carreres de ciència i tecnologia (STEM)”.

Finalment, la màxima responsable de la UA, ha assegurat que “aquest emotiu acte és la forma que tenim en la institució de mostrar el nostre compromís, el nostre treball per reforçar l’educació en igualtat, per trencar estereotips i sostres de cristall, per convertir en normal el que encara, lamentablement, no ho és en molts ambients i en moltes parts del món” i ha recordat que “el repte de la igualtat l’hem d’afrontar cada dia”.

La vicerectora d’Igualtat, Inclusió i Responsabilitat Social, Eva Espinar ha sigut l’encarregada de fer la laudatio de Mar Pastor, en la qual ha realitzat un recorregut per la seua formació i responsabilitats com a metgessa forense experta en el tractament, des d’una perspectiva d’igualtat, de tots els aspectes pericials relacionats amb la violència de gènere. És la responsable de la Unitat de Valoració Forense Integral de Violència sobre la Dona de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses d’Alacant, unitat pionera a Espanya i professora associada de la Universitat d’Alacant, on imparteix docència de psiquiatria forense amb una especial atenció a tots els aspectes relacionats amb la violència de gènere.

Espinar també ha destacat la participació de Pastor en el disseny de protocols i en activitats de formació per a promoure una resposta judicial eficaç davant de la violència contra les dones des d’una perspectiva de gènere. Així, ha col·laborat en la formació d’operadors jurídics, els professionals dels Instituts de Medicina Legal i Ciències Forenses d’Espanya, personal sanitari i Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat.

 

Mar Pastor Bravo

 La guardonada amb el Premi Igualtat 2022 de la Universitat d’Alacant ha expressat l’agraïment per “l’honor de rebre aquest premi” i ha assegurat que se sent “doblement privilegiada, primer pel que comporta aquest premi, un premi a la igualtat entre dones i homes, i en segon lloc per ser aquesta universitat qui me’l concedeix. La Universitat d’Alacant és la institució en la qual m’he format com a metgessa, no sols des d’un punt de vista acadèmic, sinó també en valors”.

En la seua intervenció, la doctora Pastor ha “justificat” el premi a través de tres vessants, el professional, el docent i també el familiar. A través d’un “viatge íntim” ha desgranat la seua manera d’actuar en cadascuna d’aquestes facetes sempre des dels “valors que representa aquest premi”, ha assegurat.

La premiada ha posat l’èmfasi en “les xicotetes coses del dia a dia” i ha denunciat que “la violència de gènere és una de les més clares manifestacions de la desigualtat en la nostra societat”. A través de la seua experiència ha arribat a conclusions que implementa en el dia a dia, com que “les dones en el nostre desenvolupament professional patim de vegades una desigualtat molt subtil, difícil de percebre, però que és ací i té les seues conseqüències” i ha assegurat que “la violència que s’exerceix sobre les dones pel fet de ser dones no se soluciona només amb mesures legislatives, del tot necessàries, ni se soluciona a curt termini, se soluciona amb mesures basades en la igualtat des del mateix moment en què naixen les nostres filles i fills, amb un canvi en la nostra manera de pensar, en la visió que tenim d’aquells rols de gènere que estan tan arrelats en la societat”.

Pastor es reafirma que la “base del problema està en la desigualtat, en la necessitat de control, en la intolerància davant de la possibilitat que la dona prenga la seues decisions pròpies, que en la majoria dels casos està tan interioritzat que contra això només cap l’educació des de la infància primerenca en igualtat, en les xicotetes coses, en el dia a dia”, ha posat l’accent que “el llenguatge és un dels elements on més es posa en evidència la desigualtat” i ha assegurat que “és cert, hi hem avançat, però d’on venim… queda molt per fer i les dones no ens hi conformem”.

També, en el seu discurs, s’ha referit al conflicte armat que viu Ucraïna en el qual li “ve al cap el plus de patiment que tindran les dones i les xiquetes que en situacions bèl·liques poden veure’s a més atacades per la condició de ser dones”.

Finalment, Mar Pastor, ha agraït el premi a la rectora, Amparo Navarro, “pel seu compromís ferm amb els valors que representa aquest premi” i li l’ha dedicat al seu pare “que va inculcar en mi principis com l’honestedat, la valentia, l’inconformisme i la lluita pels principis en els quals una persona creu”, a les seues germanes i nebodes i “especialment” al seu fill.

 

Amb noms de dona

Durant l’acte institucional del 8 de Març s’ha presentat la campanya “Amb noms de dona: medi ambient i dones” que cada any es dissenya des de la Unitat d’Igualtat de la Universitat d’Alacant i l’objectiu de la qual és visibilitzar les dones en els diferents àmbits en què participen i contribueix a promocionar i consolidar el principi d’igualtat entre dones i homes, generar espais simbòlics per a l’apoderament de les dones, revertir estereotips de gènere, i crear models de referències que estimulen les noves generacions a aconseguir les seues metes personals i professionals sense biaixos de gènere.

Per a l’exposició “Amb noms de dona” d’enguany s’han seleccionat un total de 14 dones que han destacat, com a activistes i en molts casos també com a científiques, en la defensa del medi ambient.

Dones com Eunice Foote, pionera en la investigació de l’efecte d’hivernacle. La biòloga marina Rachel Carson, l’obra de la qual Primavera silenciosa, publicada el 1962, va inspirar la creació de l’Agència de Protecció Ambiental dels Estats Units o les primatòlogues Jane Goodall i Dian Fossey, les quals conviden a reflexionar sobre la relació entre els animals i els éssers humans i la necessitat de construir societats més sostenibles.

L’exposició també inclou activistes com Wangari Maathai, la primera dona africana a rebre el Nobel de la Pau l’any 2004 per la contribució al desenvolupament sostenible o Berta Cáceres, referent en la lluita per la defensa del medi ambient i els drets dels pobles indígenes de tot el món. També espanyoles com Jimena Quirós, la primera dona a signar un article científic en l’àrea de Ciències del Mar a Espanya; Ángeles Alvariño, pionera en el camp de l’oceanografia i una lluitadora infatigable pels drets de les dones científiques o Alicia Puleo, un referent actual de l’ecofeminisme.

“Dones, que en molts casos, no sols han lluitat per frenar la deterioració mediambiental, sinó que han entrellaçat aquesta lluita amb la feminista, amb la de la igualtat de gènere. Entenent, com fa l’agenda 2030 i els ODS, que la igualtat entre homes i dones és una peça fonamental per a la construcció d’un món sostenible”, ha assenyalat Eva Espinar.

Durant l’acte també s’ha llegit el manifest de la Xarxa d’Unitats d’Igualtat de Gènere per a l’Excel·lència Universitària (RUIGEU) en el qual fa propòsit d’esmena per la bretxa salarial de gènere en les universitats públiques espanyoles, reivindica augmentar la presència de dones en les carreres STEM i en els llocs de responsabilitat de les universitats i també reconeix el treball i l’esforç que estan fent les Unitats d’Igualtat de les universitats.

 


243