Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
UPV

La segona vida dels residus de palmera naix al Campus d’Alcoi de la UPV

6 estudiantes creen un material similar a la fibra de carboni reutilitzable per a taules de surf, cascos de vaixells, fundes de telèfons mòbils 

Un procés sostenible i que fomenta l’economia circular

Estudiants del Campus d’Alcoi de la Universitat Politècnica de València (UPV) han creat un material format per fibres de palmera resultant del residu d’aquest arbratge molt estés en la zona d’Elx, Alacant i Oriola. Aquest material resultant gaudeix d’un doble avantatge: d’una banda, tractar i reutilitzar la gran quantitat de residus de palmera i, d’altra banda, trobar un material (similar a la fibra de carboni o vidre) sostenible i biodegradable.

Els 6 estudiants, creadors del projecte ‘Fiberpalm’, han trobat una solución innovadora a la utilització d’aquests residus. Les aplicacions són molt àmplies i es pot reutilitzar per a la construcció de taules de surf, sector de l’automòbil, fundes de telèfons, etc. Empreses i entitats d’àmbit nacional han manifestat al Campus d’Alcoi de la UPV i als propis estudiants el seu interés a desenvolupar aquesta tècnica amb gran aplicabilitat real.

L’equip de ‘Fiberpalm’ és divers i multidisciplinari, des d’estudiants d’Enginyeria Mecànica (Manel Cabanes, Álvaro Gallego i Mario Salido), fins a alumnes del Grau en Administració i Direcció d’Empreses (Ángeles Vendrell i Ariadna Sánchez). L’estudiant del Grau en Enginyeria Química, Julián Pérez, també forma part de l’equip. A més, el projecte ha rebut el suport i assessorament d’IDEAS UPV, l’òrgan impulsor d’iniciatives emprenedores en la UPV que ha complit 30 anys en 2022.

Solució a un problema social i mediambiental

El projecte ‘Fiberpalm’ sorgeix de la detecció de gran quantitat de residus de palmera. Segons els estudiants, en el sud de la província d’Alacant, es genera mensualment més de 100 tones de residus de palmera de mitjana, dels quals molts són cremats (la qual cosa genera gran quantitat de CO2) i una xicoteta quantitat s’empra per a compost. El producte resultant d’aquesta investigació pretén utilitzar tota eixa materia primera, i crear un producte circular, no únicament pensant en la seua fabricació, sinó també en el que ocorrerà després que acabe la seua vida útil, ja que una vegada complida, es podrá compostar.

Els integrants de ‘Fiberpalm’ pretenen aprofitar tots aquests residus de palmera per a la producció d’un material similar a la fibra de carboni amb el propòsit de substituir peces polimèriques com poden ser safates de plàstics o quadres de comandament d’automòbils. Aquesta investigació, també és escalable a altres productes naturals.


Fibra de palmera trenada amb bioresines

Després de mesos d’investigació, els estudiants continuen optimitzant el producte, tractant de buscar els millors resultats per a aconseguir uns resultats i característiques similars. Amb el nou material, es fomenta l’economia circular revaloritzant el residu de les palmeres procedents del sòl per a convertir-lo en un material reciclat i biodegradable amb capacitat de substituir altres materials sintètics emprats actualment en la indústria.

Els creadors de ‘Fiberpalm’ asseguren que la competència en el sector de materials reciclats és molt feble, la major competència es troba en les empreses productores de materials sintètics no reciclables. El nou material està alineat amb alguns ODS, i això suposa un avantatge competitiu, ja que s’incentiva l’ús d’aquesta mena de biomaterials a escala europea.

 

 


239