Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
UA

Més de 350 experts de tot el món es reuneixen a Alacant per a tractar els reptes europeus de la restauració ecològica

La XIII Conferència Europea de Restauració Ecològica – SERE 2022 té lloc a la Universitat d’Alacant del 5 al 9 de setembre

La trobada coincideix amb la proposta recent de la Llei Europea de Restauració de la Naturalesa llançada per la Comissió Europea que es debatrà en l’esdeveniment

Alacant. Divendres, 2 de setembre del 2022

Més de 350 experts de tot el món se citaran en la XIII Conferència Europea de Restauració Ecològica – SERE 2022 que té lloc a la Universitat d’Alacant (UA) i la Societat per a la Restauració Ecològica (SER Europa) del 5 al 9 de setembre del 2022. La trobada, que comptarà amb més de 200 ponències, és una oportunitat excel·lent per a fomentar el diàleg entre gestors, sector privat, societat civil i els responsables de la presa de decisions i polítiques, com també experts i acadèmics de tota Europa.

La restauració ecològica ha augmentat ràpidament la presència en l’agenda internacional i hi ha un nombre creixent d’iniciatives destinades a restaurar àrees degradades de tot el món. L’ONU va declarar 2021-2030 com la dècada internacional de la restauració ecològica i la Comissió Europea ha presentat enguany la proposta de Llei Europea de Restauració de la Naturalesa, que ha de ser referència per a fer plans nacionals de restauració. La Conferència SER Europa que tindrà lloc a la UA serà una gran oportunitat per a definir els desafiaments futurs i dissenyar les estratègies per a tractar aquests reptes.

Temes d’escala local i mundial: incendis i sequera

Durant cinc dies, el programa inclou una dotzena de visites de camp i la presentació de noves investigacions, innovacions, debats i accions pràctiques en una àmplia gamma d’àrees de la Restauració Ecològica: política, comunicació, educació, salut humana, certificació de projectes, connectivitat del paisatge, resilvestració, riscos naturals, carboni i energies renovables. En concret, es debatran temes d’una gran rellevància per a la Comunitat Valenciana, Espanya i el sud d’Europa com la reducció de la vulnerabilitat dels ecosistemes als incendis forestals i a la sequera, la restauració d’àrees cremades, de rius i planes fluvials, d’entorns costaners o l’adaptació i la mitigació al canvi climàtic.

Per a això, les institucions principals a nivell mundial estaran presents en la XIII Conferència amb representants de la Comissió Europea, FAO (Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació), Banc Europeu d’Inversions, UNCCD (Convenció de les Nacions Unides de Lluita contra la Desertificació), UICN (Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa), Ministeri per a la Transició Ecològica-Govern d’Espanya i SER Global, entre d’altres.

 

Col·loqui obert a la societat

La XIII Conferència Europea de Restauració Ecològica – SERE 2022 començarà el dilluns 5 de setembre, a les 17 hores a la Seu Universitària Ciutat d’Alacant de la UA, amb un col·loqui obert a tota la societat sota el lema «Restaurar la naturalesa, reconnectar les persones». Experts de la SER Europa i de les Universitats de Leuphana (Alemanya), Montana (EUA) i Alacant (Espanya) dibuixaran col·lectivament el potencial de la restauració ecològica per a respondre als impactes del canvi global, amb un èmfasi especial en els impactes més rellevants per al nostre territori, com les inundacions, la desertificació i els incendis. (Vegeu el programa adjunt)

Després d’aquest acte, el dilluns 5 a les 19 hores, representants de la Comissió Europea, UICN, SER, Ajuntament d’Alacant i la Universitat d’Alacant, participaran en un acte de benvinguda als conferenciants a la terrassa de Panoramis, al centre d’Alacant. Hi assistiran la rectora de la Universitat d’Alacant, Amparo Navarro; el regidor de Medi Ambient, Manuel Villar; el cap de la Unitat de Capital Natural i Salut dels Ecosistemes de la Comissió Europea, Stefan Leiner; la coordinadora del Grup Temàtic sobre Restauració d’Ecosistemes d’UICN (Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa), Cara Nelson; el president de la Junta Directiva de la SER, James Hallett; i el president de SER Europa i catedràtic d’Ecologia de la UA, Jordi Cortina.

Les sessions plenàries, que començaran el dimarts 6 de setembre a les 9 hores a l’aulari II de la Universitat d’Alacant, seran presentades per experts reconeguts a nivell mundial i podran seguir-se en directe per videostreaming: https://si.ua.es/va/videostreaming/.En primer lloc, el comissari europeu de Medi Ambient, Virginijus Sinkevičius, donarà la benvinguda als assistents en línia, juntament amb Hugo Morán, secretari d’Estat de Medi Ambient del Govern d’Espanya, i Mireia Mollà, consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica de la Generalitat Valenciana.

 

Societat Internacional per a la Restauració Ecològica

La Societat per a la Restauració Ecològica (SER, www.ser.org), que agrupa més de 4.000 membres, promou la ciència, la pràctica i la política de la restauració ecològica per a mantenir la biodiversitat, millorar la resistència al canvi climàtic i restablir la relació entre la naturalesa i la cultura. SER Europa, l’organització de referència en restauració ecològica, ha establit recentment els seus objectius en el marc de l’Estratègia 2021-27. Avui dia compta amb més de 400 experts i membres d’organitzacions en 37 països.

Programa complet

#SERE2022


242