Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
UA

Nous colorants naturals capaços de millorar les propietats òptiques, tèrmiques i mecàniques de múltiples materials

Nous colorants naturals capaços de millorar les propietats òptiques

El Grup de Recerca de Visió i Color de la Universitat d’Alacant ha desenvolupat un nou procediment per obtenir nanopigments híbrids naturals capaços de conferir les millors propietats òptiques, tèrmiques i mecàniques als materials composts en els quals s’apliquen. Amb aquests nous nanopigments es poden controlar perfectament diferents paràmetres tals com la quantitat de colorant absorbit, la temperatura de degradació del colorant o del material compost final, la resistència a la flexió i a la degradació per llum ultraviolada, així com també la transparència i el poder de coloració, entre altres propietats.

Per a això, els experts utilitzen nanoargiles completament naturals i innòcues per a la salut humana, com la montmoril·lonita, utilitzada en cosmètics o la hidrotalcita, usada en medicaments com a captador d’àcid de l’estómac, que s’obtenen a partir de minerals. “En funció de la propietat del material que es pretèn reforçar se seleccionen tant les nanoargiles com els additius més adequats per a la síntesi, així com l’ordre d’incorporació”, expliquen els investigadors de la UA Bàrbara Micó i Francisco M. Martínez-Verdú.

La innovació, ja patentada, presenta una revolució per a diferents sectors industrials, ja que permet obtenir materials amb altes propietats i resistència a agents físics com la radiació solar, la temperatura, el fregament en peces de roba, etc. Així mateix, aconsegueix una reducció de costos per tractar-se d’un procés de síntesi (mescla) que es fa a temperatura ambient amb, bàsicament, dos ingredients: un colorant i una nanoargila, tots dos naturals.

En aquest sentit, els nanopigments obtinguts són capaços de proporcionar una major resistència òptica, tèrmica i mecànica en multitud de productes com tintes d’impressió, pintures, coloració de bioplàstics funcionals mitjançant impressió 3D per a interior de cotxes, fibres sintètiques o naturals, ceràmiques, paper, joguines, calçat, cosmètics, envasos d’aliments… o per a materials relacionats amb el sector de la construcció, el tèxtil, la fusta i el moble o la pedra i el marbre.

“Aquests nanopigments aconsegueixen, per exemple, una major resistència del color de mobles o materials de construcció situats en zones exteriors exposats directament a la llum natural”, explica Micó. En el cas de cosmètics com maquillatge o pintallavis, “a més d’una durabilitat major es pot ampliar la gamma de colors disponible si es barregen amb altres pigments”, destaca Martínez-Verdú.


240