Actualitat de l´Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l´Alcoià, El Comtat i l´Alacantí
Alacant

Investigadors de la UA identifiquen dues noves espècies florals a la província d’Alacant

Investigadors de la UA identifiquen dues noves espècies florals a la província d'Alacant

Alacant. Dilluns, 30 de juliol de 2018

Investigadors de la Universitat d’Alacant han identificat recentment dues noves espècies florals a la província d’Alacant: el Hyacinthus orientalis i l’Sternbergia lutea. La primera, més coneguda com jacint, es localitza de forma espontània en zones de Turquia i Israel però, fins avui, no se’n tenia constància de poblacions assilvestrades a la Comunitat Valenciana. En concret, aquesta espècie ha sigut trobada al costat dels enderrocs de la masia de Pagos de Saragossa, al municipi d’Alcoi, de la qual no queda més que algun inici de mur i alguns exemplars de rosers Rosa gallica L. i assutzena Lilium candidum L., restes de l’antic enjardinament.

“Només hem comptabilitzat 8 exemplars, en què el nombre de flors de la inflorescència és baix, entre 4 i 6, dins de la variabilitat de les poblacions silvestres. No obstant això, els exemplars conreats presenten una inflorescència compacta amb nombroses flors”, assenyala el biòleg de l’Estació Científica Font Roja Natura de la Universitat d’Alacant, Lluís Serra.

D’altra banda, l’Sternbergia lutea és una planta de distribució mediterrània –sud d’Europa, nord d’Àfrica i fins a zones de l’est d’Àsia–, que a València ja es coneixia des de fa temps, però sempre en condicions assilvestrades procedent de plantacions ornamentals tradicionals. Les poblacions localitzades a Alacant, explica Serra, es troben a Biar, Alfara i Alcoi, en les rodalies d’edificacions antigues abandonades, en les quals hi havia jardins avui ja desapareguts, que formaven part de vegetació salvatge que apareix en vores de camins, camps de cultiu abandonats o zones urbanes de transició cap a pasturatges més estables.

Les dues són plantes bulboses, amb fulles verdes en forma de cintes i flors grogues, en el cas de l’Sternbergia lutea, i blaves en el Hyacinthus orientalis. “Aquestes noves identificacions són d’un gran interès científic per a conèixer la reproducció de dues plantes, històricament utilitzades com a ornamentals i en jardineria tradicional, que ara han aconseguit reproduir-se en ambients naturals o seminaturals. A més, es desconeixia la presència d’aquestes en el territori alacantí en el cas de l’Sternbergia i en tota la Comunitat Valenciana en el cas del Hyacinthus”, explica l’expert de la UA.

La troballa ja ha sigut publicat en Flora Montiberica, revista dedicada a la flora i la vegetació del Sistema Ibèric i terres adjacents de la península Ibèrica, per Lluís Serra, Antoni Belda de la Universitat d’Alacant, José Aragoneses i Miquel Vives, de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural.


235