Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Xixona

Juí Sumaríssim del Moro Traïdor, Ambaixada del Cristià, Alçament de Capitans i bandereres de 2024 i Desfilada de Capitanies (actes dia 21 d´Agost)

La cita més destacada del dilluns, a les 9:30 del matí, és el tradicional juí sumaríssim al moro traïdor. Este acte, que té més de cent anys d’història, sempre genera molta expectació i és el més icònic de les festes de Xixona. Durant la resta del dilluns es repetiran els actes del dia anterior, que inclouen també al migdia el kabileo, un espai de confraternització entre les diferents filaes en el qual també poden prendre part convidats i visitants.

A la nit, es posa punt i final a la trilogia festera amb l’alçament de capitans, on es coneixen els càrrecs festers del pròxim any.

 

7.30 h DIANA. Des de la porta de l’Ajuntament.

9.30 h JUÍ SUMARÍSSIM DEL MORO TRAÏDOR. A continuació, SOTERRAMENT DEL MORO TRAÏDOR.

 

 

 

11.00 h MISSA A SANT SEBASTIÀ. Des de la porta de l’Ajuntament tots els capitans, capitanes, banderers, bandereres i festers i festeres es traslladaran a l’església arxiprestal. Al finalitzar, EIXIDA DE MISSA.

13.00 h Quan acabe l’acte les filaes desfilaran cap als seus domicilis. Tot seguit KABILEO.

 

17.30 h ALARDO des de la porta de l’Ajuntament fins al castell de festes.

20.00 h AMBAIXADA DEL CRISTIÀ. La filà Cavallers del Cid, juntament amb l’ambaixador, el capità i la banderera del bàndol cristià, dos esquadres de la filà Pirates-Marinos i la corda del metall i percussió amb timbals de la banda de música de la filà Pirates-Marinos eixirà de la porta de l’Ajuntament.

 

 

En finalitzar, ALÇAMENT DE CAPITANS I BANDERERS DE 2024 i després DESFILADA DE CAPITANIES. Les filaes desfilaran des del castell de festes fins a l’Ajuntament amb l’ordre següent:

1r    Moros Verds

2n   Marrocs

3r    Moros Vermells

4t    Moros Grocs

5é   Pirates-Marinos

6é   Llauraors

7é   Contrabandistes

8é   La Canyeta

9é   Kaimans amb capità i banderer de festes entrants i capitana i banderera del bàndol moro ixent i ambaixadora mora (capitania mora 2024)

10é Cavallers del Cid amb capità i banderer de festes entrants i capità i banderera del bàndol cristià ixent i ambaixador cristià (capitania cristiana 2024)

 

 

 

Al finalitzar el capità i banderer de festes entrants i ixents dels bàndols moro i cristià, juntament amb les autoritats locals, munten al balcó de la casa consistorial. Les bandes de música de la filà Cavallers del Cid i Kaimans interpreten el pasdoble Fiesta en Jijona de Vicente Pla Candela com a fi de festes.

 

 


Notícies relacionades:

291