Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Xixona

Mig any: Esmorzar i desfilada de les filaes

La música festera ha tornat a ressonar pels carrers de Xixona després de sis mesos de repòs. Les dos festes de moros i cristians amb què compta la localitat -les patronals i les dels geladors- han celebrat aquest dissabte de manera conjunta el Mig Any, amb desfilades al matí i a la vesprada.

Aquest divendres, vespra del dia gran del Mig Any, va tindre lloc el concert de música festera de la formació titular de l’Agrupació Artísticomusical El Trabajo de Xixona. A més, durant el cap de setmana es va poder visitar l’exposició dels cartells anunciadors, fotografies i dibuixos que s’han presentat als diferents concursos festers. Estan exposats a l’aula cultural de la Societat El Trabajo.

La desfilada de les filaes va començar amb les tropes mores, continua amb les integrants de les festes dels geladors, i finalitza amb les hosts cristianes.

 

ESMORZAR:

 

DESFILADA FILAES:

 

Al migdia, les filaes van dinar en les seues kàbiles i a la vesprada, a partir de les 19:00 hores, van tornar a desfilar per l’avinguda de la Constitució amb el mateix ordre.

Amb esta desfilada vespertina es posa fi als actes del Mig Any, que es van iniciar el passat dissabte amb el concert de la banda jove. Durant aquesta setmana han tingut lloc el campionat de cotos, una taula redona sobre el futur de les festes i una vesprada d’animació i xocolatada per a xiquets

 

Després d’esta primera presa de contacte de 2024 amb les festes de moros i cristians, caldrà esperar fins el 27 de juliol per a tornar a disfrutar de les desfilades en el Dia del Senyal. Els tres dies grans de les festes patronals d’agost seran el 24, 25 i 26 d’eixe mes, mentres que els geladors celebraran les seues el 25, 26 i 27 d’octubre.

Pel camí, Xixona oferirà cada mes una àmplia varietat d’actes i activitats per a tot tipus de públics. De fet, dissabte que ve dia 24 celebrarà el Carnestoltes, amb un passacarrer pel centre de la localitat i el concurs per a premiar les millors disfresses. A més, estos dies és especialment recomanable gaudir de l’entorn natural de Xixona perquè els ametlers estan en plena floració i els camps oferixen una estampa única.

 


242