Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
UA

Més de 1.000 estudiants de 4t de l’ESO i Batxillerat de tota la província tornen als laboratoris de la UA

Després de suspendre l’edició del 2021 per les restriccions de la COVID-19, arriba la nova edició de ‘Vine a fer pràctiques a la Universitat’ amb 19 pràctiques oferides per diferents departaments.

Organitzat per la Facultat de Ciències de la Universitat d’Alacant en col·laboració amb Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT).

Més d’un miler d’estudiants de 4t de l’ESO i Batxillerat de 40 centres de tota la província d’Alacant (el Campello, Ibi, Oriola, Asp, Sant Joan, Elx, Villena, Mutxamel, Sant Vicent, Crevillent, Benidorm, Saix, Elda…) participaran durant el mes de gener en el programa «Vine a fer pràctiques a la Universitat», organitzat per la Facultat de Ciències de la Universitat d’Alacant en col·laboració amb Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT).

Des de l’11 al 28 de gener del 2022, els joves estudiants tenen la possibilitat de convertir-se en «científics per un dia» juntament amb el personal docent i investigador de la UA. En concret, participaran professors dels departaments d’Agroquímica i Bioquímica; Biotecnologia; Ciències del Mar i Biologia Aplicada; Ecologia; Fisiologia, Genètica i Microbiologia; Òptica, Farmacologia i Anatomia; Química Analítica, Nutrició i Bromatologia; i Química Orgànica de la UA.

Des del 2014, la Facultat de Ciències de la UA organitza aquest programa amb la finalitat de despertar vocacions científiques, com també permetre a estudiants de 4t de la ESO i Batxillerat de tota la província d’Alacant la realització de pràctiques en els laboratoris. La UA disposa d’instal·lacions a nivell de les millors universitats espanyoles i, fins i tot, europees, que li permeten tractar en condicions òptimes la docència pràctica en un gran nombre de titulacions.

 

Pràctiques

Per a aquesta edició del 2022, en grups reduïts i ateses les mesures sanitàries derivades de la COVID-19, els participants podran conèixer com són les cèl·lules vegetals i animals, la reacció que té lloc en la síntesi del paracetamol o els processos químics que hi ha darrere dels focs artificials. També faran gel d’agarosa per a analitzar mostres de DNA, descobriran com es compten els ocells i els mamífers, i podran manejar material optomètric per a saber més sobre els fonaments de la salut visual.

Com a novetat, els joves aprendran d’un nou estil de cuina que ha ocupat el seu lloc en la gastronomia internacional. Es tracta de la cuina molecular en la qual la física sembla fer màgia. A més, elaboraran esferes per a insectes, en concret per a la ‘xinxa assassina’.

En altres sessions, els estudiants podran aïllar i observar alguns dels microorganismes que normalment es troben en la pell d’humans, en aire, el sòl i superfícies, entre altres activitats de les 19 pràctiques oferides pels diferents departaments de la UA.

«Vine a fer pràctiques a la Universitat» compta amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) – Ministeri de Ciència i Innovació, a través de UA Divulga, Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+I) de la UA.


240